Miten tulla paremmaksi haistajaksi? 5+1 vinkkiä
Multa kysytään usein, miten pystyn erottelemaan viinien aromeja. No en ole puuhassa mitenkään erityisen hyvä tai siunattu millään supernenällä niin kuin samppanja-asiantuntija Richard Julin, joka kuulemma lapsena haistoi jo eteisestä saakka, että jaakaapissa on maidon päiväys menossa umpeen. In fact olen aika huono ja joskus saattaa mennä ihan helvetillisetkin tammitukset ihan ohi ”pienenä mausteisuutena”.
Mutta tässä mun tipsejä siihen, miten aromien erottelu viinistä muuttuu helpommaksi ilman supernenää:
Olin keväällä WSET Advanced viinikurssilla, jossa opeteltiin systemaattinen maistelutapa. Systemaattisen maistelutavan tarkoituksena on pilkkoa viini palasiin ja kuvailla viiniä mahdollisimman osuvasti. Apuna tässä on pitkä lista tuotteita tai asioita, joiden avulla viinin aromimaailmaa voidaan kuvailla. Eli jos tuntuu siltä, että ”kyllä mä sit tiedän miltä se maistuu kun sen joku sanoo mulle tai mä nään sen” niin ota avuksi lista aromeista.
- Pieni huijaus
Rypäleille tunnusomaisten aromien tunteminen auttaa kummasti viinin kuvailussa. Jos tietää, että rieslingeistä löytää usein hunajamelonin, persikoiden, aprikoosien, kypsän limetin, kypsän sitruunoiden, mausteiden, yrttien ja mineraalisuuden aromeja, on helppo vähän säveltää ja heitellä ilmaan rypälelajikkeeseen liittyviä aromeja.
- Treeni
Haistaminen vaatii treeniä, ihan niin kuin moni muukin asia tässä maailmassa. Jos ei tiedä, miltä persilja tai päärynä tuoksuu luonnostaan, on mahdotonta löytää niitä viinistä. Eli haista kaikkea ja pyri painamaan mieleen erilaisia hajuja, vaikka ne eivät tuntuisi kovin viinillisiltä. Hyvää treeniä on tehdä tätä myös ”väärin päin”, eli palauttaa mieleen, miltä joku juttu toksuu tai maistuu.
- Hajusteiden käytön välttäminen
Unohduksien seurauksena en käyttänyt melkein kuukauteen hajuvettä. Hajusteesta luopuminen herkisti nenää toden teolla, ja esimerkiksi yksi suihkaus hajuvettä ranteessa tuntui lemuavan ihan kreisinä. En muutenkaan käytä hajuvettä tai kovin tuoksuvia hiusjuttuja viinitastingeissa, mutta ”tuoksupaastoa” voisin kokeilla jatkossa uudelleen.
- Välineistö
Tulppaaninmuotoisen viinilasin ideana on pitää viinin aromit lasissa. Kunnollisesta viinilasista viinin haistelu on huomattavasti helpompaa kuin laakeista ysärilaseista, jotka päästävät kaikki aromit taivaan tuuliin.
+1 Halpisten ja chileläisten välttäminen
Edulliset viinit eivät ole niitä helpoimpia ja WSET:ssäkin viinien keskihinta huiteli siinä 15-20 euron kieppeillä. Laadukkaissa eurooppalaisissa viineissä on usein monipuolisin aromimaailma, kun taas omasta mielestäni surkein on halvoissa viineissä ja kympin chileläisissä.