Brita-kakku ja mansikkatahna

Nyt kun on mansikka-aika ja varsinkin kun marjat ovat niin ihania tänä vuonna, tekee mieli tehdä niistä jotain muutakin kuin vain laittaa pakkaseen ja syödä sellaisenaan. Ensin suunnittelin tekeväni maailman parasta mansikkakakkua, johon idean sain Kirsihannelen blogista. Totesin kuitenkin että jääkaappini tilavuus ei riitä jäähdytystä varten ja kun sain toiselta ystävältä vinkin Britakakusta, teinkin sellaisen. Yleensähän näitä kakkuja kai tehdään jos on jokin juhla, mutta voi kai niitä tehdä ihan muutenkin vain, vaikka vain juhlistamaan tyttären kesätyötä, joka alkoi tällä viikolla.

IMG_1168.JPG

IMG_1169.JPG

Britakakun teko alkaa pohjasta, yllätys yllätys. Ensin vaahdotettiin rasva ja sokeri, reseptissä oli voita, mutta minä käytin ihan tavallista kotoa löytyvää margariinia, jota käytän lähes kaikkeen. Sen jälkeen piti erotella keltuaiset valkuaisista, koska muuten ei saa aikaiseksi marenkia. Tämä olikin pieni jännityksen paikka, sillä en muista koska viimeksi olen näitä erotellut. Pöydällä oli kulhoja suhteellisen monta, varmuuden varalta, ettei vaan sekoittuisi yhtään keltuaista valkuaiseen. Keltuaisen joukkoon taisi mennä vähän valkuaista kun keltuainen meni rikki ensimmäisen munan kohdalla, mutta päätin ettei se haittaa. Keltuaiset siis sekoitettiin rasva-sokeri vaahtoon ja sen jälkeen vuorotellen jauhoseos sekä maito. tämä taikina levitetään uunipellille leivinpaperin päälle n. 25×30 cm suorakaiteeksi ja esipaistetaan 180 asteen uunissa 10 min.

IMG_1171.JPG

En uskaltanut laittaa pohjaa uuniin samantien koska en tiennyt kuinka kauan kestää saada valkuaisista sellainen vaahto joka pysyy kulhossa vaikka sen kääntää ylösalaisin. Hurjaa. En ole varmaankaan marenkia tehnyt koskaan tai ainakin siitä on niin kauan etten muista. Siispä aloitin vatkaamaan valkuaisia lisäten sokeria vähän kerrassaan. Ja kyllähän se alkoi muuttua valkoiseksi ja vaahdoksi. Tässä vaiheessa uskalsin jo laittaa ensimmäisen pohjaosan uuniin. Totuuden nimessä täytyy myöntää etten uskaltanut kovin ronskisti kääntää kulhoa ylösalaisin, mutta kyllä se siellä pysyi.

10 minuuttia kului ja marenki levitettiin ensimmäisen pohjan päälle. Reseptissä oli mukana myös mantelilastuja jotka oli määrä levittää tähän marengin päälle, mutta meiltä ei niitä löytynyt kotoa.

IMG_1174.JPG

Ja sitten uuniin, sama lämpö ja 15 minuuttia. Tässä vaiheessa tytär tuli töistä kotiin ja totesi että olet leiponut sen kakun. Oli hieman pettynyt kun sanoin ettei se ole vielä valmis, sen täytyy jäähtyä kun tulee uunista, ennen kuin voi jatkaa.

IMG_1175.JPG

Tällaiseksi se paistui. Kun pohja on jäähtynyt se leikataan kahteen osaan ja toinen osa nostetaan tarjoiluastiaan.

Täytteeksi voi laittaa raparperihilloketta, mansikoita tai joitakin muitakin marjoja. Minä tein tietenkin mansikoista koska niitä oli kotona. 

IMG_1176.JPG

Täytteeseen tarvitaan kovaksi vaahdoksi vatkattua kermaa sekä mansikoita. Nämä sekoitetaan ja levitetään pohjan päälle ja sitten vain kansi päälle.

IMG_1178.JPG

IMG_1179.JPG

Ja tällainen siitä tuli. Ei mikään kaunis, mutta hyvänmakuinen, aika makea eli kovin paljon ei kerralla jaksa syödä.

IMG_1170.JPG

Resepti löytyy helposti Valion sivuilta, mutta kirjoitan sen myös tähän.

125 g voita

1 dl sokeria

2 keltuaista

1,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

Marenki

2 valkuaista

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 dl kuorellisia mantelilastuja

Raparperitäyte

5 dl raparperipaloja

1 dl sokeria

2 dl vispikermaa

Aloita kakun valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera. Levitä kaukkutaikina suorakaiteeksi (25×30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikka pohjalle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Valmista täyte. Pehmitä raparperipaloja sokerin kanssa laakeassa, tilavassa astiassa mikrossa 5-8- min. Valuta irronnut neste pois ja käytä esim. kiisseliin tai mehuna. Jäähdytä raparperihilloke. Mansikka-Britassa korvataan raparperihilloke n. 0,5 litralla mansikoita. Myös vadelmat tai lakat sopivat.

Täytä kakku vasta juuri ennen tarjoilua. Yhdistä raparperihilloke (tai mansikat) ja kovkasi vaahdoksi vatkattu kerma. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Siirrä toinen osa tarjoiluvadille ja levitä täyte pohjan päälle. Nosta toinen levy päälle.

Olin suunnitellut jo aikaisemmin tekeväni myös Facebookista löytämääni mansikkatahnaa.Tämä resepti puolestaan löytyy Fazerin sivuilta ja tahnaa suositeltiin nautittavaksi Fazer juuresleivän päällä. Minä kokeilin sitä paahtoleivän päällä ja hyvältä se maistui niinkin, mutta voi olla että kokeilen myös jonkin pehmeän leivän kanssa.

IMG_1182.JPG

Mansikkatahnaan tarvitaan 200 g levitettävää vuohenjuustoa, 200 g vaniljatuorejuustoa ja n. kymmenen mansikkaa tai 1 dl mansikkasosetta. 

IMG_1183.JPG

IMG_1184.JPG

IMG_1185.JPG

Mansikat oli määrä soseuttaa haarukalla, jotta jäisi vähän kokkareita. Sitten vain sekoitetaan juustot ja mansikat keskenään ja herkku on valmis. Tytär ei ihastunut tähän varauksettomasti, mutta minusta se oli kyllä hyvää, tosin täytyy myöntää että vuohenjuusto tuo hieman erikoisen makusäväyksen, mutta uusia makuja kannataa kokeilla. Söin myös tuota levitettävää vuohenjuustoa ihan ruisleivän päällä, koska sitä jäi yli ja se maistui oikein hyvältä.

IMG_1186.JPG

IMG_1187.JPG

Pakastasessani mansikoita kuvittelin että näitä on nyt ihan hirveän paljon kun keräsimme ehkä enemmän kuin kuvittelimmekaan. Meidän poimintapäivästämme voit lukea täältä. Loppujen lopuksi totesin että ei niitä syömämarjoja nyt sitten niin paljon jäänytkään ja olemme toki syöneetkin eli piti hakea sitten hieman lisää. Eilen sitten ajoimme uudestaan tuonne marjatilalle ja ostimme lisää. Emme siis poimineet itse tällä kertaa, kello oli jo aika paljon ja pieni määrä on helpompi ostaa valmiina. Lisää perkuuhommia on siis tiedossa.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.