Miten minä katson televisiota?

_b237874.jpg

Tajusin tässä viime viikonloppuna, että höpötän teille päivittäin katsomistani televisiosarjoista ja kaikesta niihin liittyvästä, mutta en ole kertaakaan esitellyt omaa tapaani katsoa televisiota! Katson usein televisiosarjoja myös tietokoneelta, sillä monia sovelluksia on ajoittain kätevämpää katsoa koneelta käsin. Kuten televisiosarjaharrastukseni yleensäkin, myös sarjojen katsomisen tapa vaihtelee minulla mielialoittain jaksoittain. Joskus tuntuu siltä kuin en ikinä tekisi muuta kuin istu risti-istunnassa Ikean heppoisimmassa työtuolissa ruutuun vaihtelevasti mielenkiintoani kiinnittäen. Koneella ollessa on kuitenkin aivan liian helppo avata muitakin välilehtiä ja puuhata sarjaa katsoessa muutakin. Kun haluan oikeasti rentoutua tai keskittyä katsomaani sarjaan, siirryn olohuoneeseemme varsinaisen television ääreen.

_b237899.jpg

Meidän televisiosetti on aika perinteinen eikä mitenkään huikenteleva, vaikka tämän blogiharrastukseni myötä voisi kuvitella tilanteen olevan aivan toinen. Tämänhetkinen Samsungin taulutelevisiomme on ostettu alkuvuodesta 2010 (bye-bye opintolaina), ja se on palvellut meitä varsin hyvin tähän asti. Jo noin vuoden verran olemme kuitenkin miettineet aika tosissamme television vaihtamista uudempaan malliin, sillä tekniikaltaan tämä 40-tuumainen musta kaunotar on jäänyt auttamattomasti jälkeen. Äänielementit olivat hiukan vanhoja jo television ostaessamme, ja ääni särkee välillä aika ikävästi. Televisio on ostettu myös aikana ennen sovelluksia, eikä ole puhettakaan mistään 3D-erikoisuuksista. Jos kuitenkin muistatte erään helmikuisen episodin meidän autoomme liittyen, ymmärtänette, että tälle kuluneelle kesälle suunniteltu television osto siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Ja nyt taas tuli jotkut häät suunniteltavaksi ja maksettavaksi! 🙂

_b237903.jpg

Olen siinä mielessä stereotypinen nainen, että olen hirveän huono sijoittamaan rahaa tekniikkaan, sillä mielestäni tekniikka vanhenee liian nopeasti ja on käyttöiältään muutenkin huono. Uusin puhelimeni on myös ainoa, jota olen itse pyytänyt; kaikki muut puhelimeni vuosien mittaan vanhempani ovat ostaneet minulle itsenäisesti arvioiden edellisen vanhentuneen auttamattomasti. Myönnän ihan suoraan, että avokkini kärsii tästä muutosvastarinnastani viihde-elektroniikan suhteen, mutta hän sitten yleensä viihdyttää itseään ostamalla tietokoneeseensa osia!

Vaikka olen intohimoinen televisiosarjojen kuluttaja, en kumma kyllä laita ihan hirveän isoa arvoa katselemisen kokemukselle uusimmalla tekniikalla. Näin on ainakin viime aikoihin asti ollut; asia alkoi muuttua viimeistään siinä vaiheessa, kun isäni osti uuden television alkuvuodesta. Olimme avokin kanssa vierailulla lapsuudenkodissani, ja katselimme Netflixistä Bones:ia (koukutin siihen pikkuveljeni, joka puolestaan koukutti sarjaan vanhempani), ja me kaksi vain huokailimme kuvan ihanuutta. Sarja sekä palvelu olivat aivan samoja, mitä kulutamme itsekin kotona, mutta kuva oli jotenkin niin kolmiulotteinen ja elävä. Silloin viimeistään aloimme haaveilla uudesta televisiosta!

_b237820.jpg

Pienen modernisoinnin teimme reilu vuosi sitten, kun kohtuullisen vanha DVD-soittimemme vaihtui Samsungin blu-ray-soittimeen. Minun logiikkani merkin suhteen oli hommata saman merkkinen kuin televisio, koska ei siitä haittaakaan voi olla. Tämän soittimen ostaminen oli minulle epänormaalin spontaania, sillä yksi arki-ilta vain ajelimme Prismaan, ja ostimme sen! Olimme jo jonkin aika tuskailleet, kun emme voineet television verrattaisen vanhuuden takia katsoa Netflixiä muuten kuin tietokoneelta, ja yhtäkkiä päädyimme tulokseen, että soittimen ostaminen tulee halvemmaksi kuin television vaihtaminen. Jälleen kerran avokkini oli kyllä miettinyt jo aikaisemmin blu-ray-soittimen ostamista, mutta olin perinteisesti vastustanut sitä aivan turhana rahareikänä. Tähän ostopäätökseen vaikuttikin minulla enemmän Smart-ominaisuudet eli sovellukset, joka lisäsi meillä molemmilla suuresti Netflixin katsomista. Jonkin verran olemme myös kikkailleet sekä USB-portin että verkko-ominaisuuden kanssa. Perinteisesti tykkään aina uudesta tekniikasta, kun se on jo ostettu, mutta ennen ostotapahtumaa koen sen järjestään turhana!

_b237770.jpg

Kaikista uusin lisä olohuoneen ”viihdekeskukseemme” on Apple TV, jonka sain Netflixiltä osana Stream Team -liittymispakettia. Kytkimme laitteen kesällä aivan innoissamme, mutta petyimme hiukan, että melkeinpä ainoa meille käyttökelpoinen sovellus laitteessa oli Netflix. Ehdimme käyttää laitetta muutamia kuukausia ennen kuin aloin tosissani tuskailla muiden verkkopalveluiden katsomisen hankaluutta; halusin katsoa television kautta myös Katsomoa, Areenaa, Ruutua ja HBO Nordicia. Tuskastellessani yksikseni eräänä iltana mieleeni muistui vanhoilta ajoilta mielikuva AirPlay-toiminnosta, ja kaivelin Apple TV:tä vähän tarkemmin. Siellähän se, ja yhtäkkiä sain näkyviin iPadin kautta kaikki yllä mainitsemani TV-sovellukset! Tämä on varmaan niitä harvoja kertoja elämässäni, kun en ollut lukenut kunnolla laitteen käyttöohjeita, ja heti se kostautui aika pahasti. Voin kyllä suositella Apple TV:tä, jos omistat esimerkiksi iPadin; hinta ei ole paha, ja koko on minimaalinen.

ipad.jpg

Tuon yllä olevan oivallukseni mahdollisti siis iPadini, joka on Apple TV:n lisäksi ainoa Mac-laite meidän taloudessamme. Olen kuitenkin kasvanut Mac-perheessä, joten ompputuotteet tulevat aina olemaan lähellä sydäntäni. iPadista olen tykännyt todella paljon, vaikka yli vuoden käytimme sitä ilman sirukorttia pelkän wi-fi:n voimalla. Joskus saatan maata sohvalla katsoen sarjoja suoraan iPadilta, vaikka vieressäni on myös televisio ja Apple TV. Sairaspäivinä iPad on verraton sarjojen suhteen, ja tätä käytön monipuolisuutta auttaa meillä tuo nahkainen suojus, jossa on sisäänrakennettu tuki. Nykyään katson eniten televiosarjoja oman pyhän kolminaisuuteni avulla eli television, Apple TV:n ja iPadin kanssa. Avokkini katsoo Netflixiä edelleenkin mieluummin blu-ray-soittimen kautta, kun minä taas käynnistän useimmiten Apple TV:n; meillä on mieltymyys-eroja Netflixin sovellusten käytettävyyden suhteen!

Kaikkiin näihin laitteisiin liittyy olennaisesti olohuoneemme ihana sohva, jonka pehmeydessä köllöttelen nykyään enenevissä määrin! Aina silloin tällöin innostun myös kutomaan jotain sarjaa katsoessa, mutta silloin ruudussa ei saa olla mitään kovin intensiivistä tai muuten menee silmukat sekaisin yksinkertaisimmissa viritelmissänikin. 🙂

P.S. Tämän postauksen kuvista huomaatte varmasti, että järkkäriharjotteluni ei suju kovin hyvin…

 

Kommentit (5)
 1. Voihan sitä toki pistää häälahjalistatoiveeksi uutta telkkaria…!

  Meillä onneksi peliharrastus takaa sen, että on joku laite, jolla kaikki toimii. Nyt vihdoin ja viimein XBoxOne, niin ei tarvitse rämpätä Pleikan ja vanhemman Boksin välillä koko ajan blueraytten ja Netflixujen kanssa. 

  Vaikka itse olenkin teknologiasta aika into piukeena, mua niin rasittaa se, kuinka sitä markkinoidaan spekseinä. 1080 pistettä, sanoitko? Does not ring a bell! Ai mä pystyn laskemaan Gary Oldmanin ihohuokoset, jos katson Dark Knightin BlueRayna, siistiä! Mua just nauratti, kun hiffasin meidän kotiteatterin äänisysteemin hienouden vasta pelatessani yksin pelejä kuin kahden elokuvamaratonin aikana. Jotain siellä takaa suhisi Pottereissa ja Twilighteissa, mutta voihan jööses, Liberty Cityssä joku vastaantulija vittuilee mulle pelissä ja se ääni kulkee ympäri huonetta, siistiä! Tosin, tietenkin, vähemmän siistimpää, kun pelästyy omia askeleita virtuaaliruohikossa, mutta silti…!

  1. Olishan se aika uudenlaista laittaa telkkari häälahjalistalle! 😀

   Oot niin oikeessa! Pitäis olla noissa äänessä ja kuvassa helpompiakin mittareita! Plus, tiety speksit vanhemmassa telkkarissa näyttää/kuulostaa ihan erilaiselta uudemmassa mallissa. 🙂

 2. Jep, uusi telkkari häälahjalistalle!

  Mä olen kanssa huono/skeptinen sijoittamaan rahaa elektroniikkatuotteisiin. Vasta kaksi vuotta sitten ostin itse ekan kännykän, edelliset kun olen saanut lahjaksi tai ”perinyt” muiden siirtyessä uudempiin malleihin. 

  Meillä mies on vinkunut uutta telkkaria jo pari vuotta (sama tilanne, vuonna 2010 ostettu tv alkaa olemaan tekniikaltaan vanha, vaikka muuten hyvin pelittääkin…). 

  Onko sulla ollut manuaalia tai jotain muuta opusta apuna järkkäriharjotteluissa?

  1. Nyt kun tosiaan katon telkkaria taas enemmän (enkä pelkästään tietokonetta), on uus telkkari alkanut houkuttamaan!

   Manuaali on ihan pyllystä, kun ei se sinänsä itseasiassa hirveesti opasta. Oon lainannut pari selkeempää opasta kirjastosta, mut kyl se opetteleminen tökkii. Valkoisista seinäpinnoista huolimatta meidän kaikki huonekalut tota tv-tasoa lukuunottamatta on tosi tummia, joten kuvauspintoja ei oo kotona kovin montaa. Päivänvalookin tulee niin vähän, että tällaista amatööriä ketuttaa. Turhauttavimpaa on ehkä säädöillä kikkailu; ymmärrän jo perusasiat, mutta silti en saa tasasta kuvanlaatua. Äh!

   1. Sillä kysyin manuaalista, että juuri säätöjen napit löytyy ja perusjutut on hallussa. Sen jälkeen tosiaan kannattaa siirtyä muihin opuksiin 😉

    Scott Kelbyn Digikuvaus kirjat ovat olleet tosi selkeitä ja suhteellisen havainnollisiakin. Näin talvella jalustasta voisi olla apua kun valoa on vähän? Jos hehkulamppujen kellertävä valo tai kuvauspintojen sävy ärsyttää, niin mustavalkokuvista niitä ei näe. Tosin silloin eivät muutkaan värit korostu… jollei kikkaile kuvankäsittelyohjelmalla. Tsemppiä ja pitkää pinnaa vaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *