Syystöitä pihan pienten asukkien kera & ihana yllätys

Vihreitä unelmia

Suunnitelmissa istutan kukkasipulit aina hyvissä ajoin kauniina syyspäivänä, suunnittelen värit ja paikat, muokkaan maan kunnolla ja lisään vähän hyvää multaa ja peittelen sipulit hellästi varmana siitä, että kiittävät keväällä kauniilla kukinnalla. Melkein yhtä varmasti löydän itseni pimeästä kairaamasta pieniä reikiä jäiseen maahan, manaamassa joka paikasta löytyviä vanhoja sipuleita ja pyytelemässä uusilta anteeksi ankeaa asuinpaikkaa. Niin tänäänkin. Ensimmäiset pussit menivät melkein suunnitelmien mukaan, mutta loput sitten taas perinteisesti. Minun ei edes pitänyt laittaa kukkasipuleita, mutta sitten löysin nettikaupasta tarjouksen, jota en voinut ohittaa. Seuraavana päivänä fiksu sovellus tarjosi samaisia sipuleita vielä tupla-alennuksella. Pakko tilata lisää, ettei harmita niin paljon. Sitten soitti äiti huolestuneena, että mitenkähän niiden synttärilahjasipulien käy, kun on näin kovia pakkasia. Olin jossain kohtaa kyllästynyt toistamaan, etten tarvi mitään lahjaksi ja keksinyt kukkasipulit. Ja tietenkin unohtanut asian. Niinpä tänään kairasin pimeässä reikiä jäiseen maahan.

Valoisa aika kului perennoja leikatessa ja haravoidessa ja taas on peräkärry täysi. Oli jo aika mones vastaava päivä tänä syksynä ja muutama on vielä edessä. Jos joskus olen väittänyt tai tulen väittämään, että meidän piha on helppohoitoinen, niin se pitää ehkä paikkansa 11 kk vuodesta, mutta ei sitä yhtä. Ja tuo kuu on nyt. Syystyöt. Keväälläkin on hommia, mutta silloin sitä on niin innoissaan orastavasta kasvusta, että työ ei tunnu työltä. Mutta syystyöt ovat kuin siivous juhlien jälkeen, kun kaikki odotettu kiva on ohi ja jäljellä on vain ikäviä velvollisuuksia. Vaikka kyllä nekin aina kotityöt voittaa :) Yhden ihanan yllärin löysin penkkejä tonkiessani: viime jouluksi ostamassani jouluruusussa on suuria nuppuja. Voivatkohan ne selvitä talvesta vai pitääkö taimi kaivaa ruukkuun ja sisään?

Työleiristä ei kuvia tullut,  mutta jouluruusu oli pakko ikuistaa. Ja siili, joka kävi keskellä kirkasta päivää hämmästelemässä jäisen lammen suihkulähteen solinaa. Myös linnuilla oli illan suussa sellaiset kylpysessiot, että en millään raaskinut ottaa pumppua vieläkään pois. Ihan ensimmäistä kertaa näin meidän pihassa hippiäisiä, kun yksi pikkuruinen pariskunta tuli kylpemään. Tinttien pesuvuoron jonotuksesta sain kuvankin.

Jouluruusu nupulla

Tämä kaveri oli vielä ihan pirteänä liikkeellä, vaikka kohta talvipesä kutsuu

Sini- ja talitiainen kylpyyn menossa ja kolmas tintti jonottaa lapion kahvalla :)

 

Kommentoi