Viini viikonloppuun: Il Pietrelllo 12,94 €

il pietrello.jpg

Etsin yhtä viini-iltaa varten netistä hyvää esimerkkiä kevyestä ja hapokkaasta punkusta, joka toimisi myös pastan kanssa. Il Pietrillo oli minulle uusi tuttavuus, sillä yleensä olen tarttunut pastan kaveriksi Chiantiin ja Il Pietrellolla 12,94 € kaulassahan ei komeile muuta kuin kirjaimet IGT Toscana.

Italiassa on käytössä neliportainen laatuluokitusasteikko. Kahden korkeimman luokan, DOC:n ja DOCG:n viineissä tietyltä alueelta tulevat viinit on tuotettava tietyillä menetelmillä ja tietyistä rypäleistä. IGT, Indicazione geografica tipica, viinit ovat alueelleen tyypillisiä viinejä, mutta rajoitusta esimerkiksi rypäleiden käytön kannalta ei ole. Alimmalla luokituksen viinejä ovat Vino da tavolat, pöytäviinit, jotka voivat olla mistä päin Italiaa tahansa, mistä tahansa rypäleistä ja mitä vuosikertaa tahansa.

Laatuluokitus on kaksipiippuinen juttu, sillä ne viinintekijät, jotka haluavat tehdä juuri sellaista viiniä kuin parhaakseen näkevät, joutuvat luokittelemaan viininsä IGT- tai –pöytäviineiksi. Esimerkkinä tästä ovat kuuluisat supertoscanalaiset, Bordeaux-rypäleistä bordöön tyyliin Toscanassa tehdyt viinit, jotka rymistelivät viinimarkkinoille 80-luvulla. Kehitys on kuitenkin kehittynyt ja vuodesta -94 lähtien superkalliita supertoscanalaisia Bolgheri DOC –luokituksen alla ovat saaneet tehdä nimekkäät viinitalot, kuten Tenuta san Guido, Gaja ja Antinori.

il pietrello etiketti.jpg

Bordööblendin sijaan Il Pietrelloon on eksynyt aikamoinen mixi rypäleitä: Cabernet Sauvignonia, Merlota, Sangioveseä, Syrahia, Petit Verdota ja Alicantea.

Rypälelistaa lukemalla voisi odottaa tymäkkää settiä, mutta Il Pietrello on silti mukavan keskitäyteläinen, kirsikkainen ja hapokas viini. Vajaalla 13 eurolla saa yllättävän hyvää tasapainoa ja pitkää jälkimakua. Laadukas, mutta oikein helposti lähestyttävä, sillä tanniinit ovat lempeät. Joisin viiniä mielellään ihan sellaisenaankin, sillä olen alkanut tykkäämään enemmän ja enemmän kevyistä ja marjaisista viineistä.

Marjaisessa viinissä on myös pientä savuisuutta, jonka vuoksi se oli oikein passeli kumppani kermattomalle Pasta Carbonaralle. Voisin kuvitella juovani viiniä myös bolognesen tai porsaan ja uunijuureksien kanssa.

Vahva suositus!

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.