Arvostella saa, mutta älä slutsheimaa

Mistä aavistaa, että kesä on tulossa? Siitä että valkoposkihanhet kaakattavat puistojen ylitse, tuomet tuoksuvat ja miehet huutelevat mulle kadulla, että moi kultsi.

Yksi varmoista kesän merkeistä on myös se, kun keskustelupalstoilla, esim. Jodelissa, aletaan puhua arvostelevaan sävyyn tytöistä, joilla on päällä liian lyhyet shortsit. En ole vielä tänä vuonna nähnyt tällaisia postauksia, mutta tiedän että ne lävähtävät silmille heti, kun hellesäät alkavat.

Oon viime aikoina ärsyyntynyt myös siitä, miten entisestä Lilyn bloggaajasta, @kaisaminnistä ja hänen seksuaalisuutta käsittelevästä nettikurssistaan puhutaan Jodelissa. Mietin mainitsenko tässä postauksessa ketään nimeltä, mutta ajattelin että Kaisa Merelästä voi puolijulkisena henkilönä puhua ilman anonyymiyttä.

Jodelin blogijuorut-kanavalla on ihmetelty muun muassa sitä, miksi Kaisa ja hänen kurssilaisensa jakavat instagramissa tanssivideoita, joissa liikutaan eroottisesti ja joidenkin kritisoijien mukaan ”toisinnetaan sitä samaa heteronormatiivista ja miehille suunnattua kuvastoa, josta naisten pitäisi yrittää päästä irti”. Oon nähnyt myös postauksia, joissa arvostellaan joidenkin muiden tunnettujen instagrammaajien ”herutus”-stooreja.

(Voi tietysti kysyä, miksi käytän aikaani tällaisten jodlausten lukemiseen. No koska blogien kiiltokuvamaailma ja se mitä sen takana on, on musta ilmiönä kiinnostava, ja tykkään lukea keskusteluja aiheesta. Kaikki tyhmät spekulaatiot ja perättömät juorut ovat totta kai sellaista toimintaa, johon en haluaisi osallistua.)

Seksikkäiden tanssivideoiden kohdalla voi ihan perustellusti pohtia sitä, millaista kuvastoa niiden avulla luodaan, ja mistä lähtökohdista käsin ne ovat syntyneet. On tosi hyvä että aiheesta keskustellaan, koska musta tuntuu että vielä noin kymmenen vuotta sitten, kun mä olin yläasteella, vähäpukeisten tyttöjen tanssivideoihin olisi suhtauduttu paljon konservatiivisemmin. Jodelissa on kaikenlaista ryönää, mutta mun mielestä siellä on myös ollut ihan kiinnostavaa ajatustenvaihtoa aiheen ympärillä. Mua kuitenkin ärsyttää se, että aika usein tällainen arvostelu saa slutsheimaamisen piirteitä.

Slutsheimaaminen tarkoittaa sitä, että seksuaalisuutta pidetään häpeällisenä ja jotenkin vääränä, sellaisena asiana joka pitäisi piilottaa tai tuoda esille vain oikeassa kontekstissa (esim. silloin, kun miehet sitä haluavat). Se että sanoo tavallisen, parikymppisen naisen vapautuneen tanssivideon olevan ”nolo” tai aiheuttavan ”myötähäpeää” kertoo mun mielestä aika paljon siitä, miten asenteellisessa maailmassa me edelleen eletään.

En ole tutustunut @kaisaminnin ”Powerful, sexual, aware” -kurssiin kovin tarkasti, mutta Kaisan ig-live-videoiden perusteella kurssi vaikuttaa voimaannuttavalta ja tosi tärkeältä. Pelkästään se, kuinka monet ihmiset kysyvät ig-liveissä samoja, omaan seksuaaliseen itsetuntoon ja itsearvostukseen liittyviä kysymyksiä, osoittaa musta sen, miten paljon tällaista erityisesti naisten seksuaalisuuteen liittyvää kurssia tarvitaan. (Tämä ei nyt ole mikään maksettu mainos, vaikka hieman hehkutankin tätä asiaa.)

Tanssivideoiden arvostelemisen rinnalla se, että liian lyhyitä shortseja paheksutaan julkisesti, on musta yhtä lailla ikävää. Kaduilla ei tietysti voi kulkea ihan alasti, mutta mun mielestä on ristiriitaista, että esim. bussipysäkkien bikinimainokset hyväksytään mukisematta, mutta pakaran vilkkuminen housunlahkeesta on kerta kaikkiaan väärin.

Mulla ei esimerkiksi ole sellaisia shortseja, joita voisin käyttää julkisesti, koska kaikki nousevat kävellessä liian ylös ja paljastavat sitten joidenkin ihmisten mielestä liikaa. On vaikeaa löytää housuja, joiden kanssa näin ei kävisi, enkä kyllä haluaisikaan muokata mun pukeutumista muiden ihmisten mielipiteiden mukaan. En kuitenkaan jaksa myöskään sitä, että tunnen itseni huutomerkiksi, kun kävelen tuolla ulkona.

Luulen että mun kokemat reaktiot lyhkäisiin housuihin liittyen ovat myös aika erilaisia kuin ne, mitä joku ruumiinrakenteeltaan toisenlainen ihminen saattaa kokea. Normaalipainoisen (tai ”normaalipainoisen”) naisen päällä paljastavat vaatteet yhdistyvät siihen kaikkein yleisimpään ja tavanomaisimpaan seksuaaliseen kuvastoon, jota ihmiset esim. netissä kuluttavat. Ylipainoisen ihmisen paljas pinta taas voi olla sellaista, jota ei ole totuttu näkemään missään. En ole mikään kehopositiivisuusliikkeen asiantuntija, mutta esim. Tytti Shemeikka on kirjoittanut tästä aiheesta blogissaan.

Joka tapauksessa hyvin monet kuumalla ilmalla vähissä vaatteissa kulkevat, massasta poikkeavat, queerit, värikkäästi ja erikoisesti pukeutuvat ja muulla tavalla marginaalissa olevat ihmiset voivat joutua sietämään tuijotusta, osoittelua ja huutelua joka kerta, kun astuvat ovesta ulos.

Vielä niistä tanssivideoista: Mun mielestä monet ilmiöt voi ymmärtää modernissa maailmassa avarakatseisemmin kuin aiemmin, vaikka historiallinen taakka olisi painava. Esimerkiksi avioliitto on ollut aiemmin todellista kaupankäyntiä, jossa naisen omistusoikeus siirtyy isältä aviomiehelle, mutta nykypäivänä naimisiinmenon voi tästä huolimatta käsittää vain kauniina lupauksena pysyä toisen rinnalla.

Samalla tavalla on mun mielestä pelkästään mahtavaa, jos joku pystyy nauttimaan omasta kehostaan niin paljon, että voi tanssia estottomasti lempibiisinsä tahtiin ja jakaa videon seuraajilleen ilman mitään häpeää tai itsekritiikkiä. Kyllä, ne tanssimuuvit saattavat olla samankaltaisia kuin pornoleffojen tähdillä, mutta mitä sitten? Pitäisikö naisten tanssia siveästi vältellen tällaisia perinteisesti eroottisiksi miellettyjä liikkeitä? Eikö paras tapa tuhota jokin patriarkaalinen linnake ole omia se itselleen?

Oon ollut viime päivinä jotenkin tosi onnellinen kaikkien joogaharjoitusten, kävelyretkien ja runsaiden päivällisten lomassa. Iltaisin kun oon riisunut vaatteita ja laittanut kosteusvoidetta, oon kuunnellut kylppärissä jotain hyvää musaa (esim. Ruusuja, Litku Klemettiä ja Vestan uusinta biisiä), tanssinut peilin edessä ja ajatellut, miten paljon tykkään mun kehosta ja ylipäätään itsestäni. En ole kokenut tarvetta kuvata niistä hetkistä videoita, mutta jos tekisin niin, toivon ettei mulle sanottaisi jotain sellaista kuin vitsi mitkä myötikset tosta tulee tai eiks sua nolota.

Toivon että voitaisiin kesällä jättää toisten ihmisten kehot, ja se mitä ihmiset itse tekevät niillä, totaalisesti rauhaan.

Ihanaa viikkoa <3

Voisit tykätä myös:

Kuinka oppia kunnioittamaan omia ja toisen rajoja seksissä?

Miksi naistenpäivä ärsyttää?

Seksinovelleista, Luvasta ja suostumuksesta

// INSTAGRAM / BLOGLOVIN //

puheenaiheet tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta seksi
Kommentit (2)
  1. Tosi hyvä kirjoitus!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *