Kuohuviinipullon avaaminen 101

mumm101.jpg

Kuohuviinipulloissa pitäisi lukea drink responsiblyn sijaan handle with care, open with precaution. Viimeviikolla muovikassissa kuskattu cava pärskähti silmiin (juu, kyllä se kirvelee), edesmennyt isoäitini sai kerran kuoharin korkista mustan silmän ja äidin keittiön katosta sai aika pitkään hinkkailla eräitä fresitatahroja.

G.H. Mummin sivuilla on loistava Protocoles-osio, jossa ohjeistetaan samppanjan nauttimisen saloihin, mutta omiin kokemuksiin ja tarjoilija-äiskän vinkkeihin perustuen muokkailin ohjeita hieman.

 

1. Jäähdytys ja lepuutus

Kuohuviinipullo kannattaa kuljettaa juhlapaikalle käsilaukussa, eikä esim. muovikassissa, sillä lyhyemmässä hihnassa killuva kassi heiluu vähemmän. Kuohuviinipullon voi jäähdyttää nopeasti frapeeraamalla pyörittämällä sitä n. 10 min. sangossa tai coolerissa, jossa on jäitä, vettä ja suolaa. Vesi johtaa lämpöä pois pullosta pelkkää jäätä nopeammin ja suola madaltaa veden lämpötilaa. Jos kotoa ei löydy cooleria, lumihanki, tiskiallas tai pakastelokero käy hyvin, kunhan pullo saa levätä hetken kuljetuksen jälkeen.

 

2. Riisuminen

Kuohupullo kannattaa suunnata pois kanssajuhlijoista ja itsestä jo metallihäkkyrää poistaessa, sillä hapero korkki saattaa lähteä omille teilleen ilman turvaverkkoa.

 

3. Oikea ote

Kun pullon kaula on nakuna, ota pullo parempaan käteesi. Jos olet oikeakätinen niin oikeaan ja jos vasemmankätinen niin vasempaan. Toiseen käteen voi ottaa avuksi vaikka puhtaan keittiöpyyhkeen parantamaan pitoa korkista. Pyyhkeellä ei kuitenkaan kannata tukehduttaa korkkia kokonaan, sillä pullon pärskähtäessä keittiöpyyhe sinkoaa kuohut pullon avaajan päälle. 

 

4. Kallista ja kierrä

Kun pullo on tukevasti kädessä, kallista pullo lappeelleen, jotta viini saa mahdollisimman paljon happea avautuessaan. Mummin sivuilla kuohu kehoitetaan avaamaan pystyasennossa, mutta äidin neuvosta avaan itse mielummin lähes vaakatasossa. Sitten! Kierrä pulloa, älä korkkia. Pidä korkista varmasti kiinni ja hivuta se rauhallisesti pois pullon suulta. Pullosta pitäisi kuulua pieni sssssssspop! ääni, jota niin öh, kauniisti myös nunnan pieruksi kutsutaan.

 

Ihania uuden vuoden kemuja kaikille!

 

Kuvat: G.H. Mumm, Champagne Protocoles

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen

Wyndham Estate Bin 555 Shiraz

wyndham_lasit.jpg

wyndhamia_laseissa.jpg

 

 Wyndham Estate Bin 555 Shiraz, 13, 99 € ei oikein ihastuttanut. Viinin tuoksussa on mustaherukoita, kirsikoita, tammea ja yrttejä. Maku ei kuitenkaan lunasta ihan hyvän tuoksun luomia odotuksia. Viini maistui jotenkin kumiselta ja tuntui suussa paksulta ja hyytelömäiseltä. Olen muutenkin ihan surkea aussiviinien kanssa, mutta onko kellään vinkkejä hyvistä aussiviineistä?

wyndham_alko.jpg

 

Kuva: Alko

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen