Kolme surkeinta paikkaa säilyttää viiniä kotiolosuhteissa

Oletko saanut lahjaksi kivan viinipullon, jota et ihan vielä tohdi avata? Jos olet, niin viinin säilyttämisen pohtiminen voi olla paikallaan, sillä valo, tärinä, lämpö, liiallinen tai liian vähäinen kosteus ja voimakkaan aromit voivat aiheuttavat tuhoa viinille. 

1. Lieden vieressä
Myönnetään! Pidin ennen viinipulloja siinä kivasti lieden vieressä. Ehkä huonoin paikka säilyttää viiniä, sillä lieden vieressä viini altistuu aivan järkyttäville lämpöaalloille ja kaikelle paistettavan kärylle. Lämpötilan vaihtelu aiheuttaa paineen vaihtelua pullon sisäpuolen ja ulkopuolen välillä, joka saa korkin ”pumppaamaan” ilmaa viinipulloon. Kuumuus ja altistuminen ilmalle saavat aikaan viinin ennenaikaista kypsymistä.

2. Ikkunalaudalla
Valo tuhoaa viinin ja saa aikaan märän pahvin tai kukkakaalin makua viinissä. Tästä syystä viinipullot ovat tummennettua lasia, mutta herkät viinit, kuten samppikset ja valkkarit saattavat silti altistua valolle. Ikkunalla viinit altistuvat myös lämpötilan vaihteluille.

3. Jääkaapissa tai sen päällä
Tärinä aiheuttaa muutoksia viinin kemiallisessa sisällössä jo 18 kuukaudessa (tähän jotain estereistä ja hapoista…) ja jääkaapin päällä viini altistuu jääkaapista poistuvalle kuumalle ilmalle.

 

Säilytä korkillisia viinipulloja kyljellään ja kaikkia viinejä viileässä ja tasalämpöisessä paikassa, joka ei tärise ja johon kohdistuu mahdollisimman vähän valoa. Jos olet saanut lahjaksi vaikka pullon samppista, voit laittaa sen kyljelleen esim. vaatekaapin perälle. Optimiolosuhteet viinin säilytykseen ovat noin 13c, 70% kosteutta ja pimeä sekä vakaa ympäristö.

Miten sinä säilytät viinejäsi?

koti ruoka-ja-juoma sisustus

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2009

442837.jpg

Mitä pitäisi kirjoittaa, kun viini ei herätä suuria tunteita? Ostin Alkosta viime perjantaina kaksi viiniä, kevyen Tommasin Valpolicellan 11,37 €, josta tykkäsin, koska oli pizzaperjantai ja löhöhetki sohvalla ja tuhdin Peter Lehmann Barossa Shirazin 13,99 €.

Peter Lehman on yksi Etelä-Australian kuuman Barossa Valleyn kuuluisimmista kasvattajista. Barossassa putiikkia pitävät myös  Penfolds ja Yalumba. Kuumuuden vuoksi Barossassa kasvavat rypäleet ovat hyvin sokerisia ja korkea sokeripitoisuus rypäleessä tarkoittaa korkeaa alkoholipitoisuutta viinissä, eikä Peten tuotos poikennut tästä. 14,5% on nimittäin mielestäni jo aika paljon etanolia.

Itse en pitänyt Peteristä kovinkaan paljoa, ei niinkään mustaherukkaisuuden, tammisen mausteisuuden, hilloisuuden, kevyen lakritsivivahteen (tämä saattoi tosin olla eukalyptysta) tai runsaan tanniinisuuden takia, vaan viskositeetin. En pidä viinistä, joka tuntuu siltä, että joisi piimää tai hedelmäsosetta. Toisten mielestä runsas suutuntuma taas tuntuu mukavalta hilloisuudelta.

Viini oli niin täyteläistä, että se oli ihan ok juoda sellaisenaan, mutta ruokana voin kuvitella, että ainoastaan joku grillattu hirvenpihvi pippurikastikkeella ja megavalkosipuliperunoilla ei jäisi vinkun jalkoihin.

En ostaisi uudelleen, mutta jos tykkää shirazista ja erityisesti hilloisesta shrimponabarbie shirääääzista niin antaa palaa vaan.

koti ruoka-ja-juoma