Heinäkuun kirjapinon 14 kirjaa

Heinäkuu kului 14 kirjan kanssa. Joukossa monen moista koskettavaa ja erilaista aihepiiriä ja miljöötä, jopa yksi joulukirja. Ihania lukuhetkiä oli monta ympäri maapalloa.

📚 Jarkko Sipilän viimeiseksi jäänyt Takamäki-dekkari päättää sarjan juuri niinkuin pitääkin, Kahdesti tapettu antaa jälleen lukijallee uutta tietoa poliisin toimminnasta sekä hyvän rikoskertomuksen vanhojen tuttujen kera Takamäen tiimissä.

Se tuttu juttu, koiran ulkoiluttaja löytää metsiköstä ruumiin. Ruumis on kadonnut jo vuonna 2013 ja ehditty julistaa kuolleeksikin. Metsästä löytynyt ruumis on kuitenkin vain muutamia päiviä vanha. Monimutkainen ja outo rikos ei kuitenkaan saa Takamäen porukkaa hyytymään ratkoessaan rikosta.

Laadukas dekkari, poliisi toiminnan mielenkiintoisilla faktoilla höystettynä.

Crime Time 2022, 319 sivua.

📚 Jan Philipp Sendker aloittaa uudella kirjallaan Kapinallinen ja varas sarjan Niristä ja Marysta.

Niri asuu sisarensa ja vanhempiensa kanssa työnantajansa pihapiirissä. Nirin isä ja äiti työskentelevät rikkaalle perheelle palvelijoina, ja Nirikin tekee heille puutarhatöitä. Koko maailma seisahtuu, kun pandemia iskee,perhe saa potkut ja joutuu etsimään uuden suunnan elämälleen. Perhe päätyy slummialueelle, jossa on paljon sairautta ja nälänhätää. Myös Nirin perhe näkee nälkää ja äiti sairastuu vakavasti.

Niri hiipii ulkonaliikkumiskieltoa uhmaten takaisin entisen työnantajansa kartanoon hakemaan ruokaa perheelleen. Yllättäen talon tytär Mary auttaa häntä, enemmänkin kuin on tarpeen. Tästä alkaa kamppailu ja kohtaamiset eri maailmojen välillä, mikä on oikein ja mikä väärin, keneen voit luottaa ja millä on lopulta elämässä eniten merkitystä.

Erittäin hätkähdyttävä, puhutteleva ja jopa jännittävä kirja, joka avaa silmät pandemia-ajan kääntöpuolelle, ja tämä on myös rakkaustarina. Taiten, koskettavasti ja herkutellen kirjoitettu romaani.

Sendkerin viimeisin trilogia sai juuri tänä keväänä päätöksensä ja en ollut uskoa, että näin pian ilmestyy uusi kirja. Trilogian viimeistä osaa sai odottaa nimittäin aika pitkään. Tämä uusi kirja on puhutteleva ja mainio lukukokemus.

Aula&Co 2022, 270 sivua.

🎧 Viisikko lukupiirin heinäkuun teokseksi valittiin Maija Kajannon Korvapuustikesä. 

Odotin, niin innolla tätä kirjaa. Edelliset Kajannon kirjat ovat olleet suuria suosikkejani. Varasin tämän kirjan kirjastosta, ja olen edelleen jonossa numero 23, harmittaa. Joten se siitä ja kuuntelin äänikirjana tämän kirjan.

Krissellä on takanaan henkilökohtaisessa elämässä kovia kokemuksia. Kun työpaikallakin alkaa tuntua pullan paisto pakko pullalta, ottaa hän lopputilin. Krisse lähtee toipumaan pääkaupungin sykkeestä mummon luokse maalle.

Mummo on joutunut sulkemaan rakkaan kahvilan loukattuaan jalkansa, ja juuri sopivasti siis Krisse saapuu paikalle. Hän aloittaa kahvilan uudistamisen sekä sen pyörittämisen, kunnes mummo on kokonaan parantunut. Kylältä löytyy vanha heila, uusi ystävä ja avulias kunnanjohtaja. Kuinka kahvilan käy ja tiedätkö muuten mikä on korvapuustikesä? Voin paljastaa että se liittyy säähän, mutta lue kirja niin tiedät.

Osa kirjan luvuista alkaa herkullisilla resepteillä, voiko siis ihanampaa kirjaa ollakkaan. Reseptienkin takia tämä kirja täytyy saada omaksi, vai miltä kuulostaisi turkinpippurirahkakakku, jonka avulla voit purkaa kaikki aggressiosi? No sitä minäkin, hyvältähän se kuulostaa.

Kajannon kirjat ovat maanläheisiä teoksia, joissa kohdataan myös vaikeita asioita, eivätkä ne pääty ennalta-arvattavan romanttisesti. Kirjat ovat kuitenkin kevyttä feelgood kirjallisuutta, ripauksella romantiikkaa ja arkirealismia, tässä kirjassa oli myös ripaus korvapuusteja. Ihastuttava kirja, totta tosiaan. Ja jatkoakin on jo luvassa, toivottavasti myös siinä on reseptejä.

Wsoy 2022, 384 sivua.

🎧 Veera Niemisen Kottikärrykaruselli on tuju pläjäys hevostietoa komediallisten piirteiden säväyksellä.

Ironisesti kerrottu tarina hevosalan yrittäjän arjesta, jota sekoittamaan saapuu serkun tytär ja hulvattomat muut hevostelijat. Katri majoittaa teinin, mutta vain rahasta, kuten hevosetkin. Kirja vilisee sarkastisia heittoja hevosalaa kohtaan oletetuista luuloista, ihan toimivaa.

Ei mikään lempiaihe, mutta niinpä vain äänikirja koukutti ärsyttävästi, niin että piti melkein putkeen kuunnella tämä kirja.

Tammi 2022, 234 sivua.

📚 Annamari Marttisen Mistä kevät alkaa oli todella ihana ja koskettava kirja.

Kolmen sukupolven äänellä kerrottu kirja yhdestä keväästä syksyyn. Kasvutarina vanhenemisesta ja luopumisesta.

Leila pyristelee kevään korvalla työssään opettajana, ainokaisen tyttärensä Kian ylioppilasjuhlia järjestellen sekä äitinsä Helenan Alzheimerin taudin keskellä.

Miten äiti voi olla niin hauras, muistamaton kuin lapsi? Tytär on jo kasvamassa aikuiseksi, tätä Leilan on kuitenkin vaikea hyväksyä. Kiahan on lapsi vasta, ja nyt jo lähtemässä pesästä. Ja miten Leilasta itsestään tuli yhtäkkiä niin keski-ikäinen, hänellähän on äitinsä kädetkin jo.

Tämä on aina ajankohtainen ja vanhenemattomasta aiheesta kirjoitettu teos, voi olla rankkakin kirja, jos koskettaa omaa elämäntilannetta kovin läheltä tuo Alzheimer.

Todella hyvä, jos jakaisin tähtiä, niin melkein viisi antaisin.

Tammi 2005,332 sivua.

📚 Eppu Nuotio ja Tiina Brännare ovat kirjoittaneet ensimmäisen yhteisen kirjansa Veto, joka juhlistaa samalla heidän 30-vuotista työtoveruuttaan.

Kiti voittaa vedon 40-vuotis päivänään. Suuri rahasumma repussaan Kiti suuntaa Lappiin. Loma ja riittävästi rahaa, elämä edessä. Käy kuitenkin ilmi, että hän onkin ollut sinisilmäinen ja mukana laittomuuksissa.

Vauhdikas, erottis-sävytteinen huumorikirja ei kuitenkaan saanut nauramaan. Osa kirjan käänteistä sai jopa absurdejasävyjä. Viihdytti kuitenkin.

Otava 2022, 238 sivua.

📚 Katja Keisalan Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille on juuri sitä mitä kirjan nimi kertoo. Sykähdyttävä kulttuurien yhteentörmäyksien kuvaus kuubalais rytmillä ihan hengästytti. Mahtavaa kuvausta.

Kun kuubalainen mies pelastaa suomalaisen naisen. Alkaa parisuhde. Nainen saa arkensa täyteen kuubalaisuutta iloa ja rytmejä, uusia ihmisiä. Sitten tulee raskaus ja mennään naimisiin. Arki. Se näyttäytyy niin samanlaisena kuin kaikilla, siinä ei ole enää salsan rytmiä. Edes loma kuubassa ei ole sitä mitä luulisi.

Avioliittoromaani taitavilla tarkoilla kuvauksilla niin suomalaisista kuin kuubalaisistakin sarkasmin piikeillä sivaltaen on loistokas, kerta kaikkiaan.

Atena 2021, 297 sivua.

📚 Marja Kangas ei vakuuttanut minua edellisellä kirjallaan Miestä näkyvissä, mutta silti annoin mahdollisuuden tälle Miehiä ja mielenrauhaa kirjalle. Joka olikin edeltäjäänsä parempi, mutta jokin vielä kaihersi lukukokemuksessa. Miehiä oli, hiukan liikaakin, mielenrauha jäi uupumaan ja löytymättä.

Nelikymppinen Tuuli, Turusta, lukion kuvataiteen opettaja lähtee kesälomalle. Opettajan pitkä kesäloma ja Tuuli suuntaa Barcelonaan löydettäväksi ja suudeltavaksi. Taakse saavat jäädä niin Turku kuin beige opehuone matikisteineen kaikkineen.

Barcelonasta löytyy Max, ja kaikki on ihanaa, ensin. Loppu loma johdattaa Tuulin retriittiin, mutta löytääkö Tuuli itsensä ja takaisin Turkuun, kun koulut alkavat.

WSOY 2022, 269 sivua.

📚 Emma Clinen novellikokoelma Daddy on taitavasti kirjoitettu. Novellit jättävät runsaasti tilaa lukijan omille pohdinnoille,  novellit alkavat keskeltä tarinaa eivätkä liioin selittele taustoja liikaa.

Kaikki kymmenen kirjan novellia ovat tummasävytteisiä kertomuksia, otantoja tästä modernista elämästä sen eri alennustiloihin vaipuneista, kenties hieman kieroutuneista kohtaloista. Jokaisessa kirjoituksessa on jonkin moinen isähenkilö taustalla, mutta ei välttämättä näkyvästi.

Oivaltava, taitavaa tekstiä, puhutteleva.

Otava 2021, 216 sivua.

📚 Pekka Juntti on luonut Villikoira -kirjaan pohjoista pimeyttä, mutta myös yöttömän yön toivoa ja uskoa.

Samuel muuttaa asepalveluksen jälkeen peräpohjolalaiselle huskytarhalle töihin. Pian hän saa tehtäväkseen ottaa metsään karanneet koirat kiinni. Samuel ottaa tehtävän tosissaan, mutta kyläläiset eivät. Lopulta Samu pitää itseään hengissä eräkämpässä koiran ruualla, ja laskee päiviä ja toivoo, että hänet löydetään ajoissa. Miten hän päätyi kämppään, lue, lue ihmeessä tämä kirja.

Kirja etenee kolmessa kerroksessa. Kirjan päähenkilön Samuelin 2009 vuoden kulussa, sekä Samuelin saman vuoden lopulla eräkämpässä yksin viettäminä päivinä ja Ailan kertomuksena, alkaen vuodesta 1942. Kaikki lomittuu taiten yhteen ja et voi jättää kirjaa hetkeksikään käsistäsi. Tässä kirjassa on todenperäinen maailma.

Otava 2022, 349 sivua.

 📚 Kirjastosta tarttui mukaan myös yksi joulukirja näin keskellä kesää. Nämä tahtoo olla niin haluttuja joulun alla, että nappasin mukaani empimättä.

Ja joulu ei tehnyt tämän kirjan lämpimästä ystävyydestä kertovaa tarinaa yhtään huonoksi myöskään näin kesällä, Milly Johnsonin Kirsikoita ja joulun taikaa teos kestää siis erinomaisesti aikaa ja vuodenaikoja.

Joulu on tulossa, kun säätila muuttuu ja Englannin kovin lumimyrsky yllättää kaikki. Kelin muuttuessa vaaralliseksi syrjäinen kiinni oleva majatalo sulkee syliinsä odottamaan matkan jatkumista kuusi autoilijaa.

Maryn ja Jackin, pomon ja sihteerin. Mary on ihastunut Jackiin, mutta Jack omistautuu vain työlleen eikä edes näe muuta ympärillään.

Bridgen ja Luken avioparin, jonka on pitänyt allekirjoittaa viimeisen viiden vuoden ajan eropaperit. Ja nyt he vihdoin olivat matkalla allekirjoittamaan.

Charlien ja Robin, pariskunnan joista toinen on kuoleman sairas. Näiden kuuden joulunvietto saa sään takia uuden käänteen ja uusia käänteitä elämään, tämän lisäksi he ystävystyvät todenteolla.

Lämminhenkinen, ihana ihana tarina. Lämmittää mieltä kuin villasukat varpaita.

Bazar  2020, 384 sivua.

🎧 Annie Darling, Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa kertoo söpön tarinan pienen kirjakaupan selviytymisestä.  Posyn elämä saa uuden sivun hänen perittyään kirjakaupan. Posyn ja hänen pikkuveljensä elämä, rakkauskertomus sekä hänen ystävänsä värittävät tätä tarinaa.

Ei kovin yllättävä, eikä viihdyttäväkään mutta ihan mukiin menevä.

Tammi 2022, 344 sivua.

📚 Mirva Saukkolan Siveltimenvetoja ja silmänlumetta on itsenäistä jatkoa Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia kirjalle.

Romantiikkaa, sotahistoriaa, historiaa, antiikkia, glamouria, muotia, matkakohteita ja seikkailua, tämä kirja on kaikkea tätä.

Saara Lehtokorpi joutuu kesken romanttisen New Yorkin matkan kieron Oleg Ivanovin kiristyksen kohteeksi. Ivanov pakottaa Saaran etsimään Espanjan sisällisodassa menehtyneen taiteilijan kolme osaisen piirrossarjan ja selvittämään siihen kätketyn koodin.

Kerroksellista kerrontaa Saaran seikkailuista vuonna 2019, sekä 1930- luvulta alkaen tähän päivään erään espanjalaisen suvun traagisen kohtalon äänellä.

Tätä kirjaa piti jopa loppua kohden säästellä ja lukea vain vähän kerrallaan, niin mielenkiintoinen se oli.

Tammi 2022, 298 sivua.

🎧 Claire Alexanderin Meredith, yksin on lumoavan koskettava ja lohduttava. Voisinpa olla ystäväsi Meredith.

Meredith Maggs ei ole poistunut kotoaan yli kolmeen vuoteen. Hän ei itse kuitenkaan koe olevansa yksin. Hänellä on kissa, etätyö ja hän lukee, tekee palapelejä ja leipoo. Hänellä on myös ystäviä, tukiryhmä ja ruokalähetti. Varsin monipuolista ja paikoin vilkastakin elämää eristäytyneelle.

Miksi Meredith ei sitten poistu kotoaan? Mikä saisi hänessä aikaan sen, että hän avaisi vihdoin oven?

Lue!

Miten sinä koet yksin olemisen ja yksinäisyyden? Eristäytyneisyys on joskus oma valinta, myös pandemia-aika on pakottanut meidät kaikki välillä eristäytymään joten jotain kokemusta meillä kaikilla lienee asiasta on. Valoisa tarina ihanasta Meredithistä, joka herättää tunteita ja ajatuksia.

Otava 2022, 428 sivua.

Heinäkuussa luin 14 kirjaa, 4362 sivua.

Toivottavasti löysit lukuvinkkejä.

~Vilkasukka~

 blogit-150x60.png

kulttuuri suosittelen kirjat oma-elama
Kommentit (6)
  1. Monipuolinen kattaus!

    Näistä omalle lukulistalle päätyivät ainakin Annamari Marttisen, Emma Clinen ja Claire Alexanderin kirjat. Mirva Saukkolan Saara Lehtokorpi -kirjoista olen pitänyt molemmista kovasti. Itse luin Milly Johnsonin kirjan keskellä synkintä talvea, mutta se on sellainen hyvänmielen teos, että se sopii kyllä mihin vuodenaikaan tahansa.

    1. Kiva, kun löysit lukulistallesi uusia kirjoja. Ja mukava kuulla, että olet lukenut samojakin kirjoja. Heinäkuu oli kyllä varsin monipuolinen lukukuu.

  2. Odotan innolla ”lomalistaasi”. Kiva, kun löysit uutta luettavaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *