Viallista viiniä?
Meille kävi viime viikonloppuna niin, että avatun Barbarescon tuoksu tuntui oudon yksiulotteiselta viinin hintaan nähden ja vinkku haisi vähän kynsilakanpoistoaineelta. Viinin tanniinit olivat säilyneet, mutta muita makuja viinissä ei sitten oikein ollutkaan. Kaapissa oli onneksi toinen pullo, joka olikin aika erilaista mehua ja paljasti ykköspullon vialliseksi.
Viini on tietty elintarvike siinä missä voi, leipä tai pähkinäkin. Viini valmistetaan rypäleistä, pakataan pulloihin ja roudataan viinialueilta tänne Suomeen. Matkalla rypäleestä viiniksi on monta riskitekijää, jotka saattavat aiheuttaa sen, ettei lopputulos lasissa ole ihan sitä mitä pitäisi. Sen sijaan, että viini olisi tosi surkeaa, se saattaa olla viallista, eli poikkeaa viinin tavanomaisesta laadusta. Omalla kohdalla hälytyskellot ovat soineet esimerkiksi silloin , kun mausteinen ja runsas Tyto Alba maistui ohuelta ja litteältä, Tavelin rosee märältä lapaselta ja Amarone tuskin miltään.
Tunnetuin vika viineissä on korkkivika. Korkkivika on bakteeri, joka pesii korkkipuissa. Korkkivika saa viinin tuoksumaan märiltä sanomalehdiltä ja homeiselta maakellarilta. Joskus korkkivika voi olla niin mieto, ettei sitä haista, mutta viinin maku ikään kuin pysähtyy kielellä. Korkkivika on mitä luultavammin kyseessä silloin, kun viini, jonka pitäisi maistua runsaalta ja täyteläiseltä onkin tyly ja ohut pettymys.
Viinin virheellisestä varastoinnista kuumissa olosuhteissa voi aiheutua se, että viini on keittynyt. Viinin raikkaus on kadonnut ja aromimaailma on enemmän kuuman hillon ja keitetyn hedelmän suunnalla. Viinin ylikuumentumiseen syynä voi olla säilytys esimerkiksi lieden vieressä tai auton takapenkillä vietetty kesäviikonloppu.
Oksidaatio, eli viinin hapettuminen on helpoiten tunnistettavissa ruskeasta väristä ja hapettuneiden hedelmien tuoksusta. Viinille käy kuin pöydälle yön yli jätetylle puolikkaalle omenalle. Raikkaus katoaa ja omena tummuu. Jotkut tyypit pitävät oksidaatiosta ja joihinkin viineihin se tietty sopii, mutta nuorena juotaviksi tarkoitetut hedelmäiset viinit menevät usein pilalle. Raikkauden puute tai huoneenlämmössä tuntikausia seisseiden muusattujen mansikoiden tuoksu signaloivat hapettumisesta.
Sitten on tietty olemassa myös valovika. Valovialle ovat erityisen alttiita herkät viinit, kuten samppanjat ja valkoviinit ja sen aiheuttaa mikäs muukaan kuin kirkas valo. Valovika saa viinin tuoksumaan ja maistumaan märältä pahvilta tai vanhalta keitetyltä kukkakaalilta. Jotkut viinitalot, kuten Louis Roederer suojaavat arvokkaimmat viinipullonsa oranssilla sellofaanilla valon haitoilta.
Vikoja on tietty lisää, niiden aste vaihtelee ja niitä on joskus vaikea yksilöidä, mutta jos raikkaaksi luonnehdittu viini ei todellakaan maistu raikkaalta, aromikkaaksi tai täyteläiseksi luonnehdittu viini ei maistu aromikkaalta saati täyteläiseltä tai viini ylipäätään tuoksuu homeelta, märältä paperilta tai pahvilta, se mitä luultavammin on viallinen ja kannattaa silloin palauttaa Alkoon.
Vähänkään kalliimmista viineistä kannattaa muuten pitää kuitti tallella. Vaikka Alkosta usein erittäin asiallista palvelua olenkin saanut, viallista Ruinartia Alkoon palauttaessa aspa ei suostunut hyvittämään viallista pulloa mulle, koska olisin saattanut tuoda sen vaikka Virosta. Asia kuitenkin järjestyi, kun poikaystävä kävi selittämässä asian laitaa myymäläpäällikölle sillee mies miehelle, jolloin asia yhtäkkiä järjestyikin. Eli pitäkää kuitit tallella ja taistelkaa aina feminismin puolesta <3
Onko viimeaikoina tullut törmättyä viallisiin viineihin?