Kahvi ja avec

vuosikerta presidentti.jpg

Sain Pauligin tyypeiltä vähän aikaa sitten kyselyn, kiinnostaisiko minua maistaa Presidentin uutta vuosikertakahvia. Sanoin tietty kyllä, koska ihmisen sietokyky palaneenmakuiselle opiskelijaruokalakahville on rajallinen (ja osittain siksi, että faijaani tekee aina suuren vaikutuksen, kun kerron saaneeni jotain ilmaiseksi).

Tämän vuoden vuosikertakahvi maistui tällaiselle vaaleapaahtoisen  sumpin ystävälle.  Kevyt ja marjaisen raikas kahvi meni jopa mustana, mikä on suuri saavutus lattemuijalle. Aloin myös vähän miettimään, millainen avec sopisi pressan pariksi, koska Kangasmaan blogissa pienet hömpsyt ovat aina paikallaan.

kahvi.jpg

Avec ei ole muuten mikään kansainvälinen termi viina tai likööritilkkaselle. Suomessa viinanjuontia on vain pidetty niin paheellisena touhuna, että viaton digestiivi, tai ihan suomalaisittain ruokaryyppy, on pitänyt nimetä uudelleen. 

Raikkaan hapokkuuden ja keväisen meiningin vuoksi kaikki ruskeat alkoholit tuntuivat liian tunkkaisilta vaihtoehdoilta kahville. Haistelin ja maistelin muutamaa eri viinaa, kunnes tajusin, että vanha kunnon Cointreau sopii tämän kahvin kylkeen kuin nakutettu. Kylmä, appelsiinin ja pomeranssin kuorista ja perusalkoholista valmistettu makea likööri ja musta kuuma kahvi sopivat tosi kivasti yhteen, jättäen raikkaan jälkimaun.

Kokeilin kahvin kanssa myös giniä, mikä ei ollut lainkaan hassumpi yhdistelmä. Cointreau veti silti voiton ja maistui hyvältä myös kahvin sekaan hulautettuna.

presidentti 2015.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Perjantaiskumppaa!: Mas de la Sabatera Chardonnay Brut

masdelasabatera.jpg

Aina välillä kuulee puhuttavan cavarypäleistä, jolloin yleensä tarkoitetaan Xarel-loa, Macabeota ja Parelladaa. Maailman viljellyin valkoviinirypäle Chardonnay on kuitenkin myös sallittua cavan valmistuksessa ja sitä usein lisätäänkin vuosikertacavoihin sen hyvän ikääntymiskyvyn vuoksi. Alkon uutuuscava, Mas de la Sabatera Chardonnay Brut 11,90 €, on valmistettu ainoastaan chardosta, mutta se maistuu silti tunnistettavasti cavalta, eli rapsakoilta vihreiltä omenoilta ja sitruksilta. Chardonnay rypäleenä kuitenkin kehittää helposti kermaisia ja mausteisia aromeja, jotka olivat läsnä myös tässä viinissä. Kypsän hedelmäiset aromit ja runsas paahde kompensoivat viinin äärimmäistä kuivuutta kivasti. Tykkäsin todella paljon ja hintaansä nähden tämä kuohari onkin oikea löytö. 

Mas de la Sabateran kanssa kannattaa olla nopea, sillä voitti kultaa omassa sarjassaan Vuoden Viinit – skabassa, joka enteilee hyllyjen äkillistä tyhjenemistä.

Koti Ruoka ja juoma