5+1 tapaa nauttia viinistä enemmän tällä viikolla

piper.jpg

1. Kokeile jotain klassista kombinaatiota ja päästä viini pääosaan
Klassikot ovat klassikoita syystä. Päästä viini oikeuksiinsa parittamalla se mannereurooppalaiseen tyyliin jonkin simppelin ruoan, kuten pihvin, paistetun ankanrinnan tai risoton kanssa. Erityistaiturikokit ja sompat ovat asia erikseen, mutta omassa pöydässäni pääosaa voi näytellä vain yksi, joko viini tai ruoka. What grows together goes together on aika hyvä ohjenuora, jota tykkään itse noudattaa. Googlaamalla ”classic food and wine pairings” löytyy paljon ehdotuksia, mutta tietty pihvi & cabernet sauvignon, lammas & syrah tai ankka & pinot noir toimivat aina.

2. Skippaa parit noutokahvit
…. ja laita muutama euro enemmän viiniin, kuin mitä normaalisti panostaisit.

3. Ota selvää valitsemastasi viinistä
Alkon lapusta löytyy toki luonnehdinta viinistä, mutta viinielämystä on kiva syventää ottamalla selvää rypäleestä, viinin tuotantoalueesta ja tuottajasta. 

4. Nauti viini oikeassa tarjoilulämpötilassa
Jäähdytä punaviinejä noin 10-20 minuuttia jääkaapissa ennen tarjoilua (tuhdimpejä vähemmän ja kevyempiä pidempään) ja ota valkkarit pois jääkaapista puoli tuntia ennen tarjoilua. Lämpimässä tanniinit pehmenevät, mutta viinin alkoholi korostuu. Ilman lämpömittaria on vaikea onnistua suorilta, mutta asteen liian viileä viini ja pieni odottelu on omasta mielestäni parempi vaihtoehto, kuin lämmin ja löllö viini.

5. Haista ja maista viiniä ajatuksella
Kaada viini lasiin ja haista viiniä. Pyöritä viiniä lasissasi ja haista uudelleen. Tuoksu muuttuu joskus aika dramaattisesti ekan ja tokan ”nenän” välillä! Maista viiniä ja pyöräytä sitä suussasi ja nielaise. Keskity seuraamaan viinin makua vielä muutamia sekunteja. Mikäli viini maistuu tiukalta, voi viini tarvita vielä hieman hengailua lasissa tai ruokaa seurakseen. Todella monet viinit ovat nimittäin ruokaviinejä, jotka tarvitsevat runsaan hapokkuuden tai tanniinisuuden seuraksi proteiineja ja rasvaa, eivätkä ole parhaimmillaan seurusteluviineinä.

+1 Hanki kunnolliset sulkijat ja nauti viinistä vähän useampana päivänä
Viinin pahin vihollinen ja samalla paras kaveri on ilma. Hallitusti ilmaa ja viini kehittyy. Liikaa ilmaa ja viini on pilalla. Mikäli et juo kaikkea yhden illan aikana, kannattaa viini ilmata ja laittaa jääkaappiin, jossa se säilyy jopa viikon. Kuohuviini säilyy helposti seuraavaan päivään, mikäli sen sulkee paineen kestävällä kuohuviinipullon sulkijalla (esim. Vacuvin). Lusikkatemput tai pullon suun kelmutukset eivät yksinkertaisesti toimi, vaikka kuka väittäisi mitä.

Koti Ruoka ja juoma

Kuinka avata blandishedelmien kuningatar?

Viimeviikkoisen mangon ja avocadon lisäksi granaattiomena on tällä hetkellä sesongissa. Granaattiomena on superhyvä drinkkihedelmä, sillä se viihtyy ginin, vaalean tequilan ja votkan seurassa mainiosti. Kauan sitten vinkkasin alkoholittomasta Pom (pom) tonicista, mutta kaikille sokerittomuusvuoden ja fätkämppien kanssa kärsijöille tiedoksi, että puolikkaan granaattiomenan ja puolikkaan limen mehuista, ginistä ja soodastakin tulee hyvä ja raikas juoma.

Granaattiomenan avaus on kuitenkin ihan tuskaa. Aikasemmin olin kokeillut puoliksi halkaistujen granaattiomenoiden puristelua ja hakkaamista, mutta valaistuin asiassa erään Youtube-videon seurauksella.  Vaikka tämä menetelmä onkin fairly mess free, se ei kuitenkaan ole fully mess free. Mustat vaatteet päälle ja herkät esineet pois lähettyviltä.

IMG_4605.jpg

”Skalpeeraa” granaattiomena tekemällä viiltämällä töyhtöpuolen yläosan ympäri.

IMG_4607.jpg

Nosta hattu pois.

IMG_4610.jpg

Nirhi keskellä oleva valkoinen osa veitsellä pois.

IMG_4611.jpg

Granaattiomenan sisällä siemenet ovat  ”osastoissa”, joidenka välillä on valkoinen seinämä. Tee viilto valkoisten seinämien kohdille.

IMG_4617.jpg

Jatka viiltoja granaattiomenan pohjaan saakka. Viilto saa olla noin 3-5mm syvyinen ompun kuoren paksuudesta riippumatta.

IMG_4623.jpg

Ota molemmilla peukaloilla kii granaattomenan sivuista. Omista kätösistä toinen operoi kameraa, mutta you get the point.

IMG_4627.jpg

Nytkyttele ja vedä granaattiomena auki hellästi.

IMG_4637.jpg

Pyörittele hellästi  siemenet irti omenan seinämistä. Älä purista, paina tai vedä, sillä silloin pulleat siemenet räjähtävät ja sotkevat.

 

Kun kaikki siemenet ovat kulhossa, saat niistä mehua irti muddlaamalla (eli painelemalla mojitonuijalla) ja siivilöimällä kuoret ja siemenet pois.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Matkat