Tee se itse: Viinitasting osa 2

Sain kommenttiboksiini pyynnön laatia viiden pullon ostoslistan tyypillisistä rypälelajikkeidensa edustajista. Ilonpilaaja tässä heti kerron, että on suurin piirtein kolme tapaa valmistaa viiniä:

–       Rypäleen ominaispiirteitä korostaen

–       Terroiria (maaperää, ilmastoa ja viinintekoperinteitä) korostaen

–       Viinien maun suuruutta ja täyteläisyyttä korostaen

Lisäksi on tietty vielä neljäs tapa eli, ns.”luonnollisesti” niin, ettei käytetä viljeltyjä hiivoja, sulfiitteja tai suodattamista, mutta nämä viinit muodostavat hyvin pienen osan markkinoilla olevista viineistä.

Paras esimerkki erilaisista viininvalmistusmenetelmistä voisi olla suuresti rakastamani Chardonnay –rypäle. Raimat Chardonnay 9,99 €, False Bay Chardonnay 9,49 € tai Blason de Bourgogne Macon-Villages menevät kaikki aikalailla ekaan kategoriaan, koska niissä maistuu upeasti Chardonnay-rypäleelle tyypillinen sitruksisuus ja omenaisuus. Toiseen kategoriaan pärähtävät lähes kaikki AC Chablis-merkinnällä varustetut viinit, tai esim Joseph Drouhin Rully 17,99 €. Kalkkisen maaperän mineraalisuus, pohjoisen ilmaston tuomat vehreät sävyt paiskaavat näissä viineissä kättä rypäleen sitruksisten ja omenaisten aromien kanssa. Rullyssa taas oman mausteensa viiniin tuo tyylikäs, perinteinen tammikypsytys. Jättimäisestä tammilankkuchardosta taas voisi olla esimerkki Matetic EQ Organic Chardonnay 15,89 € tai Nimbus Chardonnay 14,95 €. Eli ”tyypillinen lajinsa edustaja” on viinien maailmassa hyvinkin suhteellinen käsite.

Mutta. Jos pysytään alkuperäisessä tehtävänannossa ja pyritään löytämään viinejä, joissa rypäleiden ominaisaromit tulevat parhaiten esiin, niin tässä niitä olisi!

Chardonnay
Sitruunaa, vihreää omenaa, aprikoosia, yrttejä, päärynää, makeita mausteita. Hyviä kalaviinejä, runsaammat esitykset taas kivoja esmes pastan tai kermaisen kanan kanssa.

raimat chardo.jpg

Kokeile: Raimat Chardonnay 9,99 €

Sauvignon Blanc
Nokkosta, mustaherukkaa, tomaatinlehteä, ruohoa, yrttejä, passionhedelmää, mangoa, limeä, greippiä. Hapokas lajike. Kiva kumppani lohelle, varsinkin savulohelle.

 

9th island.jpg

Kokeile: Ninth Island Sauvignon Blanc, 16,98 €

Viognier
Kukkia, päärynää, mausteita, aprikoosia, persikkaa, ananasta. Hermit the Crab on esim ihan timanttiviini vietnamilaisille kesärullille.

hermit.jpg

Kokeile: Hermit the Crab Viognier Marsanne 14,90, € (tämä ei ole 100 % Viognier, mutta se ei haittaa kovin paljoa, tärkeintä on huomata eroja eri lajikkeiden välillä)

 

Riesling
Sitruunaa, aprikoosia, keltaluumua, nektariinia, hunajamelonia, yrttejä, mausteita. Hapokas lajike. Soveltuu hyvin aasialaisen ruoan ja fläsäisen safkan kanssa.

 

cono riesling.jpg

Kokeile: Cono Sur Single Vinyard Block 23 Riesling, 12,99 €

 

Gewürstraminer
Litsiä, ruusua, mausteita, ananasta, kukkia, rusinoita. Keskihapokas lajike. Erittäin mausteisen ruoan tai esim. Ankanmaksan seuraan.

willy.jpg

Kokeile: Gisselbrecht Gewurstraminer Tradition, 13,79 €

 

Pinot Noir
Kirsikkaa, vadelmia, pippuria, karpaloa, puolukoita, punaherukoita. Usein hyvä hapokkuus.

 

rully.jpg

Kokeile: Joseph Drouhin Rully, 17,99 €

 

Merlot
Luumuja, mustaherukoita. Usein pehmeitä viinejä.

 

merlot.jpg

Kokeile: Beringer Founder’s Estate Merlot, 12,99 €

 

Tempranillo
Mansikoita, vadelmia, karpaloita, punaherukoita.  Usein keskitäyteläisiä ja monipuolisia ruoka viinejä.

raimat tempranillo.jpg

Kokeile: Raimat Tempranillo 11,99 €

 

Syrah
Karhunvatukoita, vadelmia, luumua, pippuria. Joskus tyylikkäitä ja hennon hilloisia vinkkuja, joskus kunnon hillopurkkipläjäyksiä.

 

nederburg shiraz.jpg

Kokeile: Nederburg Winemaster’s Reserve Shiraz 10,98 €

 

Cabernet Sauvignon
Mustaherukoita, yrttejä, mausteita, tummia luumuja. Usein isoja pihviviinejä.

 

PL cabernet.jpg

Kokeile: Peter Lehmann Portrait Cabernet 14,97 €

 

 

Tastingia varten kannattaa kattaa 5 lasia ja maistaa viinit em. Järjestyksessä (kevyimmästä tuhdeimpaan). Myös Alkon tai maahantuojan sivuilta löytyvä tuoteinfo on hyvä tulostaa mukaan. Viiniä tutkaillessa kannattaa kiinnittää huomiota aromeihin, eli tuoksuihin ja makuihin, suutuntumaan ja maun pituuteen. Olennaista ei ole viinin mahdollisimman tarkka kuvailu tai mahdollisimman monen aromin löytäminen, vaan sen oivaltaminen, mistä pitää itse ja mistä ei!

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *