Retkelle majakkasaaren

”Ennen ensimmäistä seikkailua reppuun on kerättävä eväitä. Rohkeudesta paistettuja leipiä, rakkaudesta leivottuja lettuja, ystävän lähettämä kevätkirje.

Ehkä pieniä helmiä unelmista ja toiveista. Pikkuinen peili, jolla katsoa taakse ja itseään silmiin. ”

-Paula Nivukoski, Onnelliset aakkoset, Otava 2021.

Kesäretket, ne parhaat hetket alkavat jo hiipiä mieleen. Kalenteria, karttaa ja nettiselaintakin voi jo selailla, maalailla mielikuvia, sukeltaa suunnitelmiin. Voi  ja oih, niitä ihania lämpimiä päiviä, kun pieni tuulenvire heilauttaa puiden oksia, jäätelö maistuu herkulle ja täytyy ehtiä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Ihania ovat lämmenneet uimavedet ja piknik-retket porukalla uusiin poukamiin.

Kerronpa teille hyvän päiväretki kohteen, jossa myös yöpyminen onnistuu jos haluaa olla vieläkin pidempään keskellä merta ja tuntea saaren lumovoiman. Tankarin saari ja majakka tarjoavat aivan loisteliaan muumien seikkailu henkisen ympäristön. Myös Paula Nivukoski on kirjoittanut Onnellisia aakkosia tällä saarella, tämän aistii kirjasta ja saarella voi nähdä hemulin vilahtavan majakan takana, kun oikein nauttii elämästä ja hörppää mehupullosta.

Tankar on piskuinen saari Kokkola ulkosaaristossa, jonne voi matkata omalla veneellä tai sitten mukavasti M/S Jenny risteilijällä. Jennyn kyydissä matka kestää 1,5 tuntia. Matkalla voi ihailla merimaisemia ja majakkakin alkaa siintää edessä yllättävän pian satamasta irtautumisen jälkeen. Merellä tuulee lähes aina, joten kannattaa varata merimatkalle lämmintä ylle pohjolan kesästä huolimatta. Jennyllä on tarjolla aurinkokansi istuimineen sekä katettu välikansi ja näiden lisäksi aluksesta löytyy vessat ja ravitola anniskeluoikeuksineen. Tarjolla on pientä purtavaa, virvokkeita ja jäätelöä.

Kuinka pääsen Tankarin majakkasaarelle, missä se on ja mitä sieltä löytyy?

Jos ei halua autoilla, Kokkolaan kulkee junat ja lentokoneet. Kesäkaudella saaristoristeilijä M/S Jenny liikennöi Tankariin päivittäin. Saari sijaitsee Kokkolasta noin 15 kilometrin päässä ulkosaaristossa. Risteilijä lähtee Kokkolan Meripuistosta, jonne on keskustasta matkaa noin 2,5 kilometriä. Junalla tulevat jaksavat ehkä kävelläkin satamaan. Meripuiston alueella on maksuton pysäköinti ja alueella on paljon muutakin tekemistä ja nähtävää. Jennyn kyydissä kulkee helposti niin lemmikit kuin lastenrattaatkin. Saarella on myös helppo liikkua rattaiden kanssa, leveiden pitkospuisten polkujen ansiosta. Aivan kaikkialle ei rattailla kuitenkaan pääse. Jenny liikennöi kesäkuusta syyskuuhun ja lippuja saa kätevästi verkkokaupasta.

Saaressa on muutamia mökkejä, vierasvenesatama sekä hostelli luotsiasemalla, joten seikkailunhaluisimmat seikkailijat viipyvät yön majakan valon loisteessa ja nauttivat meren loiskeista.  Jos tulet omalla veneellä, huomioithan että Tankarissa ei ole tankkaus mahdollisuutta.

Saari tarjoaa nähtävää luonnon ja maisemien lisäksi luontopolun, kirkon, museon, lounaskahvila Café Tankarin, ja majakkan muodossa. Cafe Tankar tarjoilee kahvilatuotteiden lisäksi tilauksesta lohikeittoa lounaaksi ja buffet aamiaista. Myös nämä kannattaa varata verkkokaupasta etukäteen, mahdollisten yöpymisen ja laivalippujen lisäksi. Saari on aivan erinomainen kohde omatoimiseen retkeilyyn. Saaresta löytyy grillauspaikka ja piknikpöytiä. Meillä oli matkassa kylmälaukussa omat eväät ja suuntasimmekin nähtävyyksien jälkeen saaren toiselle laidalle rantatöyräiden suojaan piknikille, josta oli mahtavat näkymät majakalle ja merelle.

Saarella on myös opastettuja kierroksia, mutta itse koin että saari oli hyvin pieni, joten onnistuu kyllä erinomaisesti myös itsekseen saaren  tutkiminen. Saarella voi myös saunoa ja uida, uimiseen on ihan oma uimarantansakin. Saari soveltuu myös kokouksiin ja tilaisuuksiin, mikäs onkaan Tankaria viihtyisämpi joogapaikka tai vaikkapa vihkipaikka.

Saaressa sijaitseva kirkko on rakennettu 1754, omanlaisensa historian havinan voi oikein aistia kirkonpenkillä istuessa, vaikkei uskonnollinen ihminen olisikaan. Tankari on kokonaan luonnonsuojelualuetta ja soveltuu erinomaisesti lintubongaukseen. Ihastuin saaren rannassa kasvaviin tyrnipensaisiin ja sään pieksämiin mökkeihin, lisäksi saaren historia on todella mielenkiintoinen ja vanha. Luonto saarella on karua, mutta jotenkin kuitenkin niin ihastuttavan runsasta. Saarella bongasinkin itselleni ihan uusia kasvilajeja useammankin, ihan hemuleina siis.

Lapsiperheiden kannattaa ottaa huomioon, että sirkushuvit uupuvat saarelta tyystin. Saarella ei ole leikkikenttiä tai muuta vastaavaa puuhaa, jossa lapset viihtyisivät kauan.  Uimarannalla ja luontopolulla lapset silti varmasti viihtyvät. Myös hylkeenpyyntimuseo on erittäin mielenkiintoinen ja sisäänpääsy on ilmainen.

Suunnatessasi majakkasaareen retkelle, ota huomioon, että majakkaan ei pääse sisälle kuin keskiviikkoisin. Tankarin majakka on otettu käyttöön vuonna 1889 ja on edelleen käytössä. Yöllisellä merellä on taianomaista nähdä majakan valo. Majakkaan on myös oma pääsymaksunsa.

Jos päätät tänä kesänä suunnata Kokkolan seudulle vinkkaisin Tankarin lisäksi Kokkolan iltatorista, joka järjestetään joka keskiviikko ilta kesällä, josta et taatusti lähde kotiin ilman löytöjä.

Lisäksi Kokkola tarjoaa musiikin ystäville suositut Mustakari Memories 30.6.-1.7., Kokkolan Viinijuhlat 28-29.7. ja Kokkolan venetsialaiset 25.-26.8. festivaalitapahtumat. Kokkola tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, ja suussa sulavia herkkuhetkiä. Aloita vaikka vanhasta kaupungista Neristanista ja museoista.

Samalla jos Kokkolan huudeille saavut, käy tarkastamassa Raippaluodon silta ja Vaasan sekä Pietarsaaren nähtävyydet. Pohjanmaan rannikolla viihdyt varmasti.

Pullo vaapukkamehua mukaan, vohvelit suolaisella ja makealla täytteellä kylmälaukkuun ja voit nauttia täydellisestä retkipäivästä tai vaikkapa treffipäivästä ulkosaaristossa. Lähde seikkailulle Kokkolaan!

Villasukka

puheenaiheet ajattelin-tanaan matkat suosittelen
Kommentit (2)
  1. Olen yrittänyt sunnitella tälle kesälle kesäretkeä, mutta vielä ei ole tullut mitään paloa jotain tiettyä kohdetta kohtaan. Täällä kotimaassa on niin paljon nähtävää, mutta välimatkat ovat suuria. Jos tulee joku hyvä mieleen, niin saa vinkata.

  2. Vaikuttaa ihanalta kesäretkikohteelta! ❤️ Laitan korvan taakse.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *