Vegaaninen tsatziki.
Eri jugupohjaiset kastikehässäkät ovat aina olleet yksiä lemppareitani. Jugu tuo kivaa raikkautta annokseen kuin annokseen. Onneksi näistäkään ei tarvinnut vegaaniuden myötä luopua, pientä selvitys- ja maistelutyötä se kuitenkin vaati.
Miltei kaikissa maustamattomissa vegejuguissa on mielestäni inha sivumaku. Soijajugussa maistuu soija voimakkaasti (soijassa ei ole mielestäni mitään vikaan, se vaan jugussa ei maistu hyvältä), kaurajugu taas maistuu mielestäni puulta.
Onneksi löysin tämän PLANTI:n maustamattoman soygurtin, tämä on mielestäni täydellinen ruoanlaitossa! Olenkin tehnyt tästä monesti tsatzia. Lupailin reseptiä jo kauan aikaa sitten, joten nyt on korkea aika julkaista se. Tsatziki sopii lisukkeeksi esimerkiksi falafeleille, dipiksi raneille/bataattiraneille tai tuomaan raikkautta vaikkapa linssikeittoon.
Tarvitset:
1,5 dl PLANTI maustamatonta soygurtia (tai minkä merkin tuotteesta pidätkään, what ever)
n. 100 g kurkkua
2 valkosipulinkynttä
suolaa
oliiviöljyä
(viinietikkaa)
1. Kuori kurkku (kuorin itse niin, että jätän vähän kuorta sinne tänne) ja raasta se. Laita kurkkuraaste siivilään ja valuta vesi pois. Voit painella raastetta reilusti, jotta vesi valuu nopeasti pois tai voit valuttaa raastetta n. puoli tuntia ja lopuksi vielä painella raastetta siivilää vasten.
2. Mittaa jugurtti ja sekoita siihen kurkku. Sekoita.
3. Lopuksi lisää joukkoon hyppysellinen suolaa ja tilkka oliiviöljyä. Halutessasi lorauta joukkoon myös viinietikkaa (valkoviinietikka toimii hyvin). Jotkut lisäävät tsatzikiin myös tuoretta minttua. Myös itse lisäsin tällä kertaa yhden mintun lehden silputtuna.
Καλή όρεξη!
(Kali orexi! – hyvää ruokahalua!)