Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Syötkö laskiaispullasi hillolla vai mantelimassalla? En voinut itse sietää ennen mantelimassaa ja nyt voisin syödä sitä suoraan pakkauksesta. 

Halusin kokeilla massan kanssa jotain ihan uutta ja niin syntyi manteliboston. Leipomus ei maistu liikaa mantelimassalle, jälkimakuna hieman. Massa tekee pullasta kuitenkin ihanan tahmaisen ja mehukkaan. Tätä kannattaa kokeilla. 

Tarvitset:

TAIKINA

8 dl vehnäjauhoja

2,5 dl mantelimaitoa

100 g margariinia sulatettuna

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 pss kuivahiivaa

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

TÄYTE

150 g marsipaania

mantelilastuja

VOITELU

0,5 dl vettä

1 tl agar agar -jauhetta

KUORRUTE

3 rkl tomusokeria

1 tl vettä

1. Lämmitä manteelimaito kädenlämpöiseksi ja kaada joukkoon kuivahiiva, sekoita. Lisää nesteen joukkoon ripaus suolaa, kardemumma ja sokeri.

2. Aloita jauhojen lisäys desi kerrallaan samalla vaivaten. Puolivälissä lisää sula margariini, sekoita ja jatka lisäämällä loput jauhot. Kohota taikina kakesinkertaiseksi.

3. Kauli taikina levyksi, raasta marsipaani levyn päälle niin, että sitä on tasaisesti kaikkialla. Ripottele levylle myös mantelilastuja haluamasi määrä. Rullaa taikina rullaksi pitkän sivun mukaisesti, leikkaa rulla 10 yhtä suureen osaan.

4. Nosta pullat leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun uunivuokaan ja kohota vielä noin 30 minuuttia. Muista jättää pieni kohoamisvara, kun asettelet pullia vuokaan.

6. Valmista agar agar -seos mittaamalla kippoon vesi ja agar agar. Lämmitä mikrossa niin, että seos kiehahtaa. Sekoita hyvin, voitele pullat ja paista 20 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

7. Sekoita keskenään kuorrutteen raaka-aieneet. Levitä kuorrute jäähtyneen pullan päälle. Ripottele päälle mantelilastuja.

Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Joulu oli ja meni, uusi vuosi on ihan justiinsa. Ollaan jo useampi vuosi vietetty uutta vuotta hyvin pitkälti kotona vain, paukkuarat koirat kainalossa ja hyvää ruokaa naaman edessä.

Reseptin juustokakku on helppo ja se maistuu aivan Fazerina-suklaalle, ainakin sen perusteella, miltä muistan Fazerinan maistuvan. Suklainen ja pikkaisen appelsiininen. Jos Fazerinan maku on sinunkin mieleen, kurkkaa myös nämä suklaa-appelsiinipiparit.

Resepti poikkeaa muista juustokakkuresepteistäni siten, että pohja ei olekaan piparista. Tällaista reseptiä itseasiassa kyseltiin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä Facebookissa joten täältä pesee.

Tarvitset:

POHJA

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaakaojauhetta

0,5 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1,5 dl mantelijuomaa

TÄYTE

300 g Oatly PåMackan -tuorejuustoa

400 g Alpro Go On! -soijarahkaa

1 dl tomusokeria

1 rkl perunajauhoja

100 g tummaa suklaata sulatettuna

yhden appelsiinin mehun ja kuoren raastettuna

1. Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten joukkoon mantelimaito. Sekoita hyvin ja kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa 15 minuuttia.

2. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, tomusokeri, sulatettu suklaa, appelsiinin mehu sekä kuori. Lopuksi siivilöi perunajauho ja sekoita massa hyvin. Kaada esipaistetun pohjan päälle ja paista 180 asteessa 45 minuuttia.

3. Anna valmiin kakun jäähtyä ja jähmettyä hyvin ennen tarjoilua.

 

VILKAISE MYÖS:

Aprikoosijuustokakku

Vadelma-valkosuklaajuustokakku

New Yorkin juustokakku

Sitruuna-lakritsijuustokakku

Luumujuustokakku

 

Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Moni tuskailee vieläkin joulutarjottavien kanssa ja onhan tässä vielä hyvin aikaa tehdä yksi jos toinenkin herkku huomiselle tai kipaista kaupasta ruokaisan salaatin ainekset.

Listasin vielä blogin joulureseptejä helpottamaan tarjottavien ideointia.

Piparkakkujäätelö

Luumujuustokakku

Jouluburgerit

New Yorkin juustokakku

Punajuuri-kurpitsasalaatti (vaihda kurpitsan tilalle esimerkiksi lanttu tai porkkana sesongin mukaan!)

Kinuski-suklaapalat

Punajuuri-sinihomejuustogalette

Talvinen taatelitahna (testaa esimerkiksi cashewjuuston kanssa)

Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Kyselin viime kuussa mielipiteitänne siitä, kiinnostaako puurojutut. Ei varsinaisesti reseptit mutta uudet idean puuroihin ja tykötarpeisiin. Ja kyllähän siellä käsiä nousi pystyyn.

Tuntuu, että kaltaisiani puuro ja mehukeitto -tyyppejä on hurjasti ja siksi tällaisille uusille ideoille on kysyntää.

Jouluna puurotellaan tietenkin riisipuurolla. Minun mielestä paras riisipuuro tulee manteli- tai kookosmaitoon. Sen sijaan riisimaitoon en suosittele riisipuuroa tehtävän, se ei vaan toimi. Maku jää jollain tapaa tunkkaiseksi.

Perinteisestihän riisipuuro syödään sokeri-kanelisekoituksen kanssa mutta halusin tänä vuonna makustella riisipuuroa hieman eri tilpehööreillä. HeVi-osastolla päädyin nappaamaan mukaan muutamat päärynät, jotka paistoin kevyesti pannulla. Lisäksi annokseen päätyi mukaan ihania ja niin hyvin jouluun sopivia pekaanipähkinöitä.

Päärynät ovat niin makeita, että juuri muuta makeutusta ei puuro kaipaakaan.

Ladataan...

Ladataan...
Vegepäiväkirjani

Tulin, näin, loin. Nämä herkkupalat sopii tuleviin talvikauden kekkereihin, ehkä jopa lahjaksi. En usko että nämä kenelläkään ehtivät lahjaksi asti, sen verran hyviä olivat.

Tein herkun itse noin 25 cm * 17 cm suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Jos haluat tehdä tätä isomman satsin kerralla esimerkiksi lahjaksi, kolminkertaistaisin reseptin. Siitä tulisi aika tarkkalleen pellillinen.

Tarvitset:

15 kpl (noin 50 g) suolakeksejä (käytin itse Ritz-suolakeksejä)

2,5 dl fariinisokeria

2 dl kasvipohjaista vispikermaa

200 g tummaa suklaata

pähkinöitä

kuivattuja hedelmiä/marjoja

sormisuolaa

1. Asettele suolakeksit leivinpaperilla vuoratun vuoan tai lautasen pohjalle.

2. Mittaa kattilaan kauravispi ja fariinisokeri. Siirrä kattila levylle ja käännä levy päälle, kuumenna kunnes seos kiehuu. Vähennä lämpöä, seoksen tulee kuitenkin edelleen kiehua. Jatka keittämistä noin 20 minuuttia, seosta voi välillä sekoitella muttei missään nimessä voimakkaasti. Kinuski ei tykkää vispauksesta! Kinuskista huomaa kyllä, kun se alkaa olla valmista. Seos on selkeästi paksumpaa.

3. Kinuskin valmistuttua, kaada se samantien suolakeksien päälle. Siirrä vuoka jääkaappiin.

4. Pilko suklaa kulhoon ja kuumenna mikrossa muutamia kymmeniä sekunteja kerrallaan. Sekoita välissä ja jatka sulatusta ja sekoitusta, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Ole tarkkana, ettei suklaa pala! Ota vuoka pois mikrosta ja kaada sula suklaa kinuskin päälle.

5. Ripottele päälle haluamiasi tilpehöörejä. Pistaasipähkinät sekä kuivatut karpalot sopivat mielestäni todella hyvin tähän. Ripottele lopuksi suklaan päälle sormisuolaa. Siirrä kylmään ja anna jähmettyä hyvin.

Lohko palat veitseä apuna käyttäen. Kinuski on sen verran kovaa (hieman sellaista DAIM-suklaapatukan kaltaista), että mitään siistejä paloja tästä ei saa.

Ladataan...

Pages