Ohi on

Kesä meinaan. Koivuista sataa lehtiä ja luumut kypsyy vihdoinkin. Ja niitä todellakin riittää, samoin omenia, ihan niinkuin mustikoita ja kantarellejakin. Myös viime syksynä tekemissäni lavoissa kasvoivat vihannekset ihmeen hyvin, vaikka paikka on kovin varjoinen. Palmukaalia, mangoldia, papuja, herneitä, persiljaa, tilliä ja salaattia saatiin jopa yli oman tarpeen, joskin kaaleihin iski kaaliperhosen toukat ja hernelajikkeet ei olleet parhaita mahdollisia. Pavuista valitsin myös jo ensi kesäksi korkeampaa lajiketta ja niidenkin lehdet maistui ötököille. Mansikoille paikka oli selvästi turhan varjoinen, kasvoivat tosi isoiksi ja reheviksi, mutta eivät juuri tehneet satoa. Varjoisa paikka oli siitä hyvä, että kastella ei paljon tarvinnut, vaikka kesä oli kuiva. Kasvimaakate auttoi asiaa myös. 

Kesäkukkia en paljon kasvattanut ja edelleen kehäkukat onnistuivat parhaiten. Pitkästä aikaa kokeilin viime vuonna kelloköynnöstä, joka juuri avasi ensimmäisen kukkansa, vaikka oli siis talvetettu eikä tänä vuonna kylvetty. Kovin on myöhäinen kukkija, toki kaunis ilman kukkiakin.

Keisarinelämänlangan kukat olivat paljolti samanlaisia kuin tavallisenkin, mutta kovin reheväksi en saanut taimia kasvamaan.

Perennat sen sijaan selvisivät hankalaa talvea seuranneesta kuivasta kesästä hyvin, toki jonkin verran kastelinkin, mutta piha on onneksi varjoisa. Avoimet puutarhat oli tietysti kesän kohokohta, oli niin kiva tavata samanhenkisiä ihmisiä ja esitellä omia aikaansaannoksia ja vieraita kävi paljon enemmän, kuin uskalsin toivoa. Puutarhaseuran pihakävelyt olivat myös kaikki kivoja ja jokunen uusi ja vähän harvinaisempikin kasvi tuli hankittua, vaikken kuvitellut moisia kaipaavani. Toivottavasti selviävät talvesta. Viimeisimpänä sain viime viikolla syysmyrkkyliljan sipuleita ja ostin edullisesti sinikämmenen ja kirjopuntarpään.

Pensaista hortensiat selvästi tykkäsivät kesän keleistä ja oli ihana saada toistaiseksi kukkimattomat tai vain vähän kukkineet uudehkot taimet kunnon kukkaan. Ovat kyllä ihan superihania loppukesän kukkijoita.

koti piha-ja-puutarha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *