On äiti laittanut kystä kyllä
Tarkoitukseni oli tänä jouluna ottaa ruuanlaitto iisimmin ja vähentää huomattavasti tarjoilujen määrää. Osittain onnistuin, eli annoin miehen ostaa kalat kaupasta sen sijaan, että olisin purkitellut sillejä ja silakoita ja graavannut lohta. Ja karsin erikoisemmat laatikot ja terriinit ja pitäydyin ihan perinteisissä, joista porkkanalaatikon annoin anopin tehdä. Mutta se määrä…
Pikkukaloja oli kolmea sorttia, mätejä kahta + kylmäsavulohta. Rosolli ja granaattiomenasalaatti. Maksapasteija, kylmäsavuporoleivät, mätitahnalla päällystetyt kananmunat, anopin suussa sulava kylmäsavulohihyydyke ja ihana saaristolaisleipä. Keitetyt perunat ja hovimestarinkastike kaloille. Kinkunpaisto onnistui tänä vuonna täydellisesti, valmistui aamulla puoli kahdeksan, oli sopivan suolainen ja mehevä. Usein on paistettu ylikypsäksi ja kuivaksi ja viimeistelty kuivatus kuorruttamalla kuumassa uunissa, nyt jätettiin se tekemättä kokonaan ja tuotiin tarjolle leikattuna. Kinkun kanssa miehen tekemä viikunakastike, itse tehty hunajasinappi ja herneitä. Ja ne perinteiset laatikot. Perunalaatikkoa imellytin 6 tuntia, laitoin jääkaappiin yöksi ja paistoin aattoaamuna 3 tuntia. Kerrankin oli löysää ja tummaa. Lisäksi vielä mies savusti lohen. Jälkiruuaksi kuohuviinilaseihin kootut jouluiset tiramisut ja kahvin kanssa suklaataatelikakku, valkosuklaatyrnikakku ja anopin pitsilastut. Ähky ja puhku!
Ja sitten tämän joulun opit ensi vuotta varten:
- maksapasteija jäi tyystin syömättä
- rosolli oli taas aivan liian iso, ensi vuonna 1 kpl kutakin
- salaatti oli hyvä ja kaunis ja teki kauppansa
- munanpuolikkaat olivat helppoja ja tekivät kauppansa
- samoin poroleivät, nämä oli tarkoitettu lämmitetyn siiderin kanssa tervetuliaispaloiksi, mutta tuo vaihe skipattiin, ehkä ensi vuonna
- molemmat kastikkeet olivat hyviä
- sillejä ja mätiä menee määrällisesti vähän
- perunalaatikko kannattaa tehdä tällä aikataululla, lämmitettynä kuivuu
- lanttuja pitää keittää monta tuntia, jos niistä haluaa tummia
- savulohi oli liikaa, koska alkupaloina paljon kalaa
- ensi kesänä esikeitän ja pakastan pieniä uusia perunoita joulupöytää varten
- tiramisu oli hyvää, mutta sen olisi voinut tarjota yksinään kahvin kanssa, nyt tuli hirveä ähky ja taatelikakku jäi kokonaan syömättä
- puoli annosta sinappia on niukka, koska sitä menee paljon kastikkeisiin
Kattaukseen käytin sen ajan, mitä jäljelle jäi, mikä ei ollut kovin paljon. Oikaisin siinäkin sen verran, että päädyin kertakäyttölautasliinoihin, en jaksanut silitellä kankaisia eivätkä ne olisi oikein sopineet väreihinkään. Valokuvaukseen oli aikaa n. minuutti ennenkuin vieraat ehtivät olkkarista pöydän ääreen, joten laatu on sen mukaista. Tuikut juomalaseissa lautasilla keksin Fabulous Things -blogin Riviera Maison -kattausvideosta. Kiitos vinkistä !