Marraskuun kirjavalinnat, 10+2 vinkkiä joulukirjaksi

Kaikki marraskuussa lukemani kirjat sopivat myös joulupakettiin, ja näin ollen myös joulunpyhien lomalukemistoon nautittavaksi. Monta ihanaa uutuus kirjaa ja myös joulukirjoja on joukossa. Nappaa vinkit omaan hyllyysi ja läheisten koviin paketteihin kuusen alle. Tästä löydät siis parhaat kirjat jouluksi.

📚 Christian Rönnbacka teki sen taas, koukutti, viihdytti ja jännitti lukijansa uudella ,kymmenennellä Hautalehto- dekkarillaan, Kostajan merkki.

Kesällä luin Rönnbackan uuden dekkarisarjan avauksen Henna Björkin ja hehkutin sitä täällä blogissa. Ennen tähän uuteen dekkariin tarttumista, mielessä käväisi, että josko on käynyt niin, ettei kirjailijalla ole riittäneet paukut vielä toiseenkin dekkariin samana vuonna, mutta vielä mitä. Paukkuja riitti, aivan viimeiselle sivulle saakka.

Antti Hautalehto palaa tuttuun työporukkaan Porvoon poliisiin. Kotojärven golfkentältä löytyy ruumis, joka paljastuu rikollisjärjestön jäseneksi. Tämä järjestö onkin Hautalehdolle vanha tuttu, kuten muillekin Porvoon poliisin ryhmälle. Antti ehtii tuskin työhuoneensa ovea raottaa, kun menneisyys on jo oven takana, vaara ja harmaalla alueella liikkuminen ovat välttämättömiä.

Upea! Niin huikeat henkilöhahmot ja jouheva juoni nopein ottein ovat parasta Rönnbackaa.

Ja tiedätkö vielä mitä? Minäpä kerron, että Rönnbacka on liekeissä. Uusi Henna Björk, Jahti ilmestyy jo toukokuussa ja Hautalehdon 11. osa Mennyt mies syksyllä 2023. Wuhuu!!

Bazar 2022, 318 sivua.

📚 Sheila O’Flanaganin Naiset karkuteillä kertoo kahden naisen matkasta.

Deira on juuri eronnut pitkästä suhteesta, hänen miehensä löydettyä nuoremman naisen rinnalleen ja Gracen aviomies on sairautensa vuoksi ajautunut itsemurhaan. Gracen mies on jättänyt jälkeensä tietokoneelleen vaimolleen eräänlaisen aarrejahdin matkasuunnitelmineen, jota Grace on lähtenyt nyt selvittämään. Molemmat naiset kantavat menneisyytensä taakkaa ja lähtevät yksin matkalla, näyttääkseen pärjäävänsä yksin ja selvitelläkseen asioita. Yhteensattumien summa, naiset kohtaavat ja jatkavat matkaa yhdessä läpi Ranskan ja Espanjan. Naisten välille syntyy ystävyys, jossa on helppo jakaa menetettyjä tunteita.

Synkkiä ja surullisia kokemuksiakin kantavat vahvat naiset kohtaavat siis feelgood-kirjassa.

Jäin kaipaamaan enemmän matkakohde kuvauksia. Välillä kirja jäi puuduttavasti junnaamaan, mutta viihdyin silti ihan hyvin kirjan parissa loppuun saakka.

Minerva, 2022, 446 sivua.

📚 Aloitin tämän vuoden joulukirjoihin uppoutumisen jo marraskuussa Kristin Emilssonin kirjalla Joulu Julian tyyliin. 

Julia vihaa joulua. Kun töissäkään ei voi olla jouluna ja vanhempien luona vietetty joulu ei tule kysymykseenkään, ja vielä tämän lisäksi paras ystävä ei enää olekaan valmis viettämään railakasta bile joulua on Julia yksin joulu vihansa kanssa. Julia päätyy Visbyhyn kissavahdiksi keskelle lumimyrskyä jouluksi.

Ja valitettavasti väärinkäsitys heittää myös Petterin keskelle samaa lumikaaosta, samaan pieneen taloon ja saman kissan vahdiksi. Mitäs tästä syntyykään? Saako Julia vihata joulua rauhassa?

Joulu Julian tyyliin on romanttinen ruotsalainen komedia ripauksella joulun taikaa.

En ole jouluihminen, mutta pidän paljon joulukirjoista, jouluelokuvista ja jouluruuasta. Pidin myös tästä kirjasta, helppoa, ihanaa ja jouluista hauskaa lukemista. Aina ei tarvitse pitää joulusta, ja joulu voi olla itse kullakin hyvinkin erilainen.

Karisto 2022, 316 sivua.

🎧 Martti Suosalo on suomalaisten ikisuosikki, oma koko kansan luotto näyttelijämme. Hän taipuu niin Jean Sibeliukseksi, kuin Irwin Goodmaniksi. Hän on kotonaan ja omiaan niin elokuvissa, tv-tuotannoissa kuin teatterinlavallakin. Viimeimmäksi näin Suosalon valkokankaalla lokakuun lopussa ensi-iltansa saaneessa jouluisessa komedia pläjäyksestä Kulkuset kulkuset.
Perisuomalainen perheenisän roolisuoritus olikin elokuvan parasta antia, joulufiiliksen lisäksi.

Johanna Venho on kirjoittanut Suosalosta kirjan, Martti Suosalo tähänastinen elämä. Helsingin kirjamessuilla vierailleet Venho ja Suosalo ovat saaneet yhdessä aikaan loistavan, viihdyttävän ja aidon tosielämän tarinan aikaan, Venhon parhaimmistoon menee tämä
teos. Viisikko lukupiirimme valitsi elämäkertojen genreen marraskuun kirjaksi juuri tämän teoksen.

Mahtavaa, että Suosalo lukee itse tämän äänikirjan ja kun kerronta on vielä minä muodossa, on kuin Martti itse vaan vieressä kertoilisi lapsuudestaan ja nuoruudestaan siinä vieressä. Naislukija Johanna Kokko
lukee sitten muiden ystävien, tuttavien ja kollegoiden muisteloita Martista ja vähän muustakin välilukuina.

Ihanan lämpimän ja perhekeskeisen lapsuuden on saanut Martti viettää kommelluksineen ja onhan
se mukava lukea tutuista Oulun paikoista ja kuulla myös Oulun murretta, varsin mielenkiintoinen on ollut myös tämä Suosalon lapsuuden Osuuskaupan yhteisö.
Varsin kiinnostavaksi Martti Suosalon tähänastinen elämä kyllä osoittautuukin, vaikka vailla lööppien huudatusta hän on saanutkin elellä. Kunnioitettava ura ja kunnioitettava taiteilija. Hienoa
myös kuulla, että Martilla on niin paljon kosketuspintaa myös aivan tavallisten duunarien töihin, Cantiinan
pitsanpaistajasta, päiväkodin tädiksi ja siivoojaksi. Ihailtava monitaituri. Uuden elämän saaneessa Cantinassa on muuten edelleen Pohjois-Pohjanmaan parhaat pitsat. Kirja on mielenkiintoinen ja mieleenpainuva. Suosittelen.

WSOY 2022, 492sivua.

🎧 Sain instagramissa seuraajaltani kirjavinkin, kun keskustelimme Rönnbackan uusimman Hautalehdon tapahtumista. Christian Rönnbacka on kirjoittanut Antti Hautalehdon lämmittely kirjan Rurik, Lakeuden legenda. 

Tämä kirja oli aivan mahtava välipala, juuri tälläiseksi keppostelijaksi, hölmöläiskylä meiningiksi ja pojat on poikia tyyliseksi olenkin kuvitellut Antti Hautalehdon lapsuuden ja nuoruuden. Kirjassa nuori Rurik varttuu lakeuksilla pikkupojasta nuoreksi mieheksi yhdessä ystäviensä kanssa, keskellä kekseliäiden kepposten, joista kaikki eivät ole ihan lain oikealla puolella.

Kirja saa viihtymään ja naureskelemaan kaikille nuorison kolttosille. Äärettömän hauska ja mieleenpainuva.

📚 Simona Ahrnstedtin Panoksena sydän on kirjailijan ensimmäinen kirja jonka olen lukenut. Kirjailijaan olen kyllä törmännyt useasti kirjastossa, somessa ja ompa minulla itsellänikin yksi Ahrnstedin pokkari kirjahyllyn lämmittäjänä.

Dessie ja Sam ovat olleet rakastuneita nuorina lukiolaisina, mutta suhde päättyi äkisti kamaliin väärinkäsityksiin. Nyt viisitoista vuotta myöhemmin he tapaavat jälleen. Sam on alkanut saada tappouhkauksia ja hän tarvitsee henkivartijan. Dessie on arvostettu turvallisuusasiantuntija ja näin ollen hänestä tulee sattumalta vuosien jälkeen Samin henkivartija. Suojaako Dessien kova ammatti-identiteetti häntä rakkaudelta ja pystyvätkö hän ja Sam työskentelemään yhdessä selvittämättömien asioiden keskellä.

Terävä kielinen, romanttinen, jännittävä ja yhteiskunnallisia teemoja sisältävä viihderomaani. Syrjintä, rasismi ja luokkaerot nousevat tässä teoksessa vahvojen naisten aseman rinnalla esiin.

En ollut itse ihan kotonani tässä kirjassa, ei aivan minun kategoriani lukemistoa. Hieman liian absurdi ja epäuskottava. Uskoisin, että tämä oli ehkä jatko-osa, tai ainakin sellainen olo kirjasta tuli, joten siitä tuli hieman tietämätön mieli. Kirjan loppu oli parasta antia ja jännärimäisyyttäkin alkoi löytyä.

WSOY 2022, 375 sivua.

🎧 Joanna Bolourin ihana joulutarina Lahjoista parhain oli vetävämpi kirja kuin hänen viime jouluinen Paras aika vuodesta.

Nick on saanut kenkää lakifirmasta ja kenkää antaa myös tyttöystävä, koska ei voi sietää Nickin uutta työtä tavaratalon joulupukkina. Nickin sydämen valloittaa 4-vuotias Alfie, jonka ainoa lahjatoive  on nähdä äitinsä Sarah taas onnellisena. Nick saa loisto idean (lukija huutaa tässä kohdassa, että ei ei ei näin) saattaa Sarah yhteen parhaan kaverinsa kanssa. Ja siitäpä se syntyykin joulun höpsöin kirja, mutta niin suloinen kirja kuitenkin.

Tämä kirja virittää joulufiilikseen, vaikkei joulusta niin välittäisikään.

WSOY 2022, 340 sivua.

🎧 Suvi Vaarlan Kadonnut aika on aikalaiskuvaus siitä, kun puhelin meidät erottaa.

Otto, Iiris, Alexandra ja Lasse, neljä erilaista elämää, jotka kaikki risteävät. Jokaisella on oma näkemyksensä omassa kerronnassaan tapahtumista. Nyky teknologian vahvan vaikutuksen kuvausta ja vaikutusta ihmissuhteisiin.

Tältä kirjalta odotin enemmän, jäi jotenkin ulkopuolisen ja irrallisen tuntuiseksi tämä teos.

WSOY 2022 , 268 sivua.

🎧 Kira Poutanen on minulle aiemmin tuttu chicklit-romaaneistaan. Surun kartta on kuitenkin synnytyskertomus ja ylisukupolvisesti sotatraumojen seuraamuksien tulkinta.

Kuolemanpelko pariisilais sairaalassa herättää äidin kehossa muistoja, jotka tuntuvat yhteneviltä isoisän kokemuksiin sotarintamalla. Miten alkaa elämää lapsiperhe arkea ulkosuomalaisena, kun synnytyksestä ei pääse toipumaan ja traumamuistot seuraavat.

Puhutteleva, ei lainkaan kepeä.

WSOY 2021 ,324 sivua.

📚 Virginie Grimaldin Kirkkaimmat tähdet on täynnä huimaa huumoria ja aiheuttaa useamman naurun remakan. Inhimillinen ja viisas feelgood-kirja, ja vielä lisäksi mahtava matkakirja. Suomi mainittu.

Kahden lapsen äiti Anna on kohdannut arjen haasteita oikein kunnolla. Raskas työ, mutta huono palkka eivät riitä mihinkään ja kaiken lisäksi Anna jää työttömäksi. Molemmat tyttäret alkavat oireilla koulussa, nuorempaa Lilyä kiusataan ja vanhemmalla Chloélla on haasteita loppukoe motivaatiossa ja aikuiseksi kasvamisessa. Anna päättää viedä pesueensa matkalle matkailuautolla läpi Ranskan, aina Suomen kautta Norjaan. Matka on huikea. Reissu tarjoaa perheelle uusia ystäviä ja elämän viisauksia sekä sitä tärkeintä, yhdessä oloa ja toistensa löytämistä.

Kirja etenee kaikkien perheen kolmen naisen kertomana vuoro luvuin. Kuopus Lily kirjoittaa matkastaan päiväkirjalle, Chloé puolestaan paljastaa tuntonsa blogissaan ja äiti Anna perinteisesti kertojan roolissa.

Ihana, ihana, ihana ja aivan täydellinen  hyvä mieli löytyy tästä kirjasta.

Aiheuttaa matkakuumetta.

Otava 2022, 331 sivua.

Voi pojat mikä koukku tässä kirjassa olikaan!

Taylor Jenkins Reidin Juhlat Malibussa vie lukijat Malibun rannoille, surffilaudan päälle keskelle aaltoja, nostalgiaa ja elämän käännekohtia.

Elokuun viimeisen viikonlopun Rivan perheen sisarusten bileistä on tullut jo perinne. Rivan sisarusten tarina alkaa jo vuodesta 1956, heidän vanhempiensa nuoruudesta. Eletään vuotta 1983, ja taas on legendaarisen laulajan Mick Rivan jälkeläisten Nina, Jayn, Hudin ja Kitin päihteiden ja salaisuuksien täytyämien himoittujen bileiden aika. Mikä tekee meistä meidät, siirtyvätkö vanhempiemme teot ylisukupolvisesti sukupolvelta toiselle?  Aamun koitteessa Malibussa roihuaa tuli.

Kirja tarttui mukaan sattumalta kannen perusteella kirjastosta. Ensimmäiset ajatukset olivat, että oliko tämä sittenkin YA (young adults) -kirja, seuraavaksi ajattelin että ei, en ehkä kestä seurapiirien pintaliitoa juuri nyt. Onneksi kyse ei ollut kummastakaan.

Muutaman sivun luettuani, en voinut lopettaa lukemista, niin koukkuun teksti saa lukijansa Rivan perheen traagiseenkin tarinaan. Lue ihmeessä tämä!

Gummerus 2022, 462 sivua.

Lopuksi vielä pikku puuhakirjavinkki aikuisille.

Mindfuness-opas vitutukseen. Monica Sweeney on toteuttanut Ihan v*tun zen – kirjan verran harjoitteita paskoja päiviä varten. Huvittavan hauska ”aikuisten puuhakirja” humoristisella otteella, ei taida edes selailun jälkeen enää vituttaa, saati sitten pikku värittelyn jälkeen.

Into 2022, 128 sivua. ( Kirja saatu kustantajalta).

Marraskuun kirjasaldo on 11 kirjaa, 3840 sivua.

Seuraavaksi lukuun pääsee Viisikon joulukuun joulukirja sekä joulukalenterikirja.

~Villasukka~

blogit-150x60.png

kulttuuri kirjat suosittelen oma-elama
Kommentit (6)
  1. Hih, tuo Ihan v*tun zen kuulostaa juuri minun huumorintajuuni sopivalta mindfulness-kirjalta! Pitäisiköhän kirjoittaa joulupukille? 😀

  2. Kiitos tästä! Suosalon tähänastinen elämä oli kyllä hyvä ja paikoin jopa hieno teos. Kira Poutanen oli tästä listasta sellainen, johon voisin tarttua!

    Minna

    1. Suosalo oli kyllä todella positiivinen yllätys. Ja ihana on meidän Viisikon joulukuun kirjakin, olen ihan koukussa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *