Hauki on kala- jopa teatterin näyttämöllä

Muru hei, takki auki, täältä tulee hauki, joka teatterista tykkää. Juhani Karilan upea, upea teos Pienen hauen pyydystys ilmestyi kirjana vuonna 2019. Teos on sulattanut monien sydämet ja tehnyt suuren vaikutuksen, ja niin se teki myös minuun. Kirja on edelleen aikuisiällä lukemieni kirjojen vahvassa top-10 kärjessä.

Vältän yleensä kirjojen filmatisointeja kaikella tavalla. Kirja on kirja, ja en halua menettää sen tuomaa kirjallista kerrontaa ja luettuja mielikuvia mitenkään. Tästä syystä Suon villi laulu ja Komisario Koskisetkin ovat saaneet jäädä suosiolla katsomatta, pitäydyn kirjojen ihanuudessa.

Pienen hauen pyydystys teki kohdallani kuitenkin poikkeuksen. Kirja oli niin herkullinen, että en malttanut olla menemättä katsomaan kirjan teatteriversiota.

Elina Ylijaako palaa kotiseudulleen joka kesäiselle hauen pyyntireissulleen. Elina on saanut myös kotiseudulleen peräänsä Ylikonstaapeli Janatuisen, koska Elinaa epäillään murhasta. Janatuinen saa tuta Lapin oliot ja asukit oiken kunnolla, ennen kuin pääsee Elinan pakeille peijooneineen. Elinan itsensä on kohdattava ensirakkautensa, itsensä sekä myös lammen näkki. 

Janne Pellinen on saanut Karilan kirjan vangittua kireälle siiman päähän ja Oulun teatteri näyttää paikkansa maamme teattereiden joukossa. Rooleissa loistaa erityisesti Elina Ylijaako (Asta Sveholm) Näkki (Juho Uusitalo), Janatuinen (Ella Lahdenmäki) ja symppikset Pöllö (Henri Halkola)  ja Asko (Jaana Kahra). Teos kestää katsomisen vaikket olisi kirjaa lukenutkaan.

Ihanaa, että lavalla puhuttiin omaa murretta eikä väkisin väännettyä mie sie- kieltä, näyttelijät olivat lavalla kuin kotonaan. Näytelmä tuo esiin teatteriosaamista, lavasteiden , tehosteiden ja vieläpä kouluyhteistyön osaltakin. Datsun 100A ja peijoonit vilisevät vielä pitkään katsojan mielessä ja silmissä. Ihastuttava ja kokemuksellinen teos. Tunnetta, totisuutta ja naurua riittää, eikä mitään tyhjän nauramista.

Realistista mielikuvitusfantasiaa Lapin kairassa. Tätä jokainen aikuinen tarvitsee myyttisten Lapin olioiden maustamana.

Oulun teatteri toi lavalle Pienen hauen pyydystyksen tänä keväänä, ja teidän onneksenne esitykset jatkuvat vielä myös syyskaudella 2023. Eikun lippukaupaan siis äkkiä. Oulu on erittäinkin loistava teatterikaupunki, eikä suotta siis myös 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki (European Capital of Culture, ECoC). Väliaikatarjoilut olivat muuten kyllä heittämällä koko maan parhaat.

Kulttuuria matkustetaan monesti katsomaan pääkaupunkiin Helsinkiin sekä Tampereelle, mutta nyt ensi syksynä viimeistään kannattaa suunnata teatterimatkalle Ouluun. Jos pidit kirjasta pidät myös Pienen hauen pyydystyksestä teatterissa. Kirjan fanien ei kannata ohittaa tätä. Oulu tarjoaa myös muuta huikeaa nähtävää ympärivuoden.

Tervemenoa Ouluun!  Vai pelekääkkö nää haukia?

p.s. Varo ettet saa peijoonia takapenkilles!

Villasukka

blogit-150x60.png

kulttuuri ajattelin-tanaan teatteri suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *