Elokuun kirjavinkit

Menipä se kesä nopiaa ja huomenna on jo syyskuu. Kesäkirjoja on tullut taas luettua ja tässä seuraavana lyhykäisyydessään niistä koonti teille kirjavinkeiksi. Seuraavaksi onkin aika siirtyä jo syyskirjoihin. Vaikken joulusta pidäkään niin yhtään, niin joulukirjoja olen jo varannut kirjastosta. Melkoisesti on taas tulossa uusia joulukirjoja, joten kyllä niille varmasti omat faninsakin löytyvät. Mutta nyt vielä näihin kesäkirjoihin.

🎧 Viisikko lukupiirin elokuun kirjaksi valikoitui Alex Schulmanin uusin teos Malman asema. Schulman on itselleni aivan uusi tuttavuus kirjailijana.

Viisi ihmistä junassa, eri aikakausina, he kaikki ovat jollain tavalla kosketuksissa toisiinsa. Kirja kulkee kolmen kertojan äänellä eri aikakausina, kertojina ovat äiti Harriet,  isä Oskar ja tytär Yana. He kaikki ovat matkustamassa Malman asemalle. Harriet matkaa junassa isänsä kanssa lapsena, Oskar puolestaan Harrietin kanssa, kun he ovat jo naimisissa, ja heidän tyttärensä Yana jo aikuisena yksin.

Ylisukupolvisuutta, perhesuhteita ja salaisuuksia täynnä oleva tarina kuljettaa lukijaansa soljuvasti lähes taiteellisesti. Kirja oli hyvä ja mielenkiintoinen lukukokemus, mutta silti jotain jäi uupumaan että kirjaa voisi kunnolla hehkuttaa.

Nemo 2022, 295 sivua.

🎧 Nilla Kjellsdotterin toinen osa Murhia Pohjanmaalla-sarjassa Taivaankartano pääsi melkein heti lukuun edeltäjänsä jälkeen, koska ensimmäinen osa Kivipuiston tyttö oli niin hyytävän koukuttava.

Mija Wadö palaa sairausloman jälkeen jälleen töihin, vaikka alku tuntuu tahmealta työ vie heti mukanaan uuden murhan tiimoilta. Elin on kadonnut seurakunnan tyttöleiriltä ja hänen ruumiinsa löytyy lähistöltä valkoisen ruusun kera. Onko Elinin poikaystävällä jotain osaa asiassa vai liittyykö seurakunta asiaan.

Tässäpä sitä oli taas mukaansa vievä kirja, taas aihe ei ole mitenkään kepeä. Oikein loistava dekkarisarja.

Gummerus 2023, 350 sivua.

🎧 Maija Kajanto jatkaa varmoin ottein ja tuttuun tyyliin uudella kirjallaan Sahramisyksy Kahvila Koivu-sarjaa. Tämä kirja on muuten Viisikko lukupiirin syyskuun kirjavalinta, mutta en malttanut olla jo lukematta tätä.

Syksy saapuu Pyhävirrallekin uusin, syksyn makuisin reseptein. Krissen ja Tommin tuore parisuhde voi hyvin ja kahvilan sekä hotellin arki pyörii tuttuun tapaansa. Pyhäviralla kuitenkin on ilmennyt kummallinen tulipalojen sarja, mummo on lähtenyt caravan-reissulle pidemmäksi aikaa ja kaiken kukkuraksi Krissen äiti ilmaantuu Pyhävirralle.

Taas ihana kevyt kirja, höystettynä resepteillä. Jokin näissä nyt alkaa vähän jo toistaa itseään, toivotaan että Krisse pyörähtäisi välimerellisempään kulttuuriin ja reseptiikkaan seuraavassa kirjassa.

WSOY 2023, 223 sivua.

🎧 Vera Vala palaa sarjamurhaajien pariin Salla Kotkan kanssa kirjassa Sisilialainen puolustus. 

Jo edellinen kirja paljasti Valan velhomaisen osaamisen ihmismielen kiemuroihin ja profilointiin. Normaalin dekkareiden tapaan kirja ei herkuttele raaoilla murhilla ja arvoitusten ratkaisemisen helmihetkillä, vaan nimen omaan ällistyttävän tarkalla ihmismielen profiloinnilla. Osalle dekkareiden sivuilla viihtyville tämä voi olla puuduttavaa lukea, mutta mielestäni tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen katsantokanta kirjassa. Ja kirjan ensimmäinen osa jätti kirjan liiankin herkulliseen kohtaan, joten..

Salla Kotka jatkaa Ruth Segren harjoittelussa ja edistää oikeuspsykologin opintojaan. Sarjarikollisuuteen liittyvien haastattelujen haastatteluiden ohessa Salla tapaa jälleen psykopaatti Kihlaajan. Onko Kihlaajalla tietoa Milanossa murhaavasta Harlekiinistä, ja miksi Kihlaaja on kiinnostunut Sallasta? Sallan oma menneisyys ei jätä häntä rauhaan hänen äitinsä salaisuuksien osalta.

WSOY 2023, 391 sivua.

📚 Denise Rudberg on aivan uusi tuttavuus minulle. Yhdeksän yön piina on kirjailijan yhdeksäs itsenäinen osa  Marianne Jidhoffi-dekkarisarjassa. Ensin vähän epäilytti tarttua tähän kirjaan, kun sarjaa on jo tullut useampi osa. Mutta voi, että miten hyvä kirja olikaan ja yhtään ei haittaa vaikkei olekaan tutustunut sarjan aiempiin osiin.

Tunnetun somevaikuttajan mies on kuollut tehtyään itsemurhan. Tyttären mielestä tapaus ei ole voinut olla itsemurha ja hän on koonnut kattavia tietoja tukeakseen tätä teoriaa, poliisi käynnistää uudelleen rikostutkinnan. Tutkimuksia johtaa Marianne Jidhoff työryhmineen.

Rikostutkijoiden omat yksityiselämät tuovat kivan lisämausteen dekkariin, heistä haluaa heti kuulla lisää. Käsillä oleva rikostutkinta jääkin hieman toissijaiseksi kirjassa, mutta se ei haittaa yhtään. Pidin tästä kirjasta.

Into 2023, 251 sivua. (Kirja saatu kustantajalta kesälahjana).

🎧 Sinuun en ainakaan rakastu on Lucy Scoren esikoisteos. Ensin ajattelin, että tätä en ainakaan lue, en jaksa samaa kaavaa toistavaa hömppää. Tartuin kuitenkin ja en kadu yhtään.

Naomi on vastoin tapojaan karannut alttarilta ja hän saapuu karkumatkallaan auttamaan siskoaan, joka on lähettänyt hänelle avunpyynnön. Naomi on kiltti ja tunnollinen ja tekee kaikkensa aina toisten puolesta. Naomin sisko puolestaan ei ole kaidallatiellä kulkija, vaan rikollinen ja aina vaikeuksissa. Saavuttuaan perille Naomia on vastassa siskontyttö, josta hän ei ole koskaan kuullutkaan. Sisko varastaa Naomin auton ja rahat ja Naomi selvittelee siskonsa sotkuja ja yrittää pitää huolta siskontytöstään. Samalla Naomi kohtaa ärsyttävän ja kaiken kyseenalaistavan Knoxin.

Ja kuinkas sitten kävikään ?

Gummerus 2023, 580 sivua.

🎧 Esikoinen on Maria Peuran omakohtaisiin kokemuksiin perustuva teos lapsen huostaanotosta.

Kun itse ei ole ollut lapsena tasapainossa ja sitten tapahtuu se pahin itselle aikuisena, kun oma lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Tämä on koskettavaa luettavaa. Rehellisen kaunis kuvaus kaikesta tästä, jo silloin kun kaikki on jo hyvin. Miksi kyypakkauksia löytyy lapsen huoneesta?  Mitä minä tein väärin?

Loistava kirja!

Otava 2023, 320 sivua.

🎧 Delphine Jonesin tuhat pientä unelmaa on Beth Morreyn feelgood-kirjallisuutta.

Yksinhuoltaja Delphine työskentelee kahvilassa, hän on jättänyt koulut kesken raskauden takia ja huolehtii yksin tyttärestään ja isästäänkin, joka on masentunut vaimonsa kuoleman jälkeen. Kirja kertoo mahdollisuuksien tarinan, kuinka kaikki voi olla mahdollista pienen pieninä palasina. Delphinen rohkaistuu ja saa vähitellen elämässään uuden suunnan.

Mukava syyskirja feelgoodin ystäville.

Bazar 2023, 448 sivua.

🎧 Hiljainen vuokralainen vaatii tarkkaa lukemista ja keskittymistä, jotta Clemence Michallon psykologisen trillerin kiemuroihin pääsee sisälle. Kirja ei ole mikään superhyvä, mutta aivan koukuttava kuitenkin.

Rachel on ollut jo viisi vuotta perheenisän Aidanin vankina pihavajassa. Aidanin vaimo kuolee ja Aidan muuttaa, mutta hän muuttaa Rachelin mukanaan. Aidan joutuu tuomaan Rachelin näkyville uudessa talossa 13-vuotiaalle tyttärelleen. Aidan on murhannut jo 8 naista, onko Rachel vielä valmis pakenemaan vai onko viisi vuotta tehnyt jo tehtävänsä naisen psyykeelle?

Välillä päähenkilö Rachel saa lukijansa raivoihinsa, mutta sepä se taitaa mennäkin tunteisiin ja vedota tässä kirjassa.

Otava 2023, 394 sivua.

🎧 Sähköä ilmassa jatkaa Pauliina Suden cozy crime-sarjaa Tuulia Raja.

Tuulia aloittelee yksityisetsivän uraansa lentoemäntä vuosien jälkeen. Lapsuudenystävän alastonkuvat on kaapattu nettiin ja Tuulia haluaa auttaa ystäväänsä. Selvittelyjen lomassa Tuulia päätyy salille treenaamaan ja törmää samalla lapsuudenystävänsä poikaystävän ruumiiseen. Pian Tuulia on liikuntapiirien sisäpiirien pyörityksessä ja vaarassa myös itsekin.

Kevyttä ja hauskaa luettavaa. Sähkö ilmassa on jopa parempi kuin ensimmäinen osa Yksityisalue.

Tammi 2023, 256 sivua.

🎧 Varpu on Tuuli Salmisen romaani keski-ikäisen naisen selviytymisestä, kun yhtäkkiä menettää kaiken elämässään. Saksan Varpu eli saksan opettaja pikkukaupungista, omakotitaloineen, ihanine remointuinuine keittiöineen saa tuta aviomiehen petollisuuden. Elämä särkyy ja Varpu menettää työnsä, kotinsa ja miehensä. Varpu muuttaa Helsinkiin kerrostaloon ja pesee toisten ikkunoita ja vakoilee exänsä ja tämän nykyisen naisen elämää somessa.

Tarkkanäköinen tarina elämän käännekohdista, kohtalon yllätyksistä ja uusista tuulista. Taustalla myös surua, häpeää, itkua ja mustasukkaisuutta perhesuhteiden viidakossa.

Aika loistava teos!

Gummerus 2023. 280 sivua.

Elokuussa tuli luettua 11 kirjaa, 3788 sivua. Syyskuu tulee olemaan aika varmasti niukempi kirjojen osalta, kun pitää keskittyä myös oppikirjoihin välillä.

Lempeitä syystuulia juuri sinulle sinne!

Villasukka

blogit-150x60.png

Ainekset

kulttuuri ajattelin-tanaan kirjat oma-elama
Kommentit (4)
  1. Kiva listaus! Osa minulla kuunneltuna, osa kiinnostaa. Sinuun en ainakaan rakastu on saanut hyvin kaksijakoisia arvioita, mutta ehkä täytyy kokeilla, kumpaan suuntaan itse kallistun.

    1. Joku siinä Sinuun en ainakaan rakastu kirjassa oli, joku joka ei ollut aivan perus hömppää. Mutta ymmärrän hyvin, jos ei jaksaan taas samaa kaavaa lukea.

  2. Kiitos taas tästä koonnista!
    Varpun otin juuri tänään omalle listalleni. Kiva kuulla, että se on hyvä!

    Minna

    1. Luulen, että pidät Varpusta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *