5+1 juttua, mitä opin ekalla viinimatkallani

pensaat_0.jpg

aranda, teollisuusalue.jpg

aranda.jpg

asador.jpg

carteles.jpg

confit de pato.jpg

gewu.jpg

lagardeisilla baari.jpg

lagardeisillabodega.jpg

luostari.jpg

maria.jpg

näkymä hotellihuoneesta.jpg

portia.jpg

sorbet.jpg

subterrano.jpg

tasting.jpg

torremilanos vinyard.jpg

Hilloisten ja tammisten punkkujen Ribera del Duerosta kotiuduttu ja tässä muutama juttu, mitä opin 30h viinimatkalla:

1. Mene autolla

Ellei käytössä ole Personal Jesústa auton ratissa, on parempi tyytyä maistelemaan vinettoja huitsin nevadassa olevilla tiloilla kohtuudella, kuin kerryttää satasen edestä vahinkoa taksilla suhatessa. Seuraavalla kerralla vuokraan auton.

2. Yövy kylän keskustassa

Yövyttiin viinitilahotellissa noin 5km Aranda de Dueron keskustasta. Hyvänä ideana päätettiin lainata hotlalta maastomankelit ja polkea keskustaan. Huonoksi idea tosin muuttui kun tajuttiin, ettei tie takaisin ole valaistu ja vielä huonommaksi, kun poljettiin seuraavana päivänä pyöriä takaisin krapulaisina vastatuulessa.

3. Mene kesällä

Kuvitelkaa, että vaikka Nokialla viljeltäisiin viiniä siellä soramonttujen ja teollisuuspihojen lomassa. Viininviljely ei tosiasiassa romanttisempaa hommaa kuin mikään muukaan maatalous, mutta viinipuskat on toki nätimpiä kun niissä on lehtiä. Ja sadonkorjuun huudeilla niitä rypäleitä saa maistaa suoraa pensaista!

4. Varaudu tylyyn kohteluun, äläkä anna periksi

Espanjassa kohtaamani asiakaspalvelu ei ole ollut erityisen ystävällistä, vaikka olenkin opetellut käyttämään niitä kaikkia ehkäpliis- aikamuotoja, joita paikalliset eivät kyllä paljoa viljele. Itselläni on siis hieman tottumista vielä paikalliseen palvelukulttuuriin ja paikallisilla tolloihin turisteihin…

”Voisimmeko tulla vierailemaan viinitilallanne perjantaina siinä kolmen maissa?”
”Vaikeeta, vaikeeta…. Kato kun me ei oikein tykätä, että täällä käy paljon ihmisiä.”
”Mutta kun teillä on näitä ohjattua kierroksiakin täällä netissä.”
”No joo okei mutta teidän pitää olla tasan kahdelta paikalla. Tasan kahdelta.”
”Juu selvä.”
”TASAN KAHDELTA!”

—–

”Voisitteko soittaa meille taksin. Minulle on vielä vaikeaa kommunikoida espanjaksi puhelimessa”
*raapustaa jotain paperille* ”Tässä on taksin numero.”

—–

”Hei, haluaisimme syödä lounasta”
”Kuules tyttö, kello on neljä, ei täällä mitään ruokaa ole. Keittiö on kii jo!”
”Mutta teillä on noita tapaksia tossa vitriinissä.”
”Joo ei meillä mitään ruokaa enää ole.”
”Meillä on ihan tosi kova nälkä, saadaanko me vaikka noi kerrosleivät tosta. Pliiiiis!”
”Joo mutta kai te otatte mukaan?”

 

5. Ota selvää ajoissa ja soita etukäteen

Nettisivuilla ilmoitetut tiedot harvoin pitävät paikkansa, joten asiat kannattaa varmistaa etukäteen soittamalla. Tilalla saattaakin olla lisää kiertueita aikataulussa tai sitten ei. You can never know.

 

+ Maista niitä vähän vähemmän kuuluja vinettoja

Vaikka espanjalaisten valkkarien taso ei ole vielä vakuuttanut, olen hurahtanut aivan täysin maan roseeviinehin ja vain harvoin huvittaa juoda tuhdimpia punaviinejä.  Valkkareiden taso ei ole vakuuttanut, mutta eipä sekään paljoa haittaa, kun tietää, että niitä loistavia valkkareita saa tilattua vaikka Saksasta ihan kotiovelle.

 

 

Millaisia muita kokemuksia ja vinkkejä jengillä on aloitteleville enoturisteille?

koti ruoka-ja-juoma matkat