Rapujuhlat I/II: Rapujuhlien juomat

Jeejeejee, rapujuhlakausi on ihan pian täällä! Ravustus alkaa maanantaina, mutta sain Viinimaalta maisteluun pari viiniä ja poikaystävän äidin pakkasesta löytyi muutama viimevuoden rapunen, joten mitä nyt olosuhteiden pakosta piti ottaa varaslähdö hommaan.  Tässä postauksessa syyniin pääsevät rapujuhlajuomat ja seuraavassa osassa kerron vähän meidän suvun ja kaveripiirin rapujuhlaetiketistä.

Ennen rapuja on usein paikallaan kuitenkin tarjoilla alkumalja, joka voi olla vaikka kuoharia tai joku kiva vaaleaan/kirkkaaseen viinaan tehty drinkki. Isoäitini tarjoili Bloody Maryja, mutta myös Gin Tonic tai bellini käy hyvin.

Rapujuhlilla ruokajuomana on ainakin meillä tapana olla vettä, snapsia, viiniä ja olutta.

akvavitti_linie.jpg

Snapsiksi kelpaa jääkylmäksi jäähdytetty Koskenkorva tai vodka, suosittua on myös viileänä nautittava Akvavitti, joka on pohjoismaista kuminalla ja muilla mausteilla maustettua peruna- tai viljaviinaa. Norjalaista Linien akvavittiä, 27,90 € on tehty jo 200 vuotta ja viinaa ihan oikeasti roudataan laivoilla sherrytynnyreissä ympäri maailman, liikkeen ja lämpötilan kun pitäisi antaa Linielle sen ominaismaku. Oma suosikkini on kuitenkin aito Marskin ryyppy 20,90 €, joka kaadetaan lasiin aivan piripintaan. Marskin ryyppyä voi toki tehdä itse sekoittamalla akvavittiä, giniä ja vermuttia. Viinaa voi tietty maustaa myös itse esim. tillillä tai fenkolilla.

Rapuviiniä valitessa kannattaa ottaa huomioon, että ravut ovat todella suolaisia ja vähän myös makeita. Niin karulta kuin se kuulostaakin, käsienhuuhtelumaljan koristeista kannattaa ottaa vihiä viinihommiin: sitruuna ja mustaviinimarjan lehdet poistavat rapusten tuoksua käsistä, joten samat aromit myös raikastavat palettia. Raikkaus on tässä hommassa avainsana.

bernard_massard_auxerrois.jpg

Luxembourgin kuuluisimman kuoharitalon Auxerrois rypäleestä valmistettu Bernard-Massard Auxerrois 2012, 13,50€  oli väriltään hyvin hento ja kalpea, mutta tuoksultaan omenapiirakkamaisen kutsuva. Kesäinen viini, jossa limettiä, päärynää ja persikkaa. Voisin juoda tätä puutarhajuhlissa joku kiva mekko päällä ja snäkkäillä mansikkabruschettoja. Tasapainoinen viini ei olisi tarvinnut ruokaa seurakseen, mutta meni silti kivasti rapujen kanssa. Plussaa kauniista pullosta.

nederburg_sauvignon_blanc.jpg

Rapujen kanssa sopi parhaiten pulloista edullisin, Nederburg Winemaster’s Reserve Sauvignon Blanc 2013, 9,98 €, jota en olisi ikinä itse osannut valita kaupan hyllyltä. Tainnuttavasta kasvihuoneen aromista ei ollut tietoakaan, viinin tuoksu oli lähinnä mineraalinen, vähänniinkuin olisi haistellut sepeliä sateen jälkeen ja sauvignon blanceille tyypilliset vihreät aromit muistuttivat minua karviaisista ja mustaviinimarjoista. Hetken päästä lasissa tuoksui sitruunaisuus ja yrttisyys. Olen aikaisemminkin fiilannut rapujen kanssa Sauvignon Blancia, mutta nederburgilainen ei ajanut maullaan rapujen yli vaan raikasti kokonaisuutta kivasti.

domaine_zinck_riesling.jpg

Täyteläisimmän viinin tittelin vei puolikuiva Domaine Zinck Riesling Prestige 2013, 12,97 €, jonka kukkeasta ja hedelmäisestä tuoksusta löytyi omenaa ja jotain hapokkaan makeaa, ehkä passionhedelmää.  Maultaan viini oli makoisa, sillä huikea määrä happoja ja sokeria oli hyvin tasapainossa. Vaikka ”virallisten suositusten” mukaan Zinck olisi nimenomaan fisu-&äyriäisviini, se maistui oikein hyvältä pekonilla, vuohenjuustolla ja timjamilla täytettyjen  kreppien kanssa.

 

Mitä te juotte rapujen kanssa? Mikä on ainoa oikea rapusanpsi?

Sain viinit ilmaiseksi blogin kautta, mutten saanut postauksesta korvausta, eikä minulla ollut velvoitetta kirjoittaa viineistä. Kiitokset Viinimaalle! 

Koti Ruoka ja juoma