Elämäntapatesti

Törmäsin netissä Sitran elämäntapatestiin, jolla voi testata oman hiilijalanjälkensä sekä sen, mistä se koostuu.

Screenshot_2018-01-07-06-15-28.png

Tulokset vähän yllättivät. Olin olettanut, että syön melko ekologisesti, autoilen ja liikun muutenkin keskiverrosti, ja asumiseen kulutan tavallista enemmän. Mutta testin perusteella se ei ollutkaan niin. Jo ihan aluksi yllätyin siitä, että jälki oli noin paljon keskivertoa pienempi. Ehkä sitten liikun (netissä) sellaisissa piireissä, että olin luullut olevani näissä asioissa aika keskiverto.

Eniten yllätti kutenkin ruuasta tuleva suuri jalanjälki. Syön harvoin lihaa ja vaikka tiedän, että maitotuotteet ovat yhtä paha, luulin silti, että jälkeni olisi tässä paljon tavanomaista pienempi. No, ei ollut. Tähän siis täytyy ihan selvästi kiinnittää huomiota. Olen muutenkin jo pitkään yrittänyt vähentää kahvinjuontia (kahvin seassa sen maitonikin juon) jo ihan yksinkertaisuuden nimissä: elämä olisi paljon helpompaa, jos ei olisi ihan kamala kriisi, jos aamukahvi jostain syystä jää väliin.

Testitulosten mukaan kuljin tavallista ekologisemmin. Tämäkin yllätti, koska kuten olen  kertonut, meillä on auto, joka kuluttaa paljon sekä rahaa että polttoainetta. Mutta toisaalta teen paljon töitä kotona ja silloinkin kun en, kuljen työmatkan kävellen. Tämä varmasti vaikutti eniten. Lisäksi nyt on mennyt yli vuosi viimeisestä lentomatkasta, vaikka toivoisinkin, että siitä ei olisi niin kauaa.

Samoin asumisen olin meillä kuvitellut olevan tavallista kuluttavampaa, mutta testin mukaan se vaikuttikin aivan kohtuulliselta. Tästä olin hämmästynyt. Eikä testissä edes kysytty, millä meillä lämmitetään.

 

Huvin vuoksi tein testin vielä uudelleen niin, että vähensin maitotuotteiden ja kahvin käytön kertaan viikossa (mikä on mielestäni oikein hyvä tavoite itselleni), ja lisäsin 5-15 tuntia lentomatkustusta vuodessa. Kokonaisjalanjälki kasvoi jonkin verran ja jalanjäljen ”koostumuksesta” tuli enemmän sellainen kuin olin alunperin odottanut.

 

Screenshot_2018-01-07-06-21-58.png

 

Kiinnostava testi kaiken kaikkiaan, vaikka ei ihan kaikkea huomioinutkaan. Tulosten jälkeen saa vielä (melko kaupallisia) linkkivinkkejä oman kulutuksensa pienentämiseen.

Kommentit (2)
  1. Vinkkisi perusteella tein tämän Sitran testin, olipas mielenkiintoista pitkästä aikaa tehdä joku tällainen!

    1. Hauska kuulla :). Itsekin tykkäsin tästä testistä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *