Tämän kesän museokäynnit lasten kanssa

Olemme perhe suoraan meemeistä; tänä vuonna emme matkusta ulkomaille koronan takia, normaalisti olemme olleet matkustelematta lasten kanssa rahan takia.

Joka tapauksessa tänä(kin) kesänä on kesänvietossa keskitytty kotimaan lähimatkailuun. Museokorttia on heiluteltu. Ajattelin vähän tähän listailla missä olemme käyneet ja millaista on ollut:

Muumimuseo, Tampere

Muumimuseo oli monin tavoin positiivinen yllätys perheellemme. Käyntikohde oli hyvin sopiva sekä aikuisille että lapsille. Aivan pienten lasten kanssa en suosittele sinne menemään, koska tietynlainen rauhallisuus on osa tunnelmaa. Riehumishommiin sopii paremmin joku muu paikka. Meillä oli mukana kaksi 6-vuotiasta ja yksi 8-vuotias. Vähän sai välillä muistutella, ettei esimerkiksi juosta tai huudeta, mutta kun lapset saivat kaikenkaikkiaan hyvin keskityttyä rauhallisiin ihaniin asioihin.

Annan tälle museolle ihan erityistä tunnustusta siitä, että vaikken ole minkäänlainen muumifani, löysin paljon ihastuttavaa sisältöä ja jo museotila itsessään viehätti minua paljon rohkealla mustan käytöllä ja pimeydellä. Kielijutuissa lähes kaikki asiat olivat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi, joka oli hyvä juttu monikieliselle seurueellemme. Englanniksi toki myös, mutta sille ei ollut tarvetta.

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja, Kotka

Mukana oli kaksi 11-vuotiasta, 2 kaksi 8-vuotiasta ja 6-vuotias. Paikka itsessään oli kaunis ja kalastusmajavierailuun sisältyi opastus, joka on minusta aina kiva juttu. Käynti oli aika lyhyt. Majan ympäristössä on tosi kaunista luontoa ja siellä viihtyy hyvällä säällä pidempäänkin, mutta ihan varta vasten en kauempaa lähtisi pelkästään tämän käyntikohteen takia. Osana muuta Kotkassa asiointia se oli juuri sopiva. Kotkassahan asioitavaa riittää kesäpäivänä muutenkin, koska puistot ovat hyvin kauniita.

Valokuvausharrastajan kannattaa ottaa kamera mukaan ja jos olisi, esimerkiksi perhebloggari, saisi kalastusmajaa ympäröivästä luonnosta mahtavia lapsikuvia. 😉 Olin yksin viiden lapsen kanssa, joten keskityin muuhun, vaikka valkuvauspotentiaali olisikin ollut mahtava.

Hämeen linna, Hämeenlinna

Pidän linnoista ja linnoituksista! Museomielessä Hämeen linna ei ollut mistään kotoisin, mutta linnakierros oli muuten ihana. Kauniita valokuvia saisi täältäkin. Enemmän kuitenkin sellainen läpikävelyjuttu kuin perehtymisjuttu. Lisäarvoa käytiin olisi tuonut etukäteisperehtyminen kohteeseen.

Päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi tietynlainen linnoihin liittyvä ihanan viileys helteessä ja valojen ja varjojen tuoma linnaromantiikka. Mukana oli kaksi 6-vuotiasta ja 8-vuotias ja heillä oli kyllä hyvä meininki ja mielikuvitus ”leikkiessään” läpi linnakierroksen.

Museon ”sisäpuolella” oli kahvila, jossa oli saatavilla kalakeittoa ja leipää. Ruokanatsina arvostan tällaista, etenkin kun lasten annoksen hinta oli kohtuullinen 5 euroa.

Hämeenlinnan vankilamuseo, Hämeenlinna

Ihan loistava museo! Jännittävä lapselle ja aikuiselle. Mitään varsinaista ”näyttelyä” ei siellä ollut, vaan ideana oli nähdä sellit ja muut vankilan tilat. Suosittelen ennakkovalmistautumiseksi Kakola-podcastien kuuntelua (Storytel) meille, joille vankilaelämä ja -termit eivät ole ennalta tuttuja. Olimme sattumalta kuunnelleet ne mieheni kanssa juuri ennen vankilakäyntiä ja kaikki tuntui tosi mielenkiintoiselta ja ”todelliselta” sen takia.

Kiva museo siitä, ettei tarvitse  erikseen varoa lasten kohellusta. Kaikki kun on siellä rakennuttu paljon pahempaa kohellusta ajatellen.

Vankila-asiat ovat kiehtovia ja jänniä – riittävän etäältä.

Militaria -museo, Hämeelinna

Hämeenlinnan kolmas museo meidän seurueelle, joten lähinnä kävimme siellä toteamassa, että ei pysty nyt kykenemään. Lapset olisivat jaksaneet vielä, mutta aikuisilla tuli päivän mitta täyteen. Kyseessä on klassinen museo, jossa katsellaan museoesineitä toisen perään. Ulkoalue oli tosi iso, joten jos tähän museoon menee, ei kannata ihan loputtomasti jäädä sisälle pyörimään.

Mielestäni tämä on selkeä ”aikuisten museo”, en lähtisi lasten kanssa etenkään kun samassa pihapiirissä on paljon paremmin koko perheelle sopivaa tutkittavaa.

Hämeenlinnan museokokonaisuudesta suosittelen aloittamaan vankilasta, sitten linnaan ja viimeisenä Militaria, jos vielä on jaksamista (paitsi jos nimenomaisesti harrastaa sotahistoriaa).

Ilmailumuseo, Vantaa

Mies kävi täällä kaikkien meidän lasten kanssa, eli 6-8-8-11-vuotiaat. Käynti oli vähän pettymys siksi, että koronaan vedoten tuntui olevan paljon suljettuja asioita. Oli kuitenkin ajatuksia herättävää nähdä millaisissa tonnikalapurkeissa sitä on aikojen saatossa uskallettu lentoon lähteä. Ihmisillä on ollut tosi suuri halu päästä lentämään, koska lentoon on lähdetty erilaisilla mäkiautotyyppisillä ratkaisuilla.

Lapsille oli siellä oli vihje-suunnistus-rata, josta he tykkäsivät ja lasten keskittyminen olikin pyörinyt sen ympärillä käynnin ajan.

Tekniikan museo, Helsinki

Mukana tällä retkellä 6-8-8-setti lapsia. Tekniikan museo oli käyntikohteena vähän ristiriitainen.Itse museo ei ollut kovin erityinen omaan makuuni, mutta mieheni löysi sieltä enemmän itseään kiinnostavia aiheita. Lapset touhusivat iloisina mukana, mutta en ajattele tämän olleen heille  kovin ihmeellinen tai antoisa kokemus. Lapsille olisi täälläkin ollut oma osastonsa, mutta suljettuhan se oli.

Lopputulemana ajattelen, että en lähtisi varta vasten, mutta voihan siellä pistäytyä. Museon ympäristö koskineen kiinnosti minua enemmän ja siinä olisi voinut pyöriä pidemmänkin aikaa. Viikistä Arabianrannan suunnatessa oli myös kivannäköistä puistoaluetta ja astiakauppoja (Villeroy, Arabia ja Pentik).

Vielä on kesää jäljellä ja varmasti tulee jossain vielä käytyä. Onko suosituksia? 

kulttuuri matkat lapset ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *