Fleury Fleur de l’Europe Brut
Huh, mahtava vuosijuhlaviikonloppu takana. Viikonloppuna nautituista alkoholijuomatuotteista (Yellow Tailin viinit, Freixenet Cordon Negro Brut, Koskenkorva ja Upcider Omena) ei liene merkittävää saati luotettavaa arviota suuntaan jos toiseen, mutta lehtikorin uumenista pelastui Fleury Fleur de l’Europe Brutin, 35,60€ tasting notesit.
Eteläisemmästä Champagnesta tuleva Fleury oli vähintäänkin virksitävän erilainen samppanja. Viinistä löytyi litsejä, luumuja, hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Alkon kuvauksen mukaista briossisuutta en harmiksini havainnut, mutta pieni hiivaisuus antoi mukavaa täyteläisyyttä pitkälle maulle. Fleuryn kanssa maistui patonginpalan mätkästyt ankkapateköntsät ja poikaystävän sohvanpuolikkaalla juustonaksut.
Alkon sivujen mukaan Fleuryn samppis on paitsi luomua, myös biodynaamista. Verkosta löytyy tosin ristiriitaista tietoa siitä, noudattaako koko Fleuryn tila Rudolf Steinerin astrologiaan perustuvaa, kokonaisvaltaista luonnonmukaista viljelyfilosofiaa vai harjoitetaanko sitä vain osalla tarhoista. Itse en ole muodostanut selkeää kantaa siihen, onko luomu tai biodynaamisuus minulle tärkeää viinissä, sillä uskon perinteitä ja palstojaan kunnioittavien viininviljelien tekevän niin kuin koko tilan tarhoille on parasta. Eri asia on tietenkin massatuotetut halpaviinit, joissa verojen, rahtien ja pakkausten jälkeen tuotteen hinta jää muutamiin kymmeniin sentteihin.
Mitä mieltä itse olet? Onko tärkeää, että viini on luomu- tai biodynaamisesti viljeltyä?