Puuhavinkki koululaisille: Kipsinaamion askarteleminen

Kipsinaamiot

Mieleeni muistui, että teimme joskus ala-asteella koulussa naamioita suoraan kasvoille ja luulin ensin, että kyseessä olisi ollut sanomalehti-liisteri-sotku. Kyselin ala-astekaverilta muistikuvia. Hänen mukaansa hommaan ei liittynyt sanomalehti ollenkaan vaan kyseessä oli kipsinauha. Googlasin puuttuvat tiedot ja ei kun kokeilemaan!

Kipsinaamioon tarvitset:

-rasvaista perusvoidetta

-kipsinauhaa

-vettä kulhossa

-sakset

-ison pyyhkeen

-folisuikaleen hiusrajaan (ei välttämätön)

Tässä ohje vaihe vaiheelta:

 1. Varaa tarvikkeet lähettyville.
 2. Laita kohdehenkilö makaamaan selälleen siten, että pään alle on levitetty iso pyyhe. Paita on hyvä suojata jollain tai ottaa kokonaan pois.
 3. Laita hiukset kiinni tai ”rajaa” hiukset askartelusta pois asettamalla hiusrajan suojaksi suikale foliota. Kohdehenkilö voi alussa pitää itse folionpalan paikallaan sen molemmista päistä. Alun jälkeen (eli kun otsalla on ensimmäinen kerros kipsinauhaa) folio pysyy itsekseen paikallaan tai sen voi poistaa kokonaan
 4. Levitä kohdehenkilön kasvoille kauttaaltaan reilu kerros rasvaa (itse käytin shea-voita, joka oli päässyt menemään vanhaksi). Huolehdi, että sitä tulee reilusti kulmakarvoihin ja partaan, jotta kipsinaamion poistaminen käy kivuttomasti.
 5. Leikkaa kipsinauha kuivana. Voit aloittaa leikkaamalla muutaman noin viidentoista sentin palan ja joitain lyhyempiä, mutta leveitä paloja. Prosessin aikana voi hyvin leikkailla paloja sitä mukaa, kun niitä tarvitaan.
 6. Kasta kipsinauhan pala veteen ja asettele se haluttuun kohtaan kohdehenkilön kasvoille. Huomasimme, että kannattaa aloittaa pidemmillä paloilla halutun alueen reunoilta. Rajauksen voi laittaa vaikkapa otsalle, kasvojen sivuille ja leuankärkeen siten, että niistä muodostuu soikiomainen kokonaisuus.
 7. Kun laitat kipsinauhasuikaleen kasvoille, silittele se tasaiseksi ennen kuin lisäät seuraavan suikaleen. Silittely muuttaa kipsinauhan pinnan verkkomaisesta tasaiseksi.
 8. Kun olet rakentanut sopivan rajauksen kasvojen reunoille, ala kasaamaan pienemmistä suikaleista kasvojen keskiosia.
 9. Kokoa kerroksittain kipsinauhapaloja toistensa yli ristiin rastiin, jolloin päällekkäiset kerrokset tukevat toisiaan. Kolme kerrosta vaikuttaisi olevan riittävä määrä. Kasvojen sivuille kannattaa laittaa useampi kerros, jotta naamio saisi kestävyyttä kuminauhaa varten, jos sellaisen haluaa myöhemmin lisätä.
 10. Kun naamio tuntuu sormilla koputtamalla ”vahvalta”, eli et enää tunne ihon pehmeyttä se alta, voit vielä silitellä ja tasoitella märillä sormenpäillä epätasaisia kohtia.
 11. Anna naamion kuivahtaa hetki kasvoilla. Kipsi kuivuu nopeasti, joten viitisen minuuttia riittää hyvin.
 12. Pyydä kohdehenkilöä liikuttelemaan pikkuisen kasvoja naamion alla. Nosta naamion reunoista koko naamio irti kasvoista ja siirrä pöydälle kuivumaan.

Kuvassa näkyy kipsinauhan verkkomainen rakenne. Sen saa siloitettua märällä sormella.

Valmiista lopputuloksesta mietin, että siloittelussa olisi voinut olla huolellisempi.

Kun tekijä on rauhallinen, on ihan mukavaa makoilla naamioitavana. Eka-toka-luokkalaisemme tekivät minun naamioni.

Ei ole mitään estettä tehdä naamiota itselleen, mutta lasten mielestä oli hauskaa tehdä aikuiselle.

Naamiota rakentaessa vesipisaroita voi valua korviin, vähän nenääkin sekä silmiin. Se voi tuntua vähän ällöttävältä ja ahdistavalta, joten on ihan reilua toteuttaa naamion kokoaminen ilman kohellusta ja sekoilua. Meillä tämä askartelu toteutettiin 5-11-vuotiaiden kanssa ja he osasivat ihan hyvin huomioida, että kohteena olevan ihmisen olisi ihan hyvä saada esim. hengitettyä. Aikuisen vähintäänkin löyhä valvonta on kuitenkin pienemmillä lapsilla paikallaan.

Lasten mielestä naamion rakentaminen oli superhauska juttu! Sotkua tuli vähän kipsipölyn muodossa, mutta ei mitenkään tavattomasti. Naamion poiston jälkeen hiusraja on kipsimuruissa ja naama rasvasta ja kipsistä sotkuinen.

Naamio kuivuu valmiiksi muutamassa tunnissa ja on ihan hieno sellaisenaan. Kipsinauhapaketti, joka riitti näihin viiteen naamioon, maksoi noin 15 euroa. Ostin sen askartelukaupasta. Apteekeissa on myös nauhaa myynnissä ja hinta taitaa siellä olla edullisempi.

Visiooni kuului naamion maalaus, koska tarkoituksena oli tehdä vappunaamareita. Maalasimme kuivuneet naamiot askarteluun tarkoitetulla akryylimaalilla ja lisäsimme märkään maaliin kimalletta. Ostin kolmea akryyliväriä ja yhden kimalteen. Yhteishinta niille oli 15€ ja niitä jäi hurjasti yli seuraaviin hommailuihin.

Lopputulos on mielestäni tosi hieno. Paremmalla kipsin tasoittelulla se olisi vielä hienompi, mutta ikätason (ja oman kärsivällisyystason) mukaan mennään. Tuli tässä mieleen, että tylsimpiä asioita maailmassa on joku kertomassa seikkaperäisesti unistaan ja joku lapsi esittelemässä askartelujaan. Nyt kun on askartelut esitelty, voinkin alkaa kertomaan unistani. 😀

Tarkoituksena on lisätä naamioihin vielä kuminauhat sivuille. Vähän jännittää kestääkö naamio poraamista ja kannattelua kuminauhan varassa.

perhe diy lapset vanhemmuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *