Jouluburgerit.
Vaikka jouluruoka onkin ihan superhyvää, en sitä itse jaksa kovin montaa päivää syödä. Parissa päivässä tekee mieli jo jotain muuta, joskin joulun maut saavat mieluusti maistua edelleen.
Burger tuunautuu helposti jouluisammaksi muunmuassa mausteiden avulla. Näissä burgereissa maistuu kaneli, tähtianis sekä neilikka.
Jos sämpylöiden tekeminen itse ei iske, suosin poikkeuksetta Vaasan BRGR-sämpylöitä. Maukkaita, hyvännäköisiä ja helpostisaatavaia. Lisäksi näissä jouluburgereissa maistuu puolukkasurvos, vegaaninen savujuusto sekä paistettu sipuli. Salaattina käytin lehtikaalia, jonka pyöräytin nopeasti pannulla.
Tarvitset:
PIHVIT
2 dl gluteenijauhoja
1 dl gram- eli kikhernejauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria jauhettuna
1 rkl savuaromia
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sinappia
2,5 dl vettä
SEITANIN HAUDUTUSLIEMI
6 dl vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 kanelitanko
3 tähtianista
PUOLUKKASURVOS
400 g pakastepuolukoita
2 tl neilikkaa jauhettuna
2 rkl agavesiirappia
1,5 tl perunajauhoja
1,5 rkl vettä
1. Aloita valmistamalla seitan. Sekoita keskenään jauhot, suola ja mustapippuri. Sekoita toisessa kulhossa keskenään tomaattipyre, sinappi, savuaromi sekä vesi. Sekoita jauhot sekä neste keskenään ja vaivaa hetki. Jaa massa neljään osaan ja muotoile massasta neljä pihviä
2. Mittaa paistonkestävään vuokaan vesi sekä kasvisliemijauhe. Asettele pihvit mausteliemeen ja lopuksi tipauta joukkoon kanelitanko ja tähtianikset niin, että ne peittyvät vedellä. Paista 180 asteisessa uunissa noin tunti.
3. Mittaa kattilaan puolukat ja siirrä kattila liedelle. Keitä puolukoita muutama minuutti ja ota sitten liedeltä pois. Mittaa joukkoon agave sekä jauhettu neilikka ja soseuta sitten sauvasekoittimella tai soseuta haarukkaa apuna käyttäen. Mittaa toiseen kippoon vesi sekä perunajauho ja sekoita. Kaada perunajauhoseos puolukkasoseen sekaan. Siirrä sitten puolukkasurvos vielä hetkeksi liedelle, jotta seos paksuuntuu hieman.
Sitten vaan burgereita kokoamaan!