Toukokuun kirjat

Kesäkuu saapui! Luonto on puhjennut kukkaan, ja kohta koululaiset pääsevät kesälaitumille. Siitä kesä voi alkaa.

Tässä perinteiseen tapaan listattuna toukokuun aikana lukemani ja kuuntelemani kirjat vinkkeineen ja arvioineen. Nappaa vinkit kesäkassiin reissuun, mökille tai terassille!

Kuunnellut

¤ Paula Norosen  Tarja Kulho Lomille lompsis (Tammi) lyhyt ja ytimekäs huumorikirja. Radio Mafian kuunnelmista tuttu Räkkärimarketin kassa pääsee lomakylään kesälomalle Reijon ja tyttärensä kanssa. Lomakylässä seikkailevat mukana kylmäkkö Nadja ja muut räkkärimarketin työntekijät, höysteenä Tarjan elämänviisauksia ja sutkautuksia. Tämä kirja ei nyt oikein ottanut mulla tuulta alleen, mutta ihan kiva kuitenkin. Edeltäjän arvio löytyy täältä.

¤ Juhani Karila Pienen hauen pyydystys (Siltala) on loistava tarina ja huikea seikkailu. Elina on palannut kotikonnuilleen selvittämään asioita, pitäisi haukikin lammelta pyydystää ja aikaa ei olisi montaa päivää. Lammella näkki puuttuu asioihin, millä keinoin Elina yrittää selvitä näkistä ja saada hauen pyydystettyä? Ja miksi Elinan pitää saada yleensäkin hauki pyydystettyä? Tähän kalasoppaan tuo omat mausteensa pohjoiseen saapunut poliisi, joka on tullut pidättämään Elinan.

Lapin peijoonit, hattarat, turvemörkö ja muut. Tätä kirjaa ei olisi varmasti tullut luettua itse, äänikirjana täys kymppi. Lukija on aivan omiaan ja murre taipuu Anna Saksmanin suuhun kuin ainakin. Murre kohdat ovat aivan huikeita luettuna ja välillä niitä täytyy kelata ja kuunnella uudestaan. Tämän kirjan päähenkilö Elina on kuin Suon villi laulu kirjan rämelikka. Kun näkki syö peijoonin silmän meinasi itkukin tulla.

Kuuntelin tämän reilun kahdeksan tunnin kirjan päivässä. Tämä koukutti kerrasta ja oli pakko laittaa kuulokkeet korviin joka hetkessä. Ja näinpä painajaisenkin heti seuraavana yönä peijoonista. Nyt kun lähtisi tästä suoraan lappiin olisi mielikuvitus valloillaan.

Odotin lapin mystisiä myyttejä ja olentoja kuvaavaa fantasiallista luontokuvausta. Mitä kirja onkin, yllätyin kuitenkin rakkaustarinan löytymisestä tarinasta. Huikea koukuttava olioita vilisevä lapinkylän kyläläisten tarina. Opetuksena kirjassa on tärkeä asia, että pitää olla itselleen armollinen.

¤ Anni Kytömäen vuoden 2020 Finlandia- voittaja Margarita (Gummerus 2020)on häpeäkseni ensimmäinen Finlandia voittaja johon olen tarttunut. Ja en tarttunut turhaan. Senni hieroo asiakkaita kylpylässä ja miettii valtion asettamia odotuksia, sekä haaveilee pääsystä pois. 1950-luvun sodan jälkeinen Suomi on jälleen rakennuksen mullistuksissa ja Sennikin pääsee lopulta Helsinkiin opiskelemaan, ja saa ensimmäiset farkut jalkaansa. Kirja raottaa simpukoiden elämää ja metsien suojelua ja tarinan kantavana voimana on Sennin sisukas tarina. Loistava kirja, tämän moninaisuutta on hankala pukea sanoiksi näin heti kirjan loppumisen jälkeen, tämän kokemuksen pohtimiseen menee aikaa.

Tänä keväänä otin ensimmäistä kertaa äänikirjat testiin ja olen huomannut kuuntelevani täysin eri genren kirjoja kuin luen. Luen yleensä paljon uutuuksia, romanttista hömppää ja dekkareita. Jotenkin se kirja on ihana ottaa työn vastapainoksi käteen ja illalla syventyä siihen rauhassa ja pyörähtää rikosten ja romantiikan syövereihin. Äänikirjoissa taas olenkin kuunnellut pääasiassa pitkiä lukuromaaneja ja niitä yhdistävänä tekijänä olenkin huomannut olevan luonto ja vahvat luontokuvaukset. Näihin lukeutuu Suon villi laulu, Pienen hauen pyydystys ja Margarita, kaikki aivan huikeita luontokuvauksia ja naisten selviytymistarinoita. En olisi varmastikaan tarttunut näihin kirjana, minusta näissä jokaisessa lukijalla on ollut iso roolinsa mielenkiinnon säilyttämiseksi ja olenkin nauttinut näiden kolmen kirjan kerronnasta korvissani kuin saduista konsanaan.

Luetut

¤ Vera Vala Aprikoosiyöt (Gummerus, 2021) on kirja juuri minun lukumakuuni. Sukusalaisuuksia, juonitteluakin ,mausteena ihanan aistillinen Italian maaseutu tuoksuineen ja keittiöineen, lisäksi ripaus romantiikkaa, rakkautta ja kevyt dekkaria. I H A N A

Laura hakee paikkaansa elämänpoluilla, niin opiskeluissa, työelämässä kuin unelmiensakin kanssa. Lauran täti Aino joutuu onnettomuuteen samoihin aikoihin kun Laura sattuu löytämään vanhan kirjeen tavaroidensa joukosta. Kirje saa hänet miettimään, että onko hän sittenkään se Laura joka on luullut olevansa. Onko hänen isänsä hänen biologinen isä ja mitä on tapahtunut Italiassa tädin luona vuosikymmeniä sitten.

Sukusalaisuuksia, juonitteluakin, mausteena ihanan aistillinen Italian maaseutu touksuineen ja keittiöineen, lisäksi ripaus romantiikkaa, rakkautta ja kevyt dekkaria. I H A N A

Tästä Laura saa sysäyksen matkustaa paikan päälle välimerellisen kevään tuoksuihin tätinsä luokse. Tarina kantaa salaisuuksiaan ja yllättävän käänteen jopa viimeisille kymmenille sivuille saakka. Kirjan henkilöhahmojen kasvutarina, salaisuudet, yhden jos toisenkin lomaromanssit sekä ihana Italia tekee kirjasta nautittavan, täydellinen kesäkirja. Täytyy lukea tämä kesän päälle laiturin päässä uudelleen, tämän kirjan jotenkin rauhallinen kerronta vaikka tapahtumia riittääkin saa mielen rauhoittavaan kaikki järjestyy moodiin.

Oletko tutustunut jo Vera Valan muihin kirjoihin? Minä en vielä mutta tämä oli niin herkullinen että lisää kiitos!

¤ Mirva Saukkolan romaani Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia ( Tammi, 2020, 275 sivua) oli viihdyttävää ja koukuttavaa aivot narikkaan lukemista. Saara etsii työkseen antiikki esineitä asiakkailleen miljardööreille ympäri maapalloa.

Saaran hyvä ystävätär kaapataan Pariisissa ja Saaraa kiristetään korujahtiin hänen henkensä kaupalla. Saara seikkailee korujen perässä maailman kolkalta toiselle, tietämättä itsekkään mitä tekee ja kenen käskystä. Myös hänen oma henkensä on vaarassa. Lisä maustetta jahtiin antaa rakastumisen tunnusmerkit. 1900-luvun alun tapahtumat Venäjän vallankaappauksesta saakka nivoutuu yhteen Saaran korujahdin kanssa.

Toimintaa riittää joka sivulla, joten kirja ei ehdi tylsistyttää hetkeksikään. Mehukas chick lit dekkari, kiva kun dekkarimaisuus oli tässä mukana eikä kirja ollut pelkkää muotia ja koruja.

¤ Seppo Jokisen Siipirikkoiset (Crime time 2021) jatkaa Tampereen dekkariryhmän seikkailuja Koskisen johdolla. Tätä kirjaa odotan joka kevät ja aina se on odotuksen arvoinen.

Koskisen ryhmän pääsiäisen pyhien vietto tyssää, kun lintutornin bongareiden kiikareihin tarkentuu ruumis. Ruumis onkin Koskiselle entuudeestaan tuttu. Dekkariryhmän persoonallisuudet ja oikkuilut ovat Jokisen kerronnassa ominaista ja nautittavaa sanailua, murhan ratkomisen lomassa. Ratikka ei ihan vielä Tampereella kulje, mutta korona-aika kuuluu tässä kirjassa.

Kaksi koulukiusattua nuorta törmää sattuman kautta toisiinsa, molemmilla on kannettavanaan raskas taakka ja salaisuuksia, miten näistä selvitään ja liittyvätkö nuoret Koskisen selvittämään rikokseen?

Lue itse, et voi laskea kirjaa kädestäsi. Parasta kesädekkari laatua riippumattoon!

Jäi kesken; Katherine Pancol Parittelurituaaleja (Bazar 2021). Luin tätä 40 sivua ja ei vaan lähtenyt käyntiin, päähenkilö kuvattiin jotenkin yksinkertaisen hölmöksi ja kerronta tuntui jotenkin vähättelevältä. Rakkaudesta se tämäkin olisi kertonut, hyönteisten sekä niiden tutkijan omasta rakkauden löytämisestä.

Nyt en oikein näiden huippukirjojen Margaritan ja Pienen hauen pyydystyksen  jälkeen ole löytänyt äänikirja saralta mitään hyvää, mitä vinkkaisit?

kulttuuri kirjat suosittelen rakkaus
Kommentit (4)
 1. Toukokuun top5 +/- – Villasukka | Lily
  3.6.2021, 10:11

  […] 2. Kirjat. Lukujumi tuli selätettyä ja luin aivan ihania kirjoja ja usko pois kaikki oli kotimaisia. Lue  lisää Toukokuun kirjat. […]

 2. Kiitos kivasta kirjoituksesta!
  Vera Vala oli IHANA, minä pidin myös Tarja Kulhosta (just hyvä aivot narikkaan -teos, muistan nuorempana kuunnelleeni radiosta häntä ja pidän Norosesta, joten nekin vaikuttavat varmasti mielipiteeseeni), tuo hauki-teos ei kiehdo, mutta Margaritaa on kehuttu. Ehkä joskus…

  Suosittelen Viisi vuotta myöhemmin, Suvisaari, Sinä vain (hiukan pitkä ja huokaileva lukija…), Luna 2.0 (kiva kesäkirja!), Hyvä tarjous, Mutta minä rakastan sinua ja Minäpäivät. Muistelen, että ehkä olet näistä jopa suurimman osan jo lukenut…?

  Minna

  1. Luna 2.0 just loppusuoralla. Suvisaari, Mutta minä rakastan sinua ja Minäpäivät on noista ainoat, jotka on lukematta ja luulen että laitan ne listalle ihan kirjoina.

   1. Tee se! Aloita Minäpäivistä 🙂

    Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *