Herukkasato talteen x 5

Satokausi käy kiivaana juuri nyt. Satoa korjataan kotipuutarhoista ja metsistä täyttä häkää, kiitos luontoäiti!

Soppa maistui aamupuuron kera.

Monen lajiset herukat ovat parhaimmillaan ja itsekin niitä säilön joka vuosi. Tänä vuonna satoa tulee runsaasti ja mehumaija porisee jatkuvasti, mehupullot on jo loppu ja pakastin täynnä.

Tänä vuonna tein herukoista mehun lisäksi hilloa, vispipuuroa, smoothieta, soppaa, piirakkaa ja pakastin niitä myös kokonaisina. Ja vielä olisi marjoja jäljellä, täytyy alkaa kiikuttamaan talven vitamiineja kavereidenkin ovien taakse. Olen jo aiemmin kirjoittanut täällä mehun, hillon ja vispipuuron tekemisestä.

Tästä pääset viime syksyiseen postaukseen, josta löytyy niin hillon kuin mehunkin ohje marjoille kuin marjoille. Ja täältä nappaat ihanan lappapuuron ohjeen. Näitä kaikkia voi tehdä ihan mistä marjoista vain.

Tässä vielä smoothien ja sopan ohje. Marjapiirakka valmistuu jokaisen omalla luotto-ohjeella myös herukasta, itse käytin maisemakahvilan ohjetta. Ja piirakankin voi taikoa kokonaisista marjoista tai jo valmiiksi keitetystä hillosta.

Marjasmoothie

Ainekset

1 Litra
Maustamatonta jogurttia/rahkaa
2
Banaania
1 Litra
Marjoja
Hunajaa

Tee näin:

Laita kulhoon banaanit, marjat, jogurtti ja soseuta sauvasekoittimella. Makeuta halutessasi hunajalla oman maun mukaan.

 

Marjasoppa

Ainekset

1 Litra
Vettä
1 Litra
Marjoja
2 Rkl
Sokeria
1 Rkl
Perunajauhoja

Tee näin:

Mittaa kattilaan vesi, marjat ja sokeri. Kiehauta noin kymmenen minuuttia, että marjat pehmenevät. Kovakuorisemmat marjat esim. herukat ja karviaiset pehmenevät hitaimmin.

Mittaa juomalasiin perunajauhot ja tilkka vettä. Sekoita. Sekoita seosta uudelleen ennen soppaan lisäämistä.

Jos et halua jättää marjojen kuoria soppaan, kaavi ne reikäkauhalla pois tässä vaiheessa.

Ota kattila pois liedeltä.  Lisää perunajauho-vesi seos soppaan ohuena nauhana, vispilällä sekoittaen. Kiehauta soppa, niin että pintaan nousee yksi kupla ja nosta kattila pois levyltä.

Soppa maistuu puurojen, jogurtin, rahkan, jäätelön ja vaniljakastikkeen kera ja myös sellaisenaan.

Kommentit (4)
  1. Meillä on pihalla 3 vanhaa herukkapensasta: 1 musta ja 2 punaista. Niistä on tänä syksynä tähän mennessä kerätty yli 30 litraa marjoja ja niitä on vieläkin jäljellä. Osa on käytetty, mutta suurin osa pakastettu. Meidän pakastimeen ei enää mahdu, joten siirryn äitini pakastimelle. Jossa on sitten hänen keräämiään mustikoita se 30 litraa 😆 Sienessä en ole vielä käynyt, mutta jos käyn, kerään pakastimeen rouskuja vain joulun sienisalaattiin ja jos saan tatteja, kuivaan ne.

    1. Sienet ovat itselle vielä arvoitus, mutta haaveilen löytäväni joskus kanttarellejä.

  2. Voi jestas, miten ihailen ihmisiä, jotka keräilevät, pyydystävät, pakastavat ja säilövät marjoja, sieniä ja kaikenlaista. Itse en ole koskaan ollut säilöjäihmisiä… En myöskään ole marjojen tai sienien suurkuluttaja (vaikka terveyshyödyt tunnistankin). Mutta kun näin ihanan värisen kuvasi postauksessasi, vesi herahti kielelle. Olen tänä syksynä päättänyt aloittaa päivittäisten smoothieiden teon, ja tästä sainkin yhden ohjeen itselleni – kiitos.

    Minna

    1. Kiitos,itse haaveilen vielä joku päivä löytäväni kanttarelleja. Kun asuu marjojen ympäröimänä täytyy kerätä, ei sille mitään voi! 😂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *