Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2009

ripasso.jpggnocchi.jpgripassa.jpg

Yleensä meillä on kaapissa jemmassa muutama pullo pastan kanssa menevää punkkua, mutta tänään kympin hylly ammotti tyhjyyttään. Ainoa gnocchin ja ragun kanssa soveltuva viini kaapissa oli Zenaton Ripassa Valpolicella Superiore

Valpolicella on Pohjois-Italiassa, Veronan maakunnassa sijaitseva viinintuotantoalue, jossa viljellään kevyitä ja marjaisia rypälelajikkeita corvinaa, rondinellaa, molinaraa, corvinonea ja oseletaa. Vaikka rypäleet ovatkin kevyitä, alueen täyteläisin ja tuhdein viini, Amarone, saadaan aikaan kuivaamalla rypäleitä ja puristamalla hieman kuivuneista rypäleistä viiniä. Ripassoon saadaan tanniineja ja makua käyttämällä rypälemehua uudelleen Amaronen valmistuksen sivutuotteena syntyvän mäskin kanssa.

Mutta itse asiaan! Viinin tuoksusta en harrastusta haittaavan lenssun vuoksi osaa sanoa mitään, mutta illan keittiömestarin mukaan se oli marjainen, tarkemmin kirsikkainen. Viini on tanniininen, kirsikkainen ja korkeahkon (14%) alkoholipitoisuuden vuoksi lämmin. Alkossa viini on sijoitettu roteva ja voimakas –kategoriaan, mutta omasta mielestäni viini ei ole kovinkaan täyteläinen tai voimakas

Perunaisten ja pehmeiden gnocchien ja rasvaisen ragun kanssa Ripassa toimi kuitenkin hyvin, mutta ainakaan tämän tukkoisen nenän ja turran makuaistin sabotoimalla maistelukerran perusteella en sanoisi viinin olevan ihan 19,90 euron arvoinen. Edellisellä kerralla paistetun poron filén kanssa Ripassa oli muistaakseni tosi hyvää, joten voi olla, että viinissä on ollut hienoista korkkivikaa tai viinin laatu jostan syystä heittelee. 

Kaikki Zenaton viinit ovat kuitenkin aina olleet ihan tosi hyviä 9,99 euron Veneto Rossosta 37,60 euron (maailmanihanimpaan) Amaroneen, joten täytyy antaa Ripassalle vielä kolmas mahdollisuus.

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen

5+1 viinivinkkiä

italianvineyard.jpeg

Tämä ei ole ruoka- tai tyyliblogi, mutta en satu tuntemaan yhtäkään viini-intoilijaa, jolle ruoan ja viinin onnistunut parittaminen ja viinin nauttiminen tyylillä eivät olisi sydämenasioita. Tässä siis Lilyn 5+1 tyyliin muutama helppo vinkki viineilyyn!

1. Ei (edes kevyttä) punaviiniä kalan kanssa

Vaikka viimeisimmän Trendin etikettijutussa sanottaisiin mitä, ei punaviiniä kannata juoda kalan kanssa. Kevyemmät punaviinit ovat usein hieman hapokkaan makuisia, eikä ainakaan kotimaisissa kaloissa ole tarpeeksi rasvaa tasapainottamaan hapokkuutta. Valitse kalan kaveriksi mielummin raikas ja hieman sitruksinen valkoviini. Tuore tonnikala muodostaa tosin poikkeuksen sääntöön, mutta mikäli sen maustaa japanilaistyylisesti wasabilla ja soijalla, kannattaa sen kaveriksi valita täyteläinen ja hieman makeahkon makuinen Gewürztraminer.

2. Valitse aina paikallinen viini

Ainakin Euroopan vanhoilla viinialueilla alueen omat viinit ja ruoka sopivat usein toisilleen täydellisesti. Risottoa? Pohjoisitalialaista. Tomaattipastaa? Eteläitalialaista. Fetaa, oliiveja ja viininlehväkääryleitä? Kreikkalaista. Tom yam? Niimpä. Ota vaikka olut.

3. Punaviinilasi toimii aina

Jos kaappiin mahtuu vain yhdet viinilasit, valitse isopesäiset punaviinilasit. Valko- ja kuohuviinit maistuvat vallan mainiosti punaviinilasista, mutta punkun lipittely kuoharilasista tai kuohuviiniräiskeiden saaminen silmiin avonaisesta vesilasista on vähintäänkin epämielyttävää.

4. Puolikuiva on parasta

Jos kuiva kuohari maistuu liian hapokkaalta omaan suuhun, et oikein tiedä mistä vieraat tykkäävät ja viinin pitäisi toimia sellaisenaan sekä alkuruoan kanssa, kannattaa valita puolikuiva. Epätietoisia kehoitetaan usein valitsemaan makea, mutta Kate Mossin lemppari ei turhaan ole Lauret Perrierin Ultra Brut -samppanja. Kuiva se vaan on tyylikkäintä, mutta puolikuiva futaa varmimmin.

5. 16 cl on aivan riittävästi

Liian täydessän viinilasissa viini lämpenee helposti, eivätkä viinin aromit pääse esiin. Samasta syystä lasia pidetään sen jalasta kiinni, ellei viini ole aivan liian kylmää. Rasvaisten sormenjälkien täplittämä ja täyteen kaadettu viinilasi myös näyttää rumalta.

+1. Parin lantin panostus kannattaa

Kolmenkin euron panostus viinipullon hinnassa nostaa viinin laatua huikeasti. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kuuden-seitsemän euron viineistä on vaikea löytää oikeasti hyviä ja tasapainoisen makuisia viinejä, kun taas yhdeksän-kymmenen euron hintaiseen pulloon voi lähes aina luottaa. Kolmen euron lisäpanostus nostaa viinilasillisen (joita tulee pullosta kuusi) hinnan vähän päälle eurosta noin 1,65 euroon, joka on edelleen halvempaa kuin siideri.

Kuva: Pinterest

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen