15x kesäkirjat

Minne katosi päivät ja kesäkuu? Kesäkuu hurahti liian nopeasti ohitse, vielä olisi ollut mukava viipyillä yöttömän yön hetkissä.

Kesäkuu oli osaltani kuitenkin erittäin runsas kirjojen osalta, vaikka muuten se nopeaa hurahtikin ohitseni.Seuraavassa 15 vinkkiä kesäkirjaksi.

📚 Kesäkuun alussa vietetään perinteisesti dekkariviikkoa. Niinpä kesäkuun ensimmäinen kirja oli perinteisesti Reijo Mäen uusin Vares-kirja Köyhä ritari. Tällä kertaa palattiin perinteisen Vareksen matkaan, muutaman aiemman kirjan korkealentoisuuksien jälkeen Vares pysytteli tukevasti Turus.

Nuori mies on kadonnut jäljettömiin autonsa kanssa. Hänen äitinsä pestaa Vareksen hänen jäljilleen. Kadonneen arvoitusta pohdiskellessaan Vares kohtaa erään jo edelliseltä vuodelta tutun korkokenkäisen naisen. Nainen on menneisyydessään kuuluisa ja on myös tuntenut tämän kadonneen nuoren herran. Tässäpä sitä on Vareksenpojalla taas kolpakon jos toisenkin verran pyöriteltävää, että ratkaisun avaimet löytyvät.

Tämä oli kyllä ensimmäinen dekkari miesmuistiin, kun arvasin ratkaisun jo kirjan puoli välissä, mutta eipä tuo lukukokemusta haitannut sitten niin yhtään.

Otava 2023, 370 sivua.

🎧 Viisikko lukupiirin kesäkuun kirja sijoittuu myös Turkuun. Olenkin kyllä lukenut jo tälle vuotta useamman Turkuun sijoittuvan kirjan mm.  edellä mainittu Vares, Ilona Tuomisen Ja jollen sinua saa, Mikko Vienosen Leipomon lapset, Iida Rauman Hävitys ja Eppu Nuotion Hopeamedaljongissakin mainittiin Turku. Vielähän tässä ehtii keräillä näitä Turkuisia miljöitä.

Seurustelusalaliitto aloittaa Ilona Tuomisen Kortteli-sarjan.

Sanni jätetään alttarille toisen naisen takia. Tämä toinen nainen on ollut hänen alttarille jättäneen miehen on/off -suhde jo vuosia. Tästä alkaa Sannin uusi elämä vanhassa mummolassaan, jossa hän kohtaa uusia naapureita sekä jo lapsuudesta tutun seinännaapurin papan. Tämän lisäksi Sanni kehittelee itselleen seurustelusalaliiton entisen miehensä nykyisen naisen entisen miehen kanssa. Huh, mitäpä siitä sitten voi syntyäkään. Varsin on mielenkiintoinen Sannin seinänaapurin ja hänen pappansa välinen riita.

Tuominen taitaa tämän romanttisen genren paremmin kuin dekkarit, luin hänen esikoisensa joka mielestäni hieman ontui. Seuraava osa Kortteli-sarjaa menee itselläni ainakin jatkoon, vaikka tiivistys olisi voinut olla paikallaan.

Bazar 2023, 396 sivua.

📚 Pauliina Suden Yksityisalue aloittaa uuden Tuulia Raja cozy crime-sarjan.

Tuulian viimeisellä työlennolla Lontoosta Helsinkiin kohtaa naisen, joka kertoo pelostaan tulla tapetuksi. Ja seuraavana päivänä Tuulia saa kuulla naisen kuolleen. Tuulia jää tämän lennon jälkeen myös työttömäksi ja työsuhdeasunto on lähtemässä myös alta. Sattumien kautta Tuulia päätyy selvittelemään lennolla olleen naisen kuolemaa.

Kelpo dekkari, mutta aika laimeahkoksi jäi tämä sarjan avaus.

Tammi 2023, 283 sivua.

📚 Helle hautoo kalmansaarta on Tuula Rannan kolmas osa Aira Karhun seikkailuja. En tiennyt tätä ennen kuin tartuin kirjaan, ihan hyvin kirjan pystyi lukemaan ilman aiempiin osiin tutustumista.

Kriminaalipsykologi Aira Karhu on asettunut kesäksi merenrantahuvilaan. Siellä missä Aira, siellä ruumis ja rikos. Saarelta löytyy ruumis, omituisia mökkiläisiä ja myös pari tuttua miestä.

Mielenkiintoinen asetelma, monenmoista käännettä ja vivahdetta. Enpä arvannut kuinka kirja päättyy.

Oikein kelpoinen dekkari tuttavuus.

Myllylahti 2023, 325 sivua.

📚 Harriet Tycen psykologinen trilleri Keskiyöllä kaikki päättyy jää hieman keskinkertaiseksi.

Sylvie on vihdoin löytänyt kunnollisen varteenotettavan miesystävän. Myös työ tuntuu sujuvan ja juristinura on etenemässä. Hänen nuoruuden ystävänsä Tess kertoo sairastuneensa vakavasti ja haluavansa tästä johtuen uusia vihkivalansa uutenavuotena. Tämän lisäksi Tess tarvitsee Sylvien apua nuoruuden toilailujen oikaisussa. Mutta joku haluaa kostaa.

Arvasin tämän lopun ja psykologisen trillerin osuus oli liian läpinäkyvä ja arvattava.

Löydät varmasti paremmankin teoksen, jos kaipaat hyvää psykologista trilleria, esimerkiksi Kotiapulainen oli mainio ja Viimeinen perheillallinen.

Otava 2023, 332 sivua.

📚 Minna Haapasalo jatkaa Tilkkuterapiasta tutun Riinan elämänhetkiä uudessa kirjassaan Kierrätyshäät.  

Viihdettä ja romantiikkaa ilmassa, jos tartut tähän kirjaan. Riina kierrästyssisustusbisnes pyörii kivasti. Ympärillä tapahtuu, siskon perhe on edelleen ihanan tragikoomimen pläjäys, tilkkutyökurssin kaverit menevät naimisiin, ystävät saavat lapsen ja Riina itsekin on menossa naimisiin juuri ennen joulua. Mutta jokin kaihertaa kurkussa ja mielessä. Äitikin on muuttunut kummalliseksi. Kuka lopulta sanoo ennen joulua tahdon?

Joulunaika ei tee kirjasta huonoa kesäkirjaa. Tälle piti äänen pariinkin otteeseen hörähdellä.

Karisto 2023, 271 sivua.

🎧 Kaisu Tuokko tekee virkistävän ja loistavan dekkari-sarjan avauksen kirjallaan Kosto.

Parasta on Kristiinankaupungin miljöö ja tuoreet päähenkilöt. Mukavaa, kun dekkarissa on saavuttu suurempien kaupunkien ulkopuolelle, virkistävää etten sanoisi.

Rannikkokaupunki ei ole entisellään kun nuoren miehen ruumis löytyy merestä. Toimittaja Eevi rientää paikalla ensimmäisten joukossa. Rikospaikalla paikallislehteä edustava Eevi tapaa nuoruuden tuttunsa nykyään rikostutkijana vaikuttavan Matsin. Vyyhti alkaa selvitä, mutta monta ,mutkaa siihen tarvitaan eikä kuitenkaan ole niin selvää, että kuka on uhri ja kuka syyllinen.

Erilainen loppuratkaisu. Tämä oli hyvä.

Otava 2023, 298 sivua.

🎧 Britt Karin Larsenin Finnskogen- sarjan aloitus Elämän kehto kertoo 1800-luvun puolivälin metsäsuomalaisten historiallisesta elämästä.

Liina asuu vastasyntyneen lapsensa kanssa metsissä ihmisiltä paossa, suojassa. Vaellellessaan Liina törmää metsissä Taneliin, jonka huhutaan olevan murhamies ja villi-ihiminen. Vähitellen Liina ja Taneli lähentyvät. Norjan ja Ruotsin rajametsissä on salaisuuksia, salaperäistä noituutta, julmuutta, mutta myös paljon luonnon kunnioitusta.

Erilainen ja kiinnostava kirja. Täytyy ottaa sarjan muutkin osat lähempään tarkasteluun.

Minerva 2018, 230 sivua.

🎧 Heidi Swainin Onnen resepti on sydämeenkäyvä lämminhenkinen kesäkirja puutarha miljöössä.

Flissin äiti kuolee ja tämän jälkeen vasta Fliss saa tietää, että hänellä on sukua Englannissa. Fliss on varttunut äitinsä kanssa Italiassa Rossin suvun hedemätarhalla. Fliss matkustaa Englantiin ottamaan selvää juuristaan ja tapaa isoisänsä, jolla on hedelmätarha, joka uhkaa rapistua. Löytääkö Fliss paikkansa Englannista ja isoisänsä sydämestä ja kuinka käy hedelmätarhan?

Lue ja nauti matkasta hedelmätarhassa.

Gummerus 2023, 430 sivua.

🎧📚 Leena Lehtolainen Juhannustulet:Kertomuksia suviyöstä ja Viimeinen kesäyö. 

Sattumalta luin kirjana Viimeisen kesäyön ja heti perään kuuntelin Juhannustulet. Molemmat ovat Lehtolaisen kesäisiä rikosnovellikokoelmia, muutama sama novellikin kirjoista löytyi.

Oikeinkin kesäistä rikollisuutta nämä molemmat.

Viimeinen kesäyö;Tammi 2006, 303 sivua. Juhannustulet; Tammi 2023, 371 sivua.

🎧Liina Putkosen Unohdettujen unelmien kirjasto kertoo Aina Varjorannasta, joka päätyy äitinsä kuoleman jälkeen Kielokoskelle kirjastonhoitajaksi. Helsingistä, kun päätyy maaseudulle omituiseen kirjastotaloon, jossa käytetään yhä lainauskortteja ilman tietokonetta ja kaiken kukkuraksi kirjoja on hyvin vähän, mutta jumppailtoja talossa sentään piisaa. Kielokoskelta löytyy kuitenkin yllättäviä uusia ystäviä, talkoohenkeä ja salaisuuksia pengottavaksi. Ihania henkilöhahmoja kirja täynnä, satujen sitaattien lainaamisesta puhumattakaan.

Kaikki haluavat lukea tämän kirjan, kun tällaisia kirjoja kirjoitetaan lisää on kaikki hyvin. Tähän kirjaan uppoaa ja siellä viihtyy hyvin. Romantiikkaa, mutta vastapainona myös arjen ongelmia ja perhesalaisuuksia, toimii.

Tammi 2023, 380 sivua.

📚Anna-Leena Härkösen Huomenna hän ei tule on juuri sitä mihin olemme Härköseltä tottuneetkin. Oivaa huumoria, täydellistä sanailua ja loistava päähenkilö. Tätä on odotettu ja sitä sai mitä tilasi.

Elsa on jäänyt leskeksi. Vuosikymmenet hän on sietänyt petetyksi tulemista, mutta miksi nyt on niin vaikeaa kaipuuta ja surua. Mihin sitä tarttuisi? Elsa rohkaistuu järjestämään juhlat, juhlat joihin kukaan ei tule. Juhlien pettymys muuttuu, kun Elsa tapaa ulkona Valtterin. Elsa vie Valtterin kotiinsa ja tarjoaa juhlien tarjoiluja, joita kukaan ei ole ollut maistelemassa. Näin Elsa päätyy ostamaan itselleen miehen, ja se on menoa kun kuusikymppinen käyttäytyy kuin teini.

Tämän kirjan päähenkilöä jäi kaipaamaan, kirjan jälkeen jäi hyvällä tavalla ikävä. Ehkäpä törmäämme vielä kahvilla joskus. Viiltävän tarkkasilmäinen ja aito romaani. Kannattaa tarttua tähän.

Otava 2023, 207 sivua.

 🎧 Mitä karhu sanoo? aloittaa Vuokko Hurmeen äänikirja-sarjan

Äänimaailmat houkuttelevat arvuuttelemaan, matkimaan ja kuuntelemaan hipihiljaa sääsken ininää ja karhun murinaa. Eläinäänet, metsän suhinat ja pienet faktat valloittavat kaikki kuulijansa.

Oiva kirja varhaiskasvatukseen ja automatkoille.

Into 2023.

🎧 Erokeskusteluja  on Tatiana Elfin dialogiromaani.

Kaksi pariskuntaa, kesäinen mökkiviikonloppu ja keskusteluja. Leila ja Annukkamaista kriiseilyä suuntaan jos toiseenkin, pikemminkin kuunnelma kuin äänikirja. Liiallista kriiseilyä äärestä laitaan, vähempikin olisi riittänyt ja vähemmästäkin huvittui.

Into 2023, 200 sivua. Ilmestyy heinäkuussa.

15  kirjaa ja 4396 sivua kesäkuussa.

Tervetuloa heinäkuu ja uudet kirjat seikkailuineen.

Villasukka

blogit-150x60.png

kulttuuri kirjat suosittelen oma-elama
Kommentit (2)
  1. Heinäkuun 12 kesäkirjaa – Villasukka | Lily
    31.7.2023, 21:45

    […] 🎧 Nilla Kjellsdotterin  Kivipuiston tyttö on jo toinen dekkarilöytö, jossa murhuroidaan Pohjanmaalla, aiempi löytö oli Kaisu Tuokon Kosto. […]

  2. Kesäkuu numeroina ja kuvina – Villasukka | Lily
    8.7.2023, 12:32

    […] Lue lisää täältä. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *