Gaudeamus igitur

Taas yksiä juhlia kokeneempana ajattelin kirjata muutaman hyödyllisen asian. Varmaan toistan itseäni, en jaksanut lukea muutaman vuoden takaisia rippijuhlakokemuksia. Toisaalta jotain on varmaan tullut opittua lisääkin tai muutettua mieltä.

 1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Kaikki työt, tarjottavat ja hankinnat kannattaa listata ja aikatauluttaa alkaen viimeistään pari viikkoa ennen juhlia, riippuen siitä, miten paljon joutuu tilailemaan ja varailemaan asioita. Juhlapäivälle tein minuuttiaikataulun.
 2. Osta/tilaa servetit, kynttilät ja kakkukoristeet hyvissä ajoin. Puinen kakkukoriste on  Confetista ja kauniit servetit + keramiikkakakkukoristeen tilasin täältä: http://pirteapaketti.fi 
 3. Kotijuhlissa ongelmana on kylmätila. Meillä on sitä varten kellarissa käytettynä aikanaan hankittu varajääkaappi. Jos kylmätilaa on vähän, kannattaa suunnitella sellainen menu, jossa kylmätilan tarve on minimoitu, pakastaa osa tarjottavista ja sulattaa suoraan tarjolle, tyhjentää jääkaapista etukäteen kaikki turha, jäädyttää kylmäkalleja ja hyödyntää kylmälaukkuja sekä hyödyntää ulkotiloja. Älä kuitenkaan jätä tarjottavia ulos niin, että eläimet pääsevät niihin käsiksi. Kylmä buffet on tosi helppo verrattuna lämpimään ruokaan.
 4. Jos haluat varmistaa, että ruuat ja leipomukset onnistuvat, käytä tuttuja reseptejä tai testaa ne etukäteen.
 5. Ota vakavasti erityisruokavaliot. Meille oli tulossa kala-allergikko ja häntä varten olin varautunut infoamaan kaikki asianosaiset ja merkitsemään kaikki veitset ja leikkuulaudat, joilla käsitellään kalaa. Loppujen lopuksi hän kävikin jo edellisenä päivänä, joten tuo jännitysmomentti poistui. Kiireessä tulee helposti tehtyä virheitä. Gluteenittomat katoin toiseen reunaan pöytää
 6. Puuttuvat astiat kannattaa lainata tutuilta. Yhtään ei haittaa, vaikka astioita on erilaisia, jos vaikka kaikki ovat pohjaväriltään valkoisia. Minä kävin valkkaamassa äidiltä tarjoiluastioita, tarjottimia, ruokailuvälineitä ja laseja. Lainatuista tavaroista kannattaa ottaa kuva ja tehdä lista, jotta kaikki tulevat palautettua.
 7. Piilota turhat tavarat vaikka kylppäriin ja saunaan, jotta ihmiset ja tarjottavat mahtuvat paremmin. Yleensä kotikin näyttää paremmalta eikä tavaroita haluaisi tuoda takaisin.
 8. Siivoa hyvin, mutta älä ulota sitä kaappeihin tai muuhun epäoleelliseen, sillä puuhaa on riittävästi muutenkin. Jos uuni on käytössä juhlapäivänä, puhdista se tarvittaessa etukäteen. Samoin kahvinkeitin.
 9. Varaa kukille oma pöytä ja valmiiksi vedellä ja raikasteella täytetyt maljakot (pelkkiä raikasteita myydään kukkaosastoilla). Yo-juhlissa kaikki kukat olivat suuria ruusuja. Ne tarvitsevat isot ja painavat maljakot, jotka lainasin myös. Minä laitoin eteiseen myös kukkapapereille korin saksineen, mutta sitä ei huomannut käyttää kukaan.
 10. Pese, mankeloi tai silitä käsipyyhkeet ja pöytäliinat hyvissä ajoin ja mittaa, että liinat ovat riittävän pitkiä. Varaa ulkopöytäliinoihin myös painot, sillä Suomen suvessa tuulee. Nämäkin voi hyvin lainata, kunhan palauttaa samassa kunnossa kuin saapuivat. Hätätapauksessa lakanoista tulee ihan hyviä liinoja. Valkoiset liinat tuovat juhlan tuntua.
 11. Tyhjennä naulakko (vaikka sinne saunan lauteille) ja varaa riittävästu henkareita, jos ei ole kesäkeli.
 12. Kata astiat valmiiksi ottimineen. Kirjoita tarjoiluastioihin ruokalajien nimet. Itse laitoin tarjoiluastioiden alle verhon, jonka alle piilotin astioiden sisään kylmäkalleja, jolloin ruuat pysyivät kylminä. Hanalliseen pulloon pakastin hunajapurkissa suuren jääpalan limen viipaleilla, näin juomavesikin pysyi kylmänä.
 13. Sama teema kutsussa ja menuissa, meillä oli kerman värinen tulostuspaperi, jonka koristelin lyyraääriviivatarroilla ja kullanvärisellä teipillä sekä tekstasin kullalla. Jos käsialasi on huono, tulosta. Kutsun mallin apinoin jostakin valmiskutsusta, sorry.
 14. Lataa kamera ja suunnittele, kuka ottaa kuvia. Muista potretit! Viralliset kuvat kannattaa ottaa etukäteen, ainakin miesväen kohdalla, joiden ei tarvitse väkertää kampauksia ja meikkejä. Poika kävi Tampereella Studio Dettanissa https://studiodettani.kuvat.fi miljöökuvauksessa ja se oli kyllä mainio valinta, Tampereen Trikoon maisemissa kun on sekä upeaa luonnonsuojelumetsää että rantaa, homma oli mukavan rentoa ja tykättiin kuvista kovasti. Moni antaa kiitoskortit jo juhlassa ja se on tietysti helppoa.
 15. Hommaa tarjoiluapua. Vaikka kuinka hyvin etukäteisvalmistelee, niin pelkkä kuohujuomien, kahvien ja kukkien hoitelu vie yhden ihmisen ajan.
 16. Älä jätä viime tinkaan mitään, minkä voi tehdä etukäteen, sillä kaikki ei aina mene niinkuin Stömssössä.

Meillä juhlat sujuivat hyvin, mutta muutama asia olisi voinut mennä paremminkin. Ruokaa jäi ihan järjettömästi. Taas. Kun lajeja on paljon ja ihmiset käyvät useissa juhlissa, riittäisi yksittäistä lajia näköjään puolet vieraiden määrästä. Itse tulen aina tekmään liikaa, koska pahin pelkoni on, että tarjottavat loppuvat kesken.

Valokuvaus unohtui. Taas. Annoin kameran yhdelle nuorelle naiselle ja hän räpsi kyllä tilannekuvia, mutta potretit meinasivat unohtua vallan enkä kuvannut edes kakkua. Hävettää, että isovanhemmat unohtuivat kuvauttaa juhlakalun kanssa ja perhekuvakin otettiin vasta illalla tihkusateessa. Kaverin lapsen rippijuhlassa kävi valokuvaaja, ei yhtään pöllömpi idea.

Pesukone, vatkain ja keittiövaaka sanoutuivat kaikki irti kriittisillä hetkillä ja aiheuttivat pientä lisätyötä, mutta noihin nyt ei tietysti voinut varautua.

Leipominen oli jostain syystä tällä kertaa normaalia haastavampaa. Pilalle meni kaksi 9 munan gluteenitonta kakkupohjaa, tuplataikina tuulihattua ja tuplataikina suklaamarenkeja. Saattoi olla osin omiakin mokia, mutta jälkimmäisten reseptejä kun vertailin toisiin, niin molemmissa oli erilaiset suhteet ja uusilla reseptillä onnistuivat. Kakkupohjat tein kaikkea saman verran -ohjeella ja se ei joko noin ison tai gluteenittoman kanssa vain yksinkertaisesti toiminut. Kokeilin varmuuden vuoksi vielä kaksi kertaa 🙂 

Kaikissa juhlissa on myös se sama huono puoli, että päivä hurahtaa aivan liian vaihdikkaasti.  Meillä oli tosin vielä juhlien päälle viininmaistajaiset, eli raivattiin pöydät ja kannettiin 6 roseeviiniä pöytään ja jatkettiin kekkereitä 12 hengen voimin pojan suunnatessa omiin iltamenoihinsa, joten juhlat jatkuivat iltakymppiin.

Ja koska valokuvia ei tullut otettua riittävästi, otin niitä tänään lisää. Vähän fuskaustahan se on, mutta kun kaikkea jäi paljon (kuohareitakin laatikollinen), niin homma oli helppoa eikä vuoden päästä muista, että osa kuvista onkin lavastettu jälkikäteen. Kaikessa rauhassa kuvattuna kuvista tulee myös paljon parempia.

Ja jos joskus tulee mokattua oikein kunnolla, niin muistelen koulun juhlassa eilen musamaikalle tapahtunutta. Koko juhlakansa komennettiin seisomaan ja gaudeamus igitur starttasi parin soinnun verran, kunnes musiikki lakkasi ja opettaja juoksi koko salin halki ulos ja hetken kuluttua oikeat nuotit kädessä takaisin 😀

Ihania kesäjuhlia!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *