Alkoholittomien drinkkien AC/DC
Olen saanut vanhemmiltani kaksi kullanarvoista ohjetta alkoholinkäyttöön: Juo joka toinen lasi vettä, äläkä juo alkoholia enää keskiyön jälkeen. Ensimmäistä muistan noudattaa lähes aina ja viimeviikonloppuisilla rapujuhlilla rapujen jälkeen tarjoiltu ”välidrinkki” muistutti siitä, miten tärkeää veden ja alkoholittomien juomien nauttiminen on juhliessa. Kesällä houstasin myös yhdet illanistujaiset, jossa en masuvaivojeni vuoksi jaksanut tarjoilla alkoholia lainkaan – vesimelonicooler, omena-kookosvesi ja inkivääriolut tosin nostattivat juhlavaa tunnelmaa tavallisen tylsää vissyä paremmin ja viinilaseista tarjoiltuna pöydästä ei tuntunut puuttuvan juuri mitään.
Vaikka etukäteen suunnittelemalla saa usein aikaan huikeampia juttuja, peruselementit holittomien drinksujen tarjoiluun kannattaa siis pitää jääkaapissa, sillä aina ei voi tietää, milloin alkoholittoman juhlajuoman tarve yllättää!
AQUA: Soodavesi tai kookosvesi
Meillä on kotona ihana Aqvia, mutta toisena lempparina on Lidlin sinisessä pullossa myytävä hiilihapotettu vesi. Kuplat nostattavat aina tunnelmaa ja saavat kaiken näyttämään kauniimmalta. Kookosvedessä on taas eksoottista makua ja sopii hyvin yhteen hedelmien kanssa.
CITRUS: Sitrushedelmät
Lähes kaikissa alkoholijuomissa happojen ja makeuden tasapaino ratkaisee. Koskaan maistanut jaffaan blandattua votkaa? Ei kovin hyvää, sillä jaffan happamuus ei riitä peittämään viinan makua. Hapot myös pilkkovat ruoan rasvaa ja proteiineja.
DULCITUDE: Mehu tai sokeriliemi
Oikeastaan kaikki muut mehut paitsi appelsiinimehu sopivat oikein hyvin soodaveden seuraksi alkoholittomiin cocktaileihin.
CONDIMENTS: Mausteet, yrtit, jääkuutiot ja hedelmät
Näillä saat jännittäviä makuja ja pientä koristusta juomiin. Sitruunaruoho, inkivääri, rosmariini, sitruunamelissa, minttu, omenalohkot, selleri, kurkku, hedelmänpalaset, mustaviinimarjan lehdet, raparperi tai kiiwi näyttävät kaikki oikein näteiltä lasissa ja maistuvat hyvältä kirpeän ja makean yhdistelmän kanssa.
Viikonloppuna laitoin sitruuna- ja omenalohkoja sekä karpalomehua lasin pohjalle ja toppasin koko höskän soodavedellä. Pinkin ja poreilevan juoman tarkoituksena oli ensisijaisesti nesteytys, joten makeutta sai olla maltillisesti.
Jos alkoholitonta juomaa on tarkoitus tarjoilla ruoan kanssa, juoman makeus , happamuus ja ”condiments” kannattaa sovittaa korostamaan ruoan makua. Esimerkiksi vaalean kalan kanssa parilla sitruunaviipaleella, rosmariininoksalla ja lorauksella omenamehua maustettu soodavesi sopii varmasti paremmin kuin mangoilla ja mansikoilla ryyditetty kookosvesi.
Ja aivan kuten ruoan kanssa, ikunakikuna koskaan eikä yhtään missään nimessä nevöööööör tulisi kenenkään tarjoilla mitään, mitä ei ole maistanut. Drinkkien maistaminen siististi käy muuten helposti ottamalla mehupilli kauniiseen käteen, tunkemalla sen juomaan, tukkimalla pinnalla olevan pään sormella ja nostamalla pilli pois juomasta. Jos juomassa on liikaa makeutta, lisää neutraalia nestettä ja jos liikaa happoja, lisää makeutta ja nestettä. Kokemus tuo varmuutta.
Ja jos oma ideointi ja sekoittelu tuntuu liian haasteelliselta, kannattaa kokeilla Jamie Oliverin helppoa Ginger Beeriä:
- 140 g tuoretta inkivääriä
- 4 rkl muscovado-sokeria
- 2-3 sitruunaa
- 1 litra soodavettä
- tuoreita mintunvarsia
Raasta inkivääri inkivääriraastimella tai juustoraastimen karkealla puolella. Kuori kahden sitruunan kuori ja purista kaikista sitruunoista mehu. Laita inkivääri ja sen mehu, sitruunankuoret,ja sokeri kulhoon ja muusaa kevyesti. Kaada sekoitus, sitruunoiden mehu ja soodavesi kannuun ja anna makujen kehittyä hetken. Tarkista maku, lisää jäitä ja mintunvarret ja tarjoile.
Kuvat: Pinterest