Perjantaipullogeneraattori

Mitä tänään juotaisiin? Ai et tiedä. No mun kaavio tietää.

perjantaipullo.jpg

Kuoharit:

Codorniu Ecológica Semi-Seco 9,79 
Puolikuiva cava. Iso peukku.

Lindauer Cuvée Brut 12,39 
Paahteista, kuivaa ja kypsää. Semivaroissa olevan miehen samppista niin menetelmän, rypäleiden kuin maunkin puolesta.

Jansz Premium Cuvée Brut 17,98 
Sairaan kuivaa, sanovat Tasmanian samppikseksi. 

 

Valkkarit:

Wolfberger (W)3 2013 10,28 
Helposti lähestyttävä ja hitusen makea Alsace-pommi, sopii silleevaan tai ruoan kanssa. Mun ekoja viinisuosikkeja, maistoin eilen ja edelleen hyvää.

Carl Loewen Quant Riesling 2013 13,30 
En ollut aluksi niin innoissani, kunnes maistoin ei niin hyvää puolikuivaa risukkaa. No tää oli sittenkin aika hyvää ja kaikkien viinibloggaajien mielestä tää oli tosi jees. Itämainen ruoka, aperitiivi, mitä vaan. Rieslingin ystäville.

 

Mellot Sancerre La Chatellenie 2013 19,89 
Krispiä meininkiä Loiren laaksosta. Ei mitään kissanpissoja tai nokkosia tai muita inhottavia savinjoonblancmeininkejä, vaan sellasta fiiniä aromaattisuutta.

 

Punkut:

Durius Tempranillo 2011 9,98 
Jos vielä grillaat niin tämä käy. Kehuttu myös muualla. 

Vigneti del Vulture Pipoli Aglianico 2012 11,99 
Murun Angelov kehui tätä viimeisimmässä Glorian R&V:ssä,  ja oli kyllä hyvää. 

Muga Reserva 2010 18,04 
Tätä on kiva pöyritellä lasissa ja tuoksutella viikunaisia aromeja. Oli aika taivaallista ibericokinkun ja juustojen kanssa.

Makeat:

Blandy’s Santa Luzia Madeira 10,90  (0,375l)
Mä en oo mikään jälkkäriviiniekspertti, mutta jostain kumman syystä oon aina ihan intona tekemässä madeira-kastiketta…  Halpaa ja sopii just sillon kun haluaa vaan olla villasukissa ja toljottaa kastiketta.

Churchill’s Reserve Port 7,89 € (0,2l)
Kivan kirsikkainen portviini, jossa ei maistu sellainen paloviina, joka on meille portnewbieille usein vähän liikaa. Jos ei jaksa tehdä mitään jälkkäriä niin tää on niinkun hyvä jälkiruoka.

Tokaji Aszú 4 Puttonyos 2008 18,90 € (0,5l)
Vähän harvinaisempaa kamaa, jalohomerypäleviiniä Unkarista. Maistoin kun olin tehnyt creme bruléitä ja kaveri toi tätä viiniks. Oli aika tosi jees.

 

Mikä on sun perjantaipullo?

 

 

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen Raha

Viinin arvioimisesta

img_2348.jpg

Olen viimeviikkoina miettinyt paljon viinin arvioimista ja etenkin omaa kykyäni arvioida viinin laatua. Oma dumauskykyni on tosi surkea, tietty koska oon maistanut elämäni aikana ehkä kahta-kolmeasataa viiniä, kun viiniammattilaiset vetävät vastaavan määrän muutamassa päivässä ihan vaan yhdellä alueella.

Ihmisen aisteista hajuaisti on tärkein viiniä maistaessa, mutta samalla se on kaikki viisi aistia omaavalla ihmisellä se kaikkein surkein aisti. Muutenkin jos musiikki vaikuttaa käsitykseen viinistä, kädessä olevan juoman lämpötila vaikuttaa mielikuvaan toisesta ihmisestä ja oranssin värin on todettu lisäävän ruokahalua, niin kuinka luotettavina voin pitää omia aistejani?

Viime viikonloppuna maistettiin katalonialaista Perelada 5 Fincas Reservaa 2010, 14,49€, joka on Alkon kuvauksen mukaan ”kehittynyt ja vivahteikas” viini. Viini-lehtikin oli antanut vinkulle neljä tähteä ja merkinnän erittäin hyvästä hinta-laatu –suhteesta. No itse kyllä join viiniä ihan mielellään, mutta kaikki se tammi, suklaa, vadelma, vanilja, nahka ja mausteet jäivät mulla soimaan vain yhdelle taajuudelle, enkä oikeasti tiedä, ostaisinko viiniä uudelleen vai en.

Sama epätietoisuus ja epämääräisyys on toistunut muissakin yhteyksissä. Kesällä huomasin, kuinka kaksi viinibloggaajaa, joiden arvioita arvostan aika paljon, olivat arvioineet saman viinin aivan eri tavalla. Yhdessä sokkomaistelussa eräskin maistelija tuomitsi aiemmin hypettämänsä viinin sokkona lähinnä epämielyttäväksi. Viimeviikolla täällä Tampereella yhdellä viinintekijädinnerillä yksi illallistaja väitti Alkon ostavan vain kuppaisia viinejä ja toinen kertoi, että lähtee monopolista mielummin kaljakorin kuin viinipullon kanssa himaan. Kyllähän sieltä ostosuunnitelmasta löytyy aikamoisia huonon huumorin jalokiviä, mutta kyllä mä olen nauttinut Alkon valikoiman viineistä  kuten varmaan moni muukin.

Eli jos joskus tulee mietiettyä, ettei tajua viinistä oikeesti mitään, niin voin kyllä samaistua. Ja jos vähän enemmänkin maistelleilla tyypeillä arviot eroavat toisistaan tai ne eivät ole aina johdonmukaisia, niin ei se varmaan ole niin vakavaa, jos välillä oma maku poikkeaa yleisestä mielipiteestä.

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Ajattelin tänään