Laatua ja historiaa: Downton Abbey -sarjan 5. kausi Netflixiin

Yhteistyössä TV Mix

downton_abbey_season_5.jpg

Oletko ihmetellyt, miksi kaikki hehkuttavat jotain luostarisarjaa? Oletko pyöritellyt silmiäsi, kun monet tuttusi ovat huokailleet Downton Abbey -sarjan tunnelmaa ja ihailleet yhtä tai toista sarjan hahmoista? Vai oletko kenties sarjan suuri fani jo valmiiksi? Laskeeko sarjakampasi marraskuussa alkaviin sarjan viimeisiin jaksoihin, ja seurasitko sarjan viimeisiä kuvauspäiviä sosiaalisesta mediasta kangasnenäliina kyyneliäsi kuivaten?

tv_mix_original_downton_abbey.jpg

Perienglantilaisen 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvan Downton Abbey -draamasarjan viides tuotantokausi (tai ’series’, kuten britit asiaa nimittävät) nähtiin noin vuosi sitten ensi-illassa, ja Yle on ehtinyt tämän kesän aikana jo kertaalleen uusiakin tämän uusimman kauden. Jos et kuitenkaan ole vielä näitä tuoreimpia jaksoja nähnyt, nyt siihen on loistava tilaisuus: sarjan 5. kausi ilmestyy Netflixin suoratoistopalveluun katsottavaksi perjantaina 28. elokuuta! Minulla meni henkilökohtaisesti pasmat sekaisin jo viime joulukuussa, kun Downton Abbey:n neljä ensimmäistä tuotantokautta ilmestyivät kaikki kerralla Netflixiin ilman ennakkovaroitusta. Tämä viidennen kauden saaminen palveluun kruunaa kaiken, sillä hitaammatkin katsojat ehtivät sen hotkaista ennen viimeisen kauden alkamista loppuvuodesta. Kirjoitin 5. kauden esittelyn jo viime vuonna, ja monet muistavat sarjan promoamisessa tapahtuneen hassun pikku-mokan, josta voi käydä myös lukemassa tuosta esittelypostauksesta!

Viidennen tuotantokauden keskiössä on jälleen kerran vauhtiaan kiihdyttävä yhteiskunnallinen muutos, jonka tiimellyksessä omia polkujaan etsivät sekä Mary, Edith että kolmannen sisaruksen paikan omalla tavallaan jakavat Tom ja Rose. Maryn ongelmat ovat kumppanillisia, Edithin jälkikasvullisia, Tomin sosiaaliluokallisia ja Rosen jännittävän romanttisia. Tavoilleen ja luonteilleen uskollisina nämä nuoret aikuiset kohtaavat ongelmansa kukin tavallaan, ja viides kausi onkin aika hidasta kehitystä näiden asioiden suhteen. Alakerran puolella katsojat joutuvat etsimään itsestään sympatiaa sekä vihatuille että pidetyille hahmoille, ja suurin osa saa katsojan kiintymään itseensä entistä suuremmin. Miten näistä hahmoista pystyykään päästämään irti viimeisen kauden jälkeen?

tv_mix_original_downton_abbey_tv.jpg

Valitsin Downton Abbey -sarjan TV Mix -yhteistyöhön, sillä halusin ehdottomasti parittaa TV Mix Original -makeispussin perinteitä näyttävään ja noudattavaan laatudraamaan. Halusin Original-sarjan olevan jotain, mihin ajan hammas ei pure helpolla, sillä se kuvaa myös Original-pussin sisältöä: perinteikästä, rakastettua ja kestävää. Kuten Downton Abbey:n kaltainen perinteinen laatudraama, myös TV Mix Original -pussin sisältö jakaa mielipiteitä, eikä vähiten meidän omassa taloudessa! Avomieheni rakastaa noita yllä olevassa kuvassa näkyviä sinisiä pyörylöitä, kun taas minä noukin pussista aina liitulakut ja sienet. Onkin aika hassua ajatella, että alati muuttuvassa makeismaailmassa jo vuosia pintansa pitäneen TV Mix Originalin kaltaiset makeiset olivat jossain muodossa olemassa jo Downton Abbey:n aikakaudellakin.

Video: Downton Abbey ”I was referring to companionship!”

Kun rauhoitut viikonlopun viettoon perjantai-iltana, tai kun viikonlopun aikana saat hengähdyshetken arkipuuhilta, ota hyvä asento sohvalla tai tabletin äärellä, kerää syliisi herkuista vähintäänkin karkkia, ja laita Downton Abbey pyörimään Netflixistä! Mietin tässä itse, että tämä olisi hyvä aika kannustaa oma avokkini toteuttamaan aikaisempi uhkauksensa sarjan alusta asti katsomisesta. Vilkaisin tämän postauksen tekemistä varten sarjan ihan ensimmäistä jaksoa, ja hetihän siihen jäi koukkuun, vaikka jaksot ovatkin tuttuja! Ihana Downton Abbey, ihana menneen vuosisadan alun tunnelma, ihanat asut ja lavasteet, ihana historia, ihanat hahmot; eihän tässä voi muuta kuin huokaista tyytyväisenä tällaisen sarjan olemassaolosta.

 

Downton Abbey 5. kausi

Netlifx 28.8.

 

 

 

Kuvat: 1.ITV, 2-3.The Variety Show

Kommentit (3)
  1. Kuten jo Facebookiin kommentoin, suhun voi kyllä luottaa näiden uutisten suhteen! Eilen käytiin ystävän kanssa pelaamassa sulkapalloa ja hän kyseli, että milloin tämä vitoskausi oikein tulee, kun ei oikein nyt muuta kevyttä katsottavaa tunnu löytyvän. En osannut vastata vaan luettelin sitten muita Netflixistä löytyviä kevyitä sarjoja (kuten Call the Midwife ja Candlefordin postineiti, joista jälkimmäisen olikin jo katsonut) ja sitten, SITTEN lävähtää tämä uutinen!!

    Tiedän mitä itsekin katson viikonloppuna, kun mies on kuvaamassa 😉

  2. Jee jee jee vihdoinkin! Multa meni nämä Ylen uusinnat ihan totaalisesti ohi, joten tää oli ihan huippu-uutinen! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *