Viikonloppu vartissa: Sinisimpukat fenkolilla
Taannoisella Köpiksen alennusmyyntimatkalla lounastimme ravintola Pastiksessa ehkä maailman parhaita sinisimpukoita, jonka jälkeen olen himoinnut noita fenkolilla ja rosmariinilla maustettuja meren aarteita. Tykkään simpukoista, ne ovat kivaa seurusteluruokaa, valmistuvat nopeasti, eikä niiden valmistamiseen tarvita kuin neljä keittiövälinettä, joten miksen ostaisi niitä useammin? Simpukat eivät myöskään ole kalliita – olisikohan pussi maksanut seitsemän euroa Stockalla, josta riittää leivän kera alkuruoaksi neljälle tai pääruoaksi kahdelle. Sanotaan, että simpukoiden kanssa kannattaa juoda sitä juomaa, jossa simpukat höyrytetään. Olut, siideri tai valkkari käyvät siis kaikki!
Yritin guuglailla parhaita viinisuosituksia perinteisille moules marniereseille, Muscadet ja Riesling näyttäisivät toimivan hyvin. Kerran juotiin simpukoiden kanssa vähän happea saanutta vuosikertasamppista ja eilen jotain simppeliä burgundilaista ja hyvin maistui molemmilla kerroilla. Mineraaliset ja hapokkaat viinit toimivat hyvin (mineraalit komppailevat merellisyyttä ja hapot leikkaavat kerman läpi), mitään übertrooppista, tammista tai superalkoholista valkkaria en välttämättä joisi simpukoiden kanssa. Mutta ei ole niin nuukaa, simpukat ovat kuitenkin rentoa ruokaa.
Mutta tässä muuten mun simpukkaresepti. Nopea ja helppo!
n.20g voita tai oliiviöljyä
1 pieni fenkoli
1 keskikokoinen sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 oksaa rosmariinia
(1 laakerinlehti ja muutama oksa timjamia)
1 kg pussi sinisimpukoita
1-2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa maun mukaan
1 dl kermaa
kourallinen silputtua persiljaa
Tarjoiluun: Maalaisleipää ja aiolia
Pilko fenkoli, sipuli ja valkosipuli ja kuullota voissa suuren kattilan pohjalla n. 5-10min. Heitä sekaan myös rosmariini sekä mahdollinen laakerinlehti ja timjami. Lyö simpukat, valkkari ja suola kattilaan, käännä levy täysille ja peitä kannella. Höyrytä simpukoita 3-4 min kunnes ne aukenevat. Ravista kattilaa pari kertaa höyrytyksen aikana. Avaa kansi, kaada sekaan kerma ja persilja ja sekoita hellästi. Valmis!
Google tiesi kertoa, että Loiren laaksossa simpukoihin tulee myös pekonia, jolloin sipulit kuullotetaan pekonista tihkuvassa fläsässä. Se menee niin testiin.
Onko joku muu rakastunut simpukoihin?