Hyvä viini, hyvä hinta
Kävin perjantaina fiilistelemässä alkavaa viinikesää Groteskissa. Paikan ravintoloitsija Paul Hickman oli kutsunut paikalle netin viinijengiä kuulemaan muutoksesta raflan viinien hinnoittelussa.
Yleensä ravintolat hinnoittelevat viinin kertaamalla viinin alvittoman hankintahinnan kolmella tai neljällä ja mätkäisemällä arvonlisäveron päälle. Röyhkeimmissä keisseissä ulosmyyntihinta voi olla jopa kuusinkertainen hankintahintaan – esimerkkinä tästä ”halvat” 15 euron after work –skumppapullot, joissa puteli kuoharia on maksanut ravintoloitsijalle vajaa kaksi euroa.
Eniveis, samppiksen ja sipsien arvoinen juhlinnan aihe oli kuitenkin se, että Grotesk siirtyy 1.6 kiinteäkatteiseen hinnoitteluun, jossa viinipullon hinnasta ravintolan katetta on vain kaksikymppiä ((Hankintahinta + 20€) x 1+ALV).
Tämän seurauksena esim. dompan hinta laskee yli sadalla eurolla ja ennen kuudenkympin hinnan takana on 20€ viinin sijaan 40€ viini. Kuulostaa ihan saakelin siistiltä, ja toivon todellakin, että homma kantaa hedelmää ja muutkin ravintoloitsijat siirtyvät houkuttelemaan asiakkaita laskemalla katteitaan. Magnum-pulloissa kate on 40€ ja puolikkaissa pulloissa tietty 10€, eli ei tosiaankaan mitään riistoa – varsinkaan, kun näistä katteista maksetaan keskeinen sijainti ja osaavan henkilökunnan elanto.
Mä olen ainakin fiilareissa siitä, että joku on uskaltanut ottaa askeleen kohti läpinäkyvämpää hinnoittelua. Jos pankki ei kestä kokopitkää raflaillallista, voi groteskiin piipahtaa vain maistelemaan muutamia alkupaloja tapeo-hengessä ja jakamaan kavereiden kanssa pullon vinkkua hyvään hintaan.