Amarone
Piti elää joulunkin ohi, että saatiin amaronekausi avattua. Veneton tumma nektari, kuivatuista rypäleistä puristettu viini on erittäin alkoholipitoista (minimissään 14 %), sillä kuivattujen rypäleiden sokeripitoisen mehun annetaan käydä niin kauan, kunnes lähes kaikki sokeri on muuttunut alkoholiksi. Prosessista jäänyt rypälemuusi hyödynnetään muuten toisen Valpolicellan alueen viinin, Ripasson valmistuksessa. Rypäleinä amaroneen käytetään usein Veneton ”omia” rypäleitä, Corvinaa, Rondinellaa ja Molinaraa sekä erään lähteen mukaan myös Sangioveseä.
Amaronet ovat usein mausteisia, täyteläisiä, tanniinisia ja niistä löytyy kypsien kirsikoiden, luumujen ja viikunoiden aromeja. Koska amaronen valmistus on aika työlästä hommaa ja kuivauksen vuoksi rypäleistä saadaan vähemmän viiniä, nämä vinkut ovat usein hieman kalliimpia. Alkossa amaronejen hintaspektri alkaa siitä 17 eurosta, mikä saattaa kripaista, mutta kannustan kyllä satsaamaan, sillä amaronet sopivat tosi kivasti pihvin tai kovien juustojen kaveriksi tai ihan vain sellaisenaan juotavaksi. Amarone on ainakin omien kokemuksien mukaan helpoimmin lähestyttävä arvokkaampi punkku.
Korkea alkoholipitoisuus, huumaava tuoksu ja amaronen nauttimisen kannalta pakolliset kynttilät ovat muuten varmaan syynä siihen, että yksi opiskelukaverini nimittää amaronea kaikkien aikojen seksiviiniksi. Vaikka jotkut suosittelevatkin amaronen dekantointia, itse tykkään enemmän antaa viinin avautua lasissa ja seurailla maun ja tuoksun muutosta. Oma suosikkini Alkon valikoimasta on ehdottomasti Zenaton Amarone, sillä se on inusen makeampaa kuin kuivakka Tommasi tai Verocchio, mutta eilinen Serego Alighierin Masin kanssa yhteistyössä tuotettu tekele oli myös erittäin asiallista tavaraa. Todella kirsikkaista, viikunaisen kypsää ja tammista settiä.