Dokabiliteetti täys kymppi: Suape Vinho Verde 2013

Vinho verde on Pohjios-Portugalissa valmistettua kevyesti pirskahtelevaa viiniä, joka on tarkoitettu nautittavaksi nuorena. Nuorta viiniä tarkoittava vinho verde voi olla punaista, roseeta tai valkoista, siihen saa käyttää liutaa paikallisia rypäleitä ja se tulisi juoda vuoden sisällä pullotuksesta.

Viikonlopun valkkarituttavuus oli Suape Vinho Verde, 9,40€, joka näyttää olevan Alkon valikoimassa kausituotteena. Kesäinen viini tuoksuu persikoilta, päärynöiltä ja melonilta ja maistuu kivan tasapainoiselta – ei siis lainkaan pistävältä tai makealta. Raikkaan viinin dokabiliteetti on erinomainen, joten jos olet välillä vähän vaikeana kuivien valkkareiden kanssa, sanoisin, että Suapea voi ostaa huoletta.

Viini sopii sellaisenaan päiväviiniksi (vain 11% alkoholia hei) mutta kaveriksi myös saldeille ja vaaleille fisuille. Ja jos mielessäsi vilahti mielikuva tästä rumiluspullosta mansikkarasian kaverina niin älä tee sitä, juo makean kanssa makeaa viinä ja pakkaa Suapen kanssa piknik-koriin vaikka purkki viininlehväkääryleitä tai pussi sipsejä.

suape_vinho_verde.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

Tuoksumeditaatiota viini-ihmisille

image.jpg

Blogitauko venähti, sillä lähdin kaverini kanssa Kroatiaan juomaan ihan kauheita valkkareita ja ruskettumaan aivan kreisinä. Reissusta tarttuneessa kevyessä kesänuhassa on muuten yllättävän hyvä puoli: kun ei haista mitään, voi haistaa nenän sijaan aivoilla.  Groteskin Paul Hickman kertoi ajattelevansa niitä asioita, mitä haluaa haistaa viinissä. Wine Follyn tastingtreenivinkeissä kehoitettiin käyttämään mielikuvia tuoksujen tunnistamisen tukena. Ymmärsin, että jos haluaa löytää viinistä lyijykynää tai lakritsia, pitää oikeasti ajatella lyijykyniä ja lakupusseja, eikä odotella aivojen tunnistavan hajuja ilman avitusta. Siispä pienen aivojumpan muodossa suljen silmiä, vedän ilmaa sieraimiin ja ajattelen korianteripuskia, viherpippuria, kahvipaketteja, limettejä ja sitruunankuoria, rusinoita ja banaaneita ja keskityn niin, että tuoksu palautuu selkeänä mieleen. Mitä kaukaisempia tai harvinaisempia tuoksuja yrittää palauttaa mieleen, sitä vaikeammaksi homma menee ja sitä enemmän pitää keskittyä. Oli tästä sitten hyötyä viini-ihmiseksi kasvamisessa tai ei, tuoksumielikuvaharjoittelu toimikoot jonkinasortin meditaationa ihmiselle, joka ei pysty pitämään mieltään tyhjänä kolmea sekuntia pidempään.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli