Pari huikkaa Sisiliaa

IMG_4487.jpg

Viimeinen viikko on ollut mulla täynnä italialaisia viinejä Ja mikäs sen parempaa kuin nauttia yhden maailman suurimman viinintuottajamaan alkuperäisistä rypälelajikkeista valmistettua viiniä. Italiassa viljellään viiniä käytännössä kaikkialla ja todella paljon maan alkuperäisiä rypälelajikkeita ja maassa viljellään virallisesti yli 350 lajiketta.

Itselleni pohjoisen viinit ovat Etelä-Italian viinejä tutumpia, mutta viimeaikoina olen päässyt maistamaan myös kuuman ja vulkaanisen Sisilian antimia.

Italian viinien tastingissa maistoin saarella 1000-metrin korkeudessa viljeltyjä Pinot Noireja, jotka olivat yllättävän jees. Tuhteja ja robusteja toki, mutta hyviä silti. Sisilialainen Bordeaux-blend ei niinkään vakuuttanut, mutta saaren osastoa edusti myös Santa Tresan viinitalon Capoccia-viinit, joihin kävin eilen tutustumassa Pjazzassa servaalin vieraana. Alun perin Ruotsin markkinoita varten valmistetut ja huumorilla brändätyt viinit ovat valmistettu blendaamalla alkuperäisiä sisilialaisia rypälelajikkeita kansainvälisiin lajikkeisiin. Molemmat vinkut ovat hyvin kuluttajaystävällisiä hinnan ja nautittavuuden suhteen, ja mehut upposivat muhun pelkältään, mutta vielä paremmin tietty pizzan kanssa. Valkoisessa Capocciassa on huumaavan aromaattisen Muscat –rypäleen lisäksi Sisilian omaa Grillo –rypälettä, josta valmistetaan makeaa marsalaviiniä, mutta ainakin tässä blendissä toi sauvignonblancmaista vehreyttä ja greippisyyttä viiniin. Punaisen Capoccian valmistuksessa on huomioitu pohjoismaisten ihastus apassimento –tyylillä tehtyjä viinejä ja jäännössokeria kohtaan. Viinistä 70 % on sisilian omaa tummaa ja tuhtia Nero d’Avolaa ja loput Cabernet Sauvignonia. 12 g/l sokereista huolimatta tanniinit onnistuvat ryhdittämään makeahkoa suutuntumaa ja mausteinen punainen Capoccia, perheen pää, menee oikein hyvin fläsäisen ja tulisen pizzan tai grillisafkan kyljessä. Kympin viineiksi (valkkari 10.90 € ja punkku 11.90 € molemmat olivat oikein hyviä)

Sisilia lomakohteena on kiinnostanut jo kauan ja tätäkin blogipostausta naputellessa eksyin yytsimään lentoja saarelle. Loskassa kahlaamisen jäljiltä viini- & biitsiloma nimittäin kiinnostelisi aika paljon!

37.capoccia_kopio.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.