Miksi ruokkia pahuutta?
What goes around, comes around. Paha saa aina palkkansa.
Uskon vahvasti karman lakiin. Se onkin yksi niistä harvoista asioista tai aatteista tässä maailmassa, johon haluan uskoa. Karma ei ole uskonto, se on ajatus siitä, että ihminen – tekoineen ja sanoineen – saa sitä itselleen, mitä hän tuottaa muille. Hyvät teot muille tuottavat hyviä asioita, pahat teot kostautuvat takaisin pahoina, ennemmin tai myöhemmin. Hyvä karma ja paha karma, kumpaa sitten haluaa ruokkia, on itsestä kiinni.
Miksi toiset ihmiset ovat onnekkaampia kuin toiset – voisi johtua teoista edellisessä elämässä. Edellinen elämä ennen nykyistä ja seuraava elämä nykyisen jälkeen on myös mielenkiintoinen ajatus, johon haluaisin uskoa, mutta en tiedä uskoisinko. Se on hyvin mahdollista, että tämä elämä mitä juuri nyt elämme, ei olekaan meidän ainut. Että elämä ei olekaan ainutkertainen, se on moninkertainen. Niin, että jokainen elämänkaaremme opettaa meille jotain, joka painautuu mieleemme joko tietoisesti tai tiedostamatta, myös molempina. Ja niin, että edellisen elämän teot, opit ja kokemukset vaikuttavat nykyiseen elämään ja nykyisen elämän taas seuraavaan. Tämä asia tulee vastaan ehkä siinä vaiheessa, kun nykyinen elämä päättyy, se, että siirtyykö sielumme todellakin toiseen aikaan.
Myös sellainen ajatus käy aika ajoin mielessä, että osa meistä on tässä nykyisessä elämässä vasta oppimassa täällä ja seuraavassa elämässä osaamme käsitellä tiettyjä asioita taas paremmin – ymmärrämme, tiedostamme, hyödynnämme niitä paremmin. Riku Rantalan sitaatti: ”muista, olet aina kesken” on hyvä jokaisen muistaa, kun pohtii omaa elämää tai elämää ylipäänsä. Olemme kehittyviä, ehkä hitaammin kuin mitä luulemme olevamme.
Mitä hyvyys sitten tarkoittaa? Riittääkö se, että kyselee omilta vanhemmiltaan kuulumiset, mutta on muuten passiivinen kaiken muun suhteen? Jos minulta kysytään, niin hyvyys ei ole pelkästään sitä, että on hyvä ihmisille, pitää osata olla hyvä myös koko maailmankaikkeudelle – ympäristölle, luonnolle, eläimille ja etenkin, itselleen. Se, että kohtelet itseäsi hyvin – kuuntelet omaa kehoa ja tunteitasi, ja rakastat itseäsi juuri sellaisena kuin olet – on paljon. Se näkyy myös ulospäin, muille. Jokainen pystyy säätelemään omaa mielentilaa, pystyy siis muuntamaan negatiiviset ajatukset mistä vain hyviksi ajatuksiksi, tai ainakin vähemmän negatiivisiksi. Vain sinä olet oman itsesi herra, tai rouva, miten haluat. Hyvyys on myös sitä, että kunnioitat ja rakastat kaikkea ympärilläsi olevaa, sitä, mitä näet, koet ja tunnet juuri nyt. Ja olet sinut myös sen ajatuksen kanssa, että jonain päivänä tämä kaikki saattaa muuttua. Mikään kun ei ole pysyvää, sehän jo tiedetään.
Ja miksi ruokkia pahuutta, jos voi ruokkia hyvyyttä? Jokainen ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Miksi tuottaa yhtään enempää ilkeitä asioita tähän maailmaan, kun niitä esiintyy jo päivittäin ihan riittämiin? Pohdi tätä asiaa sinä hetkenä, kun olet sanomassa tai tekemässä jotain sellaista, joka voi tuottaa jollekin pahan mielen. Kannattaako se, vai olisiko sittenkin vain hiljaa ja yrittäisi ymmärtää ne muiden eroavat ajatukset. Vain sinä voit vaikuttaa omiin tekoihisi ja pystyt estämään tekojesi summan.
xx Vilhelmiina,
PS.
Joulukuu on paras kuukausi tehdä vain ja ainoastaan hyviä asioita, tutuille ja tuntemattomille – ihmisille, eläimille kuin ympäristöllekin. Haluan, että nyt viimeistään laitetaan hyvä kiertämään. Sinut on haastettu!