Perjantaipullo: Matetic EQ Organic Chardonnay 2012
Mun himo tammitettuja valkkareita kohtaan on vaan kasvanut, ja olin ihan ällikällä lyöty, kun sokkotastingin yksi lemppareista paljastuikin chileläiseksi luomu-chardonnayksi.
Matetic EQ Organic Chardonnay 2012 15,89 € on erittäin raikas, mutta samalla kutsuvan hedelmäinen. Kypsää sitrusta ja omenaa, chardonnayn tunnushedelmää. Tammitus on tehty tyylikkäästi – tammi komppailee pientä trooppisuutta, eikä puske päälle. Ainoa negatiivinen juttu viinissä oli mun mielestä se, että alkoholia on 14,5 %. Toisaalta, alkoholi ei maistu viinistä läpi ja viini on mukavan helposti juotavaa.
Viini on tuotettu Tyynenmeren rannalla, San Antoniossa, joka on aikalailla Chilen keskihuudeilla. Alkon kuvauksen mukaan palstoja on vilejlty biodynaamisesti, mutten tiedä, onko viini tuotettu biodynaamisin periaattein. Luomua se ainakin on.
Jos raikas, hedelmäinen ja tamminen menevät sanoina ihan ohi, hyvä esimerkki näiden kolmen elementin yhteensovittamisesta löytyy läheltä. Otetaan esimerkiksi ihan alkoholiton glögi, joka on tehty mustaherukkamehupohjaan. Hedelmäisyys maistuu vähän samalta kuin makeus, koska hedelmät tuoksuvat makeilta ja maku ja tuoksu on mahdoton erottaa toisistaan. Jos glögin mehu on tosi makeaa, saa se olla myös vähän hapokasta, jotta lopputulos on tasapainoinen. Hapokkuus taas tuo raikkautta. Tammisuus viinissä on kuin glögin mausteet. Mehu on hyvää ilman mausteita, mutta kanelitangon dippailu tai muutama tähtianis tuovat siihen yhden uuden ulottuvuuden. Jos mausteita tunkee todella paljon, on maistajasta riippuvaa, onko glögin maustamisessa menty metsään vai ei.
Alkoholi saa viinin maistumaan myös makeammalta, ehkä vähän silkkisemmältä. Itse tykkään vaaleasta glögistä enemmän, kun seassa on pieni tujaus votkaa, joka ikään kuin hioo särmät sileiksi. Viinissä on sama efekti, jos kuivassa viinissä on paljon alkoholia, saa myös happoja olla runsaasti tai muuten viini maistuu väsyneeltä ja laiskalta.
Joku muu tehnyt hyviä uutuuslöytöjä?