Melitzanosalata.
Melitzanosalata on yksi kreikkalaisen keittiön suosikkiruoistani. Se sopii lisukkeeksi tai mezepöytään, itse saatan kylläkin syödä ruokaruokana pelkkää melitzanosalataa sekä oikein hyvää leipää.
Resepti on helppo mutta ei mikään pannulle ja lautaselle -resepti, eli pienesti vaatii tämä homma aikaa. Tekotapa vaihtelee hieman tekijän ja ”osoitteen” mukaan, joku saattaa paistaa munakoisoa vielä erikseen pannulla öljyssä, joku laittaa koko komeuden blenderiin ja tekee tahnaa. Mutta tämän kaavan olen itse todennut hyväksi.
Tarvitset:
ison munakoison
puolikkaan sitruunan mehun
oliiviöljyä (kreikkalaista tottakai)
suolaa
mustapippuria
Säädä uuni 200 asteeseen. Halkaise munakoiso pituussuunnassa ja tee leikkuupinnoille muutamat viillot. Munakoison voi paahtaa myös kokonaisena, jolloin kuoren läpi pistellään haarukalla reikiä, mutta itse olen tehnyt melitzanosalatan aina näin. Työnnä munakoiso uuniin leikkuupinta päälle päin ja anna paistua noin 40 minuuttia uunin keskitasolla.
Tuijoeltuasi uunin luukkua ja nuuhkuteltuasi IHANAA tuoksua 40 minuutia, ota munakoisot pois ja anna niiden jäähtyä hetki. Kaiverra sisus ”kuoren” sisältä pois. Kuori irtoaa todella vaivattomasti, kunhan munakoiso on ollut uunissa riittävän kauan aikaa. Siirrä munakoison kaiverrettu sisus kulhoon ja nyhdö sitä kahdella haarukalla niin, että sisus hajoaa kunnolla ihan pieniksi suikaleiksi. Voit jatkaa hommaa veitsellä, jos haarukoilla et saa munakoisoa riittävän rikotuksi.
Kun munakoiso on ”sösselöitynyt” kunnolla, lorauta joukkoon pieni liraus (tai isompi liraus, itse en vain pidä ruoan uittamisesta öljyssä) oliviiöljyä. Purista joukkoon myös sitruunanmehu (katso, ettei joukkoon eksy sitruunansiemeniä) ja sekoita. Lopuksi lisää vielä ripaus suolaa ja mustapippuria.
Vaalean maalaisleivän kanssa parasta.