Vegaaninen Biscoff-tiramisu

Biscoff-levite rantautui kesällä vihdoin Suomeen ja se onkin löytänyt paikkansa monista keittiöistä. Tahna on ollut pitkään oma lempparini ja Lontoon matkojen pakollinen ostos ja onkin ihan superkiva juttu, että tuotetta saa vihdoin myös Suomesta.

Tuotteena levite on todella monipuolinen, koska se sopii paitsi leivän päälle myös leivontaan.

Reseptin herkullinen Biscoff-tiramisu sopii kahvipöytään tai jälkiruoaksi. Se on helppo valmistaa muutamasta tuotteesta ja sen voi huoletta valmistaa jo tarjoilua edentävänä päivänä valmiiksi.

Tarvitset:

1 pkt Lotus Biscoff -keksejä

200 g Lotus Biscoff -tahnaa

300 g vegaanista tuorejuustoa

4 dl vegaanista vispikermaa

1 dl vahvaa kahvia/espressoa kaakaojauhetta 

1. Valmista ensin tuorejuustotäyte sekoittamalla vaahdotettu kerma, tuorejuusto ja Lotus Biscoff -keksitahna keskenään.

2. Asettele puolet kekseistä vuoan pohjalle ja sivele puolet kahvista keksien päälle käyttäen apunasi esimerkiksi pullasutia. Levitä puolet tuorejuustotäytteestä keksien päälle. Jatka toinen kerros samalla kaavalla; keksit, kahvi ja tuorejuustotäyte.

3. Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti, ripottele kaakaojauhetta päälle ennen tarjoilua. Nauti!

Koti Ruoka ja juoma

Vegaaniset sitruunamacaronit.

Valehtelis jos väittäisin macaronien olevan kaikista helpoin leivos kotikeittiössä tehtäväksi.

Kun nyt viimein olen saanut reseptilläni useamman kerran macaronit tarjolle, uskallan sen viimein julkaista myös täällä. Käytin leipoessani apuna Kinuskikissan puolukkamacaronien ohjetta, muokaten reseptistä sitruunaisen. Kuulostaa helpolta, mutta nesteitä (esanssi sekä väri) lisätessä täytyi massaankin saada lisää jämäkkyyttä. Sitruunaesanssin lisäksi käytin kuorissa myös sitruunankuorta tuomaan mukaan aitoa sitruunan makua.

Macaroneissa käytettävä mantelijauhe löytyy useimmiten kaupasta gluteenittomien elintarvikkeiden hyllystä. Ksantaani löytyy kaupasta riippuen joko samasta paikasta tai leivontatarvikehyllystä.

Macaronien valmistuksessa mitat ovat kaiken A ja O ja keittiövaaka helpottaa hommaa huomattavasti, suosittelen sitä. Otin kuitenkin leipoessa ylös myös desimitat ja merkkaan myös ne reseptiin.

Tarvitset:

KUORET

250 g/2,5 dl aquafabaa eli purkkikikherneiden säilytyslientä

130 g/2,5 dl tomusokeria

150 g/3,5 dl mantelijauhetta

110 g/1,25 dl sokeria

0,5 tl ksantaania

1 tl keltaista elintarvikeväriä

0,5 tl sitruunaesanssia

puolikkaan sitruunan kuori raastettuna

TÄYTE

50 g margariinia

3,5 dl tomusokeria

0,5 tl elintarvikeväriä

puolikkaan sitruunan mehun

 

1. Mittaa aquafaba kattilaan ja keitä lientä kasaan kunnes nestettä on jäljellä 110 g (1,25 dl). Siirrä aquafaba leivontakulhoon ja anna jäähtyä hetki.

2. Mittaa mantelijauhe sekä tomusokeri kuljoon ja jauha tehosekoittimella seos mahdollisimman hienoksi.

3. Kun aquafaba on jäähtynyt hieman, aloita vatkaus. Lisää joukkoon sokeri sekä ksantaani samalla vatkaten. Valmiina seos on paksuuntunut ja muuttunut kiiltäväksi.

4. Siivilöi joukkoon mantelijauheseos. Seosta kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja käännellä varovasti nuolijalla aquafabamassan joukkoon. Vatkata ei tässä vaiheessa enää saa, koska vatkaus poistaa macaronmassasta ilmaa. Kun olet lisännyt kaiken mantelijauheseoksen, lisää joukkoon vielä elintarvikeväri, esanssi sekä sitruunankuoriraaste ja sekoita varovasti massa tasaiseksi.

5. Lusikoi massa pursotuspussiin ja pursota parin euron kolikon kokoisia kiekkoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Massasta saat noin 26 macaronleivosta eli kiekkoja tulee näin ollen 52. Toki koko vaikuttaa määrään, voit tehdä halutessasi isompia tai pienempiä.

6. Anna kuorten kuivua huoneenlämmössä 30-45 minuuttia. Paista kuoria sitten 120 asteessa 30 minuuttia. Paiston jälkeen kuoret tulee jäähdyttää todella hyvin, mieluiten jopa seuraavaan päivään. Näin kuoret irtoavat pellistä nätisti eivätkä repeile.

7. Täytettä varten notkista margariini. Mittaa joukkoon tomusokeri, elintarvikeväri sekä sitruunanmehu ja sekoita tasaiseksi.

8. Pursota täyte macaronkuoren sileälle pinnalle ja aseta toinen kuori hatuksi. Anna macaronien jähmettyä jääkaapissa tovi ennen tarjoilua. Säilytä macaronit myös jääkaapissa, jottei täyte notkistu liikaa.

 

Seuraa blogia Instagramissa!

Koti Ruoka ja juoma