Valehtelis jos väittäisin macaronien olevan kaikista helpoin leivos kotikeittiössä tehtäväksi.
Kun nyt viimein olen saanut reseptilläni useamman kerran macaronit tarjolle, uskallan sen viimein julkaista myös täällä. Käytin leipoessani apuna Kinuskikissan puolukkamacaronien ohjetta, muokaten reseptistä sitruunaisen. Kuulostaa helpolta, mutta nesteitä (esanssi sekä väri) lisätessä täytyi massaankin saada lisää jämäkkyyttä. Sitruunaesanssin lisäksi käytin kuorissa myös sitruunankuorta tuomaan mukaan aitoa sitruunan makua.
Macaroneissa käytettävä mantelijauhe löytyy useimmiten kaupasta gluteenittomien elintarvikkeiden hyllystä. Ksantaani löytyy kaupasta riippuen joko samasta paikasta tai leivontatarvikehyllystä.
Macaronien valmistuksessa mitat ovat kaiken A ja O ja keittiövaaka helpottaa hommaa huomattavasti, suosittelen sitä. Otin kuitenkin leipoessa ylös myös desimitat ja merkkaan myös ne reseptiin.
Tarvitset:
KUORET
250 g/2,5 dl aquafabaa eli purkkikikherneiden säilytyslientä
130 g/2,5 dl tomusokeria
150 g/3,5 dl mantelijauhetta
110 g/1,25 dl sokeria
0,5 tl ksantaania
1 tl keltaista elintarvikeväriä
0,5 tl sitruunaesanssia
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
TÄYTE
50 g margariinia
3,5 dl tomusokeria
0,5 tl elintarvikeväriä
puolikkaan sitruunan mehun

1. Mittaa aquafaba kattilaan ja keitä lientä kasaan kunnes nestettä on jäljellä 110 g (1,25 dl). Siirrä aquafaba leivontakulhoon ja anna jäähtyä hetki.
2. Mittaa mantelijauhe sekä tomusokeri kuljoon ja jauha tehosekoittimella seos mahdollisimman hienoksi.
3. Kun aquafaba on jäähtynyt hieman, aloita vatkaus. Lisää joukkoon sokeri sekä ksantaani samalla vatkaten. Valmiina seos on paksuuntunut ja muuttunut kiiltäväksi.
4. Siivilöi joukkoon mantelijauheseos. Seosta kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja käännellä varovasti nuolijalla aquafabamassan joukkoon. Vatkata ei tässä vaiheessa enää saa, koska vatkaus poistaa macaronmassasta ilmaa. Kun olet lisännyt kaiken mantelijauheseoksen, lisää joukkoon vielä elintarvikeväri, esanssi sekä sitruunankuoriraaste ja sekoita varovasti massa tasaiseksi.
5. Lusikoi massa pursotuspussiin ja pursota parin euron kolikon kokoisia kiekkoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Massasta saat noin 26 macaronleivosta eli kiekkoja tulee näin ollen 52. Toki koko vaikuttaa määrään, voit tehdä halutessasi isompia tai pienempiä.
6. Anna kuorten kuivua huoneenlämmössä 30-45 minuuttia. Paista kuoria sitten 120 asteessa 30 minuuttia. Paiston jälkeen kuoret tulee jäähdyttää todella hyvin, mieluiten jopa seuraavaan päivään. Näin kuoret irtoavat pellistä nätisti eivätkä repeile.
7. Täytettä varten notkista margariini. Mittaa joukkoon tomusokeri, elintarvikeväri sekä sitruunanmehu ja sekoita tasaiseksi.
8. Pursota täyte macaronkuoren sileälle pinnalle ja aseta toinen kuori hatuksi. Anna macaronien jähmettyä jääkaapissa tovi ennen tarjoilua. Säilytä macaronit myös jääkaapissa, jottei täyte notkistu liikaa.
Seuraa blogia Instagramissa!