Sesongin satoa, kanttarellipiirakka- maailman paras vierasvara

Kantarellit ovat nyt sesongissa metsässä parhaillaan, poimijoita odottelemassa.

Täällä pohjoisemmassa kolkassa maata, ne tuntuvat olevan kiven alla ja minä törmäsin niihin tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Pyöräytin niistä heti piirakan kahvipöytään luotto reseptilläni.

Jaan nyt teillekin tämän salaisen piirakkapohjan ohjeeni. Jos et niin sienistä välitä, varioi täytteestä oma suolainen piirakka vaikka perinteinen kinkkupiirakka tai herkuttelijan tomaatti-feta versio.

Tämä piirakkapohja on maailman helpoin ja nopein. Piirakka vuokaa ei tarvitse voidella, eikä se myöskään vaadi leivinpaperia, jos ei välttämättä halua.

Teen tällä pohjalla kaikki suolaiset piirakat,kinkkupiirakasta sienipiirakkaan ja tomaattifetapiirakasta kasvispiirakkaan, vaihtelen vain täytettä.

Voilà !

Piirakkapohja

Ainekset (12 annosta)

1 dl
vettä
1 tl
kuivahiivaa (tai 1/4 tuorehiiva palasta)
1/4 tl
suolaa
25 g
voita
2,5 dl
vehnäjauhoja
1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

Mittaa vesi mikron kestävään kulhoon, lämmitä se mikrossa kädenlämpöiseksi.

Mittaa voi mikron kestävään kulhoon tai kattilaan. Sulata voi kattilassa liedellä tai mikrossa.

Lisää veteen hiiva, suola, jauhot ja rasva. Sekoita käsin taikinaksi. Taikina irtoaa helposti kulhosta.

Painele taikina piirakka vuokaan, reunoille saakka. Jos haluat uunipellillisen piirakkaa kaksinkertaista ohje.

Sienipiirakan täyte 🧂

Ainekset

3
kananmunaa
2 dl
ruokakermaa
1 dl
juustoraastetta tai feta juustoa
1
punasipuli
1
porkkana
2 dl
puhdistettuja sieniä
suolaa ja pippuria ripaukset maun mukaan
2 rkl
tuoretta persiljaa

Tee näin:

Riko munat kulhoon ja sekoita haarukalla rakenne rikki. Lisää kerma ja juustoraaste tai fetajuusto murennettuna.

Pilko sienet, porkkana ja sipuli leikkuulaudalla kuutioiksi.

Paista sienet, porkkanat ja sipuli pannulla, kunnes sienien neste on haihtunut ja sipuli kuultavaa. Lisää kermaseokseen. Lisää mausteet ja persilja. Sekoita, kaada täyte piirakkapohjan päälle.

Paista uunin keskitasolla 200°c,  40 minuuttia. Jos piirakka tummuu paiston aikana paljon peitä se foliolla. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Sienitäytteen voi vaihtaa esimerkiksi kinkkuun ja paprikaan, tomaattiin ja fetaan tai omiin lempikasviksiin. Myös tonnikala, pekoni ja kana täyte sopii tähän.

puheenaiheet ruoka-ja-juoma suosittelen ystavat-ja-perhe
Kommentit (9)
  1. Melkein sait minut kiinnostumaan sienestämisestä! Näyttää hyvältä!

    1. Sienestys on siinä mielessä huippua, kun kerra löydät sienipaikan, niin siellä se odottaa myös muina vuosina.

  2. Hei ja kiitos! Juuri pohdin sienipiiraan tekemistä tai lähinnä sitä, minkälaisella ohjeella tulisi hyvä. Tämän nappaan talteen ! En ole aiemmin tehnyt uolaista piirasta hiivataikinasta, tämä on siis todella ihan uusi ohje minulle 🙂

    Minna

    1. Sainkin jo kommentin, että hiivataikina piirakassa on uusi tuttavuus. Minä tietenkin olen aina piirakkani tällä tehnyt. Minäkin opin siis uutta ja voisin hypätä pois maailman parhaan piirakkapohjan-alueeltani ja kokeilla jotain muuta. Ehkä palatakseni taas tähän,tai eihän sitä koskaan tiedä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *