Keittiöpsykologin viisi vinkkiä siihen, kun uni ei tule

Muinaishistoriallisen avioeroni jälkeen olen kärsinyt erilaisista uniharmeista. Varmaan myös ennen eroa, mutta koska se on muinainen, en muista niitä enää. Eron jälkeen näin esimerkiksi toistuvia pahoja unia eroamisesta, mutta sen lisäksi on ollut vaikeuksia saada riittävä tai edes siedettävä määrä unta kertymään yön aikana.

Olen nukahtanut iltaisin lähes aina ihan hyvin. Ongelmaa on ollut unessa pysymisessä eli olen herännyt aamuöisin tai aamuisin liian aikaisin rättiväsyneenä enkä ole päässyt uneen takaisin.

Jos ei saa unta, olisi hyvä ajatella jotain muuta kuin sitä, että ei saa unta. Vaikka kissanpentuja.

Olen todennut hyväksi muutamia keinoja selvitä asian kanssa. Ratkaisuna ne eivät toimi, mutta joskus selviäminenkin on ihan ok.

Tässäpä päälimmäisin vinkki:

Hyväksy asia. En nyt välttämättä saa unta enää tänä yönä.  Näin voi toisinaan käydä jopa monta yötä peräkkäin, mutta maailma ei kaadu siihen. Siihen ei kaadu edes unetonta yötä seuraava päivä, koska vähillä unillakin voi jatkaa elämää. Jos onnistuu pysymään hyvällä (tai edes neutraalilla) mielellä, menee päivä todennäköisesti vielä ihan hyvin.

Älä syyllistä itseäsi. Et ole tehnyt mitään väärin (paitsi jos olet tempaissut iltapalaksi naamariin tölkin energiajuomaa ja tuplaespresson). Huonosti nukkuminen ei tee sinusta huonoa äitiä, ihmistä tai työntekijää. Olet vaan vähän tavallista vähemmän nukkunut äiti, ihminen tai työntekijä, joka suoriutuu kyllä riittävän hyvin päivän toimista.

Uusi päivä tulee, vaikka unet olisivat jääneet vähemmälle. Selviät siitä kyllä.

Kun nämä faktat on todettu, voidaan käydä touhuamaan jotain, jospa se uni vaikka sieltä vielä tulisi. Hyväksi havaittuja touhuja ovat vaikkapa seuraavat.

  1. Seksi – Jos seuraa on saatavilla kannattaa se toki hyödyntää. Yksin käy myös melkein yhtä hyvin. Jos unta ei kuitenkaan saa, olet kuitenkin saanut edes  jotain.
  2. Toisen kanssa nukkuminen.Mieluiten jonkun mieluisan henkilön tai lemmikin. Jos toinen nukkuu oikein hyvin siinä vieressä, voi yrittään kääntää ajatukset pois omasta unettomuudesta (ja maailman mahdollisesti siihen kaatumisesta) hellyyden tuntemiseen toista kohtaan. Siinä voi vahingossa nukahtaa kesken. Toisaalta jos joku epämieluisa nukkuu niin lähellä, että voisit seurailla hänen nukkumistaan, saattaa unettomuuteen auttaa hänestä eroon hankkiutuminen.
  3. Suihkussa tai ulkona käynti.Lämpimän suihkun jälkeen kun pujahtaa viileään sänkyyn voi saada huijattua itsensä aloittamaan nukkumisen alusta. Jos suihkuun ei voi tai halua mennä, voi ulkona käyminen liian vähissä vaatteissa tuoda saman pienen vilun.
  4. Petivaatteiden vaihtaminen kylmempiin. Tässä tavoitellaan samaa kuin edellisissä, eli vähän kuin menisi ihan alusta uudelleen nukkumaan. Olen aika monena yönä järjestellyt tyynyjä uudestaan sillä lailla, että kylmät tulevat päälimmäiseksi, koska olen ollut kertakaikkiaan liian väsynyt  suurempiin toimenpiteisiin.
  5.  Kuuntele podcastina Auta Antti!-ohjelmaa tai Echart Tollen kirjaa Läsnäolon voima (lukijana Helena Valkee). Näissä on vaikutusmekanismit ovat vähän erilaisia. Auta Antti! toimii hauskalla ja rauhallisella tavalla mielialan parantajana, johon usein sattumalta nukahtaa mikäli on väsynyt. Toimii hyvin myös silloin, jos olisi suotavaa nukkua päiväunet.

Läsnäolon voimassa puolestaan yhdistyy lukijan rauhallinen ja puuduttava monotonisuus ja                  luetun sisällön järjettömyys, josta en ole vielä viidennelläkään kerralla saanut mitään tolkkua.              Lauseet ovat niin pitkiä ja päättömiä, että alku unohtuu ennen loppuun pääsyä. Jos pystyn                      omaksumaan sen sanat, en kuitenkaan ymmärrä asiaa, koska kirja on lievästi sanottuna                            korkealentoinen. Olen kuunnellut sen viisi kertaa ja suurimman osan ajasta olen                                          kuorsannut.Toisaalta, jos et nukahda, saatat saavuttaa valaistumisen tai oppia edes läsnäolon                käänteentekevän voiman. On sekin tyhjää parempi.

Olisiko jotain muita vinkkejä?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *