Kuohuviinejä Vapuksi

Skumpat, munkit ja muu vappuhulina on ihan kulman takana. Itse en ole vappujuoman suhteen kovin kranttu – kunhan siinä on kuplia ja se on kylmää niin todo bien.

Kylmästä juolahtikin mieleen, että tiedättekö miksi skumppa kuohuu joskus pullosta?

kuohuviini_vappu.jpg

No siks, ettei pullon sisältö ole tasalämpöistä. Pakkasessa pikaviilennetty skumppa kuohuu todennäköisemmin kuin eilispäivänä jääkaappiin laitettu lajitoverinsa. Kannattaa siis olla ajoissa liikenteessä ja käydä poistamassa kuplat jo keskivikkona.

Mutta eniveis, tässä muutama oma luottoskumppa vinkiksi vappuostoksille…

 

PANOSTA:

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut, 29,90 

Megarunsas ja kypsynyt samppanja pelkästä Pinot Noirista. Hyvää pelkästään tai ruoan kanssa, hintalaatu-suhde aivan timanttinen. Jos et ole vielä maistanut niin kannattaa.

Bellavista Cuvée Franciacorta Brut, 29,00 

Franciacorta on Italian vastine samppanjalle. Hienostuneita ja leveitä huippukuohareita Chardonnaysta, Pinot Noirista ja Pinot Blancista. Bellavista on tyylikäs esitys, mineraalia, keltaluumua, paahdetta ja kaikenmoista ihanaa.

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2008, 29,90 

Huipputuottajan huippucava. Kypsynyt, mausteinen ja sitruksinen, silti uskollinen alkuperälleen. Upea viini, jolla kelpaa kippistellä.

 

PIHISTÄ:

Torres Santa Digna Estelado Rosé Brut, 13,94 

Eettinen skumppa Chilestä, joka on valmistettu paikallisesta bulkkirypäle Paisista samppanjamenetelmällä. Kukkea ja vadelmainen skumppa, jossa hyvät kuplat ja matala sokeripitoisuus tasapainottavat kohtalaista hapokkuutta.

Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut, 13,90 

Veroparatiisin aarre, tuttu ja turvallinen massukka. Mineraaleja ja kivellistä hedelmää, luxembourgilainen ei ole vielä kertaakaan pettänyt.

Lindauer Cuvée Brut, 12,79 

Samppanjan aromit  (mineraali, paahde ja sitrus) for a fraction of the price. Ei tietenkään yhtä hienostunutta kamaa kuin aito tavara, mutta todella hyvää silti.

Mas de la Sabatera Chardonnay Brut, 11,90 

Hehkutin tätä jo viimeviikolla. Pelkästä chardosta valmistettu cava, jota määrittävät hedelmäiset ja vähän kermaiset ja paahteiset aromit.

Val d’Oca Millesimato Prosecco Extra Dry 2014, 10,98 

Jos proseccoa on pakko juoda, sen on parempi olla tätä. Sitruunainen, päärynäinen ja mineraalinen viini, jossa sokerin ja happojen määrä kallistaa viinin keskihapokkaan puolelle.

Parés Baltà Brut ’b’, 10,79 

To-del-la kuiva luomucava. Pullo kertoo sisällöstä: vihreiden omenoiden ja yrttien domima maku. Raikas ja kevyt, sopii hyvin keväiseen ilonpitoon. Samaan hintaan kypsempää menoa tarjoaa Campo Viejo Reserva Cava Brut, 10,39 €.

Jaume Serra Brut, 8,48 

Jaume hyökkäsi Alkon top 10 skumppiin, enkä ihmettele lainkaan. Vuoden pullokypsytyksen läpikäynyt cava, joka tarjoaa huikeaa laatua hintaansa nähden. Brut nature -version maistaminen kiinnostelee.

VIELÄ VAROITUKSEN SANA…että jos meinaatte viettää skumppabrunssia vappupäivänä, niin heti ekana aamulla hammaspesun jälkeen rutikuiva ja hapokas kuohari ei välttämättä maistu parhaalta ikinä. Puolikuivassa ei ole mitään vikaa ja lasillisen jälkeen voikin jo siirtyä nauttimaan hapoista.

Koti Ruoka ja juoma

Alkoholiton valkkari: Jacob’s Creek UnVined Riesling

IMG_4871.jpg

IMG_4886.jpg

IMG_4862.jpg

Huomasin tänään Stockalla vihannesosaston promokärryssä Jacob’s Creekin alkoholittoman valkkarin. En ollut aikaisemmin maistanut alkoholitonta viiniä, joten ajattelin, ettei 7 euroa ja jotain olisi kauhean paha hinta. Pullon kyljessä mainostetaan tuotteen maistuvan tunnistettavasti rieslingille.

Ulkonäkö:
Näyttää viiniltä, kunnes viiniä heilauttaa lasissa. Viini on jokseenkin raskasliikkeistä (ehkä koska siinä on 53g/l sokeria), mutta lasin reunaan ei jää jalkoja.

Tuoksu:
Tuoksu on superhento! Epäilen, että tuoksu on hento, koska UnVinedissa ei ole haihtuvaa alkoholia kantamassa aromeja. Tuoksu on silti viinimäinen, eli en arvaisi pelkästään tuoksun perusteella, että kyseessä on alkoholiton viini.

Maku:
Ihan liian makea mulle. Hedelmäisyyttä riittää, mutta rieslingille tunnusomaista runsasta hapokkuutta taas ei ole. Korkealla sokeripitoisuudella on yritetty kompensoida normisti alkoholin tuomaa rakennetta. Viini ei mielestäni kaipaa enempää bodya, vähempikin riittäisi. Happojen lisäys ja sokerin vähentäminen voisi toimia.

Tuomio: En ostaisi itse uudelleen, mutta ei tämä nyt pahaa ollut. Ruoan kanssa varmaan ihan jees, jos eteen tulisi tilanne, jossa en voisi juoda lasillista tavallista viiniä.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta