Tuulikoneita, balladeja ja maailmanrauhaa: Euroviisuhuumaa herkkujen kera!

Yhteistyössä TV Mix

esc_trophy.jpg

Lauantaina käydään tämän vuoden Euroviisu-finaali Itävallan pääkaupungissa Wienissä, ja luvassa on perinteisen kaavan mukaan tuulikoneita, paljetteja sekä yliteatraalisia esityksiä maailmanrauhasta, hyljänneestä rakastajasta sekä naapurin kissasta. Älkää ymmärtäkö väärin: olen aina pitänyt Euroviisuista, jopa niin paljon, että saan siitä välillä outoja katseita avokiltani, mutta pystyn katsomaan koko touhua myös ilman glitterisiä aurinkolaseja. Useimmat tuttuni eivät edes katso Euroviisuja, mutta minä olen monena, monena vuotena parkkeerannut itseni miljoonien eurooppalaisten tapaan kotisohvalleni katsomaan viimeisen päälle hiottuja esityksiä syvine kaula-aukkoineen ja huonoine juontajineen!

Tänä vuonna Suomi ei valitettavasti päässyt finaaliin, mutta pitkäaikaisena viisufanina aavistin tämän jo tavallaan etukäteen. ”Aina mun pitää” on perinteistä, vahvaa punkkia, mitä ei olla viisulavoilla vielä nähty, ja mikä eroaa lähes kaikella mahdollisella tavalla siitä, mitä Euroviisujen musiikki monelle on. Poikkeuksena on vähemmistöjen asioiden ajaminen, minkä suhteen viisuilla on pitkä historia, ja minkä takia monet katsojat ovat saattaneet nähdä Pertti Kurikan Nimipäivät pelkkänä taktisena vetona sympatiapisteiden keräämiseksi. Minä tykkään heidän kappaleestaan, mutta minulla onkin musiikinkuunteluni suhteen vahva suomirock-tausta, jonka suurena vaikuttajana suomipunk on myös historiallisesti ollut.

Koska Suomea ei voi kannattaa euroviisufinaalissa, käännyn etelänaapurimme puoleen tsemppaamiseni purkamiseksi! Ei, en kannata Viroa sen perinteisen ’naapurit äänestää naapureita’ -ideologian vuoksi, vaan koska oikeasti pidän heidän kappaleestaan. Yleensähän viisuissa buuataan, kun naapurimaat äänestävät useimmiten toisiaan, mutta jos oma maa ei saa naapurimaalta hyviä pisteitä (kuten Suomi ei usein saa Ruotsilta, mutta Ruotsi saa Suomelta), ihmetellään sitäkin. En ollut kuullut Viron edustuskappaletta ”Goodbye to Yesterday” ennen tiistain ensimmäistä semifinaalia, mutta olin bongannut muutaman erittäin positiivisen kommentin sosiaalisessa mediassa. Olin jo valmiiksi hiukan valmis vihaamaan kappaletta, varsinkin, kun Suomen lähetyksen selostajat hehkuttivat Viron duon (Elina Born & Stig Rästa) miesedustajan maasta taivaisiin esitystä edeltävän insertin aikana. Kappale lähti soimaan, ja olin koukussa heti ensimmäisistä sanoista lähtien. Visuaalisuus on tässä esityksessä huikeaa, ja tulee tunne olevansa osa intiimiä esitystä hämyisessä 60-luvun tyylisessä klubissa. Positiivisella tavalla tästä ei tule mieleen Euroviisut, ja juuri sen takia kannatankin sitä; myös Euroviisujen pitää osata kehittyä aikojen mukana!

tv_mix_show_cupcakes.jpg

Euroviisuihin kuuluu monelle olennaisena osana euroviisuvalvojaiset, ja erilaisia kisakatsomoita viritellään lauantai-iltana tänäkin vuonna ympäri Suomea. Yhtä olennaisena osana euroviisuvalvojaisiin kuuluu tarjoamiset, joten herkkuja notkuvia sohvapöytiä näkynee Instagramissa lauantaina erittäin reippaasti. Karkit ja muut makeat herkut ovat monelle se ainoa oikea televisioherkku, ja kisakatsomon muonapuolesta vastaavat varmasti tankkaavat reippaasti sokeria tarjolle. TV Mix Show -karkkipussit sopivat teemaltaan, yllättäen, aivan täydellisesti Euroviisuihin: ei tämän suurempaa show’ta yleensä tarjoilla varsinkaan Euroopassa. ’Show’ -sanaan tiivistyykin monen viisufanius, sillä kappaleet vaihtuvat joka vuosi ja kohut siirtyvät uusiin kohteisiin, mutta se kokonaisuus, se yltäkylläisyys ja omanlaisensa positiivinen naiivius pysyy konseptin rakastajien iloksi! Tänä vuonna yritin hiukan ideoida ainakin itselleni uutta tapaa laittaa karkkiherkkuja tarjolle, sillä mikään ei ole rasittavampaa viihteellisen illan aikana kuin äkillinen karkinhimo ja liian kaukana oleva karkkikulho. Ihanan värikkäiden muffinssivuokien avulla jokainen saa itselleen aina muutaman kappaleen ajan kestävän karkkiannoksen, eikä siten kukaan häiritse muiden keskittymistä kyselemällä karkkien perään!

tv_mix_show_tarjoilu.jpg

Pitkän viisuillan ja varsinkin äänestystulosten jaksamiseksi tarvitsee hiukan lisäenergiaa, ja mikä sen parempaa kuin pienoinen sokerihumala! Euroviisut nähdään Ylen TV2:lla lauantaina 23.5. klo 22.00 alkaen.

Hauskaa viisuiltaa sekä tosifaneille että ’ironisesti’ show’ta katsoville! 🙂

 

P.S. TV Mix Show –karkkiarvonnassa voittivat nimimerkit Asta O. ja byriina! Onnea! Kiitos kaikille osallistuneille! 🙂

 

Kuvat: 1. ESC, 2. & 3. The Variety Show

Kommentit (9)
  1. Minusta Belgialla on tänä vuonna myös kivan erikoinen biisi, josta ei ekana tuu mieleen Euroviisut. Meikkis liputtaa Viroa ja Belgiaa tällä hetkellä. Jänskää ketkä pääsee finaaliin seuraavasta semifinaalista! 8)

    1. Kiinnitin kanssa Belgiaan huomiota samasta syystä! Paitsi ne jotkut tanssijutut ei olleet ehkä ihan mun makuun. 🙂

  2. Viron kappale on kyllä hyvä ja varsinkin sen naislaulajan tulkinta livenä oli vakuuttava. Belgiasta diggasin kanssa. Tässä kakkossemissä tuntui ensikuuntelun perusteella olevan paljon taidokkaasti tehtyjä, mutta auttamattoman tylsiä balladeja. Irlannista ja Latviasta tykkäsin eniten. Saa nähdä muuttuuko mielipide live-esitysten jälkeen. 🙂

    1. Tuntuu, että niin kamalan moni maa lähettää kisaan sellaisia kappaleita, mitä Euroviisuihin kuuluu lähettää. Vaikka en aina ole todellakaan ollut Suomen karsintakilpailun UMK:n kannalla, tykkään sen konseptista, että etsitään viisuihin nimenomaan uutta musiikkia, joka on usein myös viisujen lavalla uutta! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *