Briossi
Tadaa, tässäpä yksi kappale testattuja briossiohjeita. Poikaystävä teki briossin Heléne Johanssonin ohjeen mukaan, jonka voi löytää Leipä -kirjasta. Johanssonin ohjeissa aineiden määrät on ilmoitettu grammojen tarkkuudella ja vähän sitä sun tätä -leivonnasta ei ole tietoakaan. Kirjan reseptien vaivausajat ovat myös äärettömän pitkiä, joten Johansson kehoittaakin käyttämään yleiskonetta. Itse olen tehnyt briosseja äitini luona Hans Välimäen hieman summittaisemmalla ohjeella ja onnistuin mielestäni hyvin ilman yleiskonettakin. Tässä siis Hans Välimäen briossiohje vuonna 2008 julkaistusta Välimäki -keittokirjasta, jota selaillessa tekisi mieli kotiuttaa opus omaankin kirjahyllyyn.
8 dl vehnäjauhoja
5 kananmunaa
0,6 dl sokeria
2 tl suolaa
20 g hiivaa
400g suolatonta, huoneenlämpöistä voita kuutioituna
2 munankeltuaista
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kananmunat, sokeri, suola ja hiiva. Vaivaa voi sekaan vähitellen ja lisää lopuksi munankeltuaiset. Taikinaa saisi vaivata käsin ainakin 10 minuuttia, mielellään jopa 20 minuuttia. Anna taikinan levätä kaksi tuntia ja vaivaa uudelleen. Jaa taikina kahteen vuokaan tai leivo sämpylöiksi, anna kohota huoneenlämmössä ja paista 190-asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia.
Omasta mielestäni briossi maistuu parhaalta, kun viipaleen paahtaa rapeaksi pannulla tai paahtimessa, mäjäyttää päälle rasvaista rilletteä tai linnunmaksapateeta ja ihan inusen omenahilloa ja huuhtoo koko hoidon alas crémantilla tai samppanjalla. Usein linnunmaksapateiden pariksi suositellaan käsittääkseni aika makeita valkoviinejä, mutta itse kaipaan enemmänkin palettia raikastavia ja puhdistavia kuplia.
Kuva: Kitchen Culinaire, jossa briossin päälle laitetaan ankkarilletteä ja kumkvattimarmelaadia.