Kuinka järjestää polttarit 30 eurolla?

Onpa ihanaa taas kirjoittaa tänne! Mun oli pakko pitää hetken tauko, koska stressi alkoi olla niin suurta, että iltaisin teki mieli vain rauhoitella tykyttävää sydäntä eikä tehdä mitään tuottavaa.

Viime lauantaina oli mun hyvän ystävän polttarit, joiden suunnitteluun meni myös jonkin verran aikaa. Meillä oli aika pieni budjetti, mutta saimme silti järjestettyä tosi kivan päivän, josta sekä morsian että muut osallistujat tykkäsivät. Tässä postauksessa avaan tarkemmin sitä, miten me loihdittiin pienellä rahasummalla ihana päivä, ja seuraavassa tekstissä kerron sitten ohjelmasta ja leikeistä, joita kehittelin polttaripäivää varten.

Ensiksi vähän taustatietoa meidän polttariporukasta: tiimiin kuului kymmenen tyttöä, jotka morsian tuntee ala-asteelta, lukiosta ja opiskeluajoilta. Muutama joutui jäämään pois, joten lopulta meitä oli paikalla seitsemän. Me kaikki ollaan parikymppisiä ja liukumassa opiskelusta vähitellen työelämään, mutta kukaan ei ole varsinaisesti vielä rahoissaan.

Aloitin polttarien suunnittelun noin kolme kuukautta sitten luomalla facebook-ryhmän, johon liitin kaikki morsiamen läheisimmät kaverit ja kyselin heiltä sopivaa päivää ja budjettia. Olimme aika yksimielisiä siitä, että sopiva summa yhtä henkilöä kohden olisi suunnilleen 30 euroa.

Kun sitten aloin kartoittaa vaihtoehtoja mahdolliselle ohjelmalle, tulin välittömästi epätoivoiseksi. Melkeinpä kaikki workshopit, yksityistunnit tai ryhmävierailut maksoivat yhtä osallistujaa kohden monta kymppiä, minkä kyllä ymmärrän. Mutta jos erityisohjelma maksaisi jo itsessään liikaa, eihän meillä riittäisi rahaa enää mihinkään muuhun.

Tässä vaiheessa meidän suunnitelmat pelasti joogaohjaajakaverini, joka lupasi pitää meille yksityistunnin ja veloitti siitä tilavuokran kanssa vain 80 euroa, eli n. 10 euroa / polttarivieras. Tunti oli tosi levollinen ja ihana ja sopi jokaiselle osallistujalle, vaikka kaikki eivät olleet kokeilleet joogaa aiemmin. Liikunnallinen osuus rytmitti myös hyvin meidän päivää, joka oli muuten melko syömispainoitteinen.

(Tässä välissä on pakko sanoa pieni välikommentti: Arvostan suuresti sitä, jos joku voi tarjota jotain palvelua kaverialennuksella, mutta en kuitenkaan edellyttäisi sitä keneltäkään, en edes polttarivieraalta. Omaa ammattitaitoa ei tarvitse myydä yhtään halvemmalla siksi, että asiakas on tuttu. Kaveripiirin varaan ei siis kannata laskea huokean polttariohjelman löytämistä.)

Kun joogatunti oli sovittu, me päätettiin että aamulla pidettäisiin brunssi ja järkättäisiin se morsiamen kotona. Sillä tavalla jokainen voisi tuoda sekä omalle rahatilanteelleen että ruokavaliolleen sopivaa syötävää. Tämä olisi ollut kiva järjestää jonkun toisen luona, mutta ainakin mun 15 neliön pikkukoti olisi ollut liian ahdas kahdeksalle ihmisille. Ja toisaalta päivään ei nyt myöskään tullut turhaa sähläystä ja kiirettä.

Brunssilla meillä oli kunnolla ruokaa, esim. kahta eri ruokaisaa salaattia, pasteijoita, hedelmiä, superihania vegaanisia brownieita ja appelsiinimehua. Pöytä notkahteli kulhojen ja kakkupalojen painosta, mutta kukaan ei maksanut omista tuomisistaan muutamaa euroa enempää. Mä kehotin kaikkia syömään kunnolla, jotta jaksettaisiin iltaan asti, ja mua toteltiin niin hyvin, että me oltiinkin tosi kylläisiä illalliseen saakka.

Kotibrunssilta me mentiin siis joogatunnille ja sieltä päivän viimeiseen päämäärään, eli Kampin Sandroon syömään. Siellä oli illalla mahdollista syödä sekä buffetista että a la carte -listalta. Joillakin ei ollut vieläkään hirveä nälkä, joten he ottivat pienemmät (ja halvemmat) annokset. Mulla taas tuntui vähän tyhjältä mahassa ja tilasin listalta: suosittelen ginger lemon veefiä! Maksettiin omat tilauksemme erikseen ja morsiamen annos yhdessä. Osa (esim. minä) otti myös viiniä, joten sekin nosti vähän oman laskun loppusummaa.

Paljonko polttareihin siis yhteensä kului rahaa yhdeltä osallistujalta?

brunssi: n. 5 euroa

jooga: 10 euroa

illallinen: 15 – 30 euroa + morsiamen annos 3,5 euroa

Joidenkin kohdalla 30 euron budjetti hieman ylittyi, mutta toisaalta siihen pystyi vaikuttamaan aika hyvin itse valitsemalla omat tuomisensa brunssille ja tilauksensa ravintolassa.

Mä aloin myös tässä suunnittelun aikana tajuta, että polttareitahan ei järjestetä pelkästään morsiamelle, vaan koko porukalle. Me puhuttiin illallisella, että päivä oli ollut tosi hauska ja rentouttava kaikille, ja että tällaista tulee tehtyä liian harvoin.

Ymmärrän kyllä sen, ettei kaikilla ole kovin paljon ylimääräistä rahaa, mutta toisaalta sen rahasumman käyttää ihan yhtä lailla itseensä, kun sen laittaa yhteiseen polttaribudjettiin. Kovin usein ei myöskään tule sellaisia tilaisuuksia, että voi tehdä ihan mitä vain yhden tai jopa useamman päivän ajan parhaiden kavereiden kanssa. Jos porukassa on vaikka yksi vähävaraisempi henkilö, ehkä muut voisivat maksaa vähän enemmän, jotta kaikki pääsisivät mukaan?

Toisaalta tämä päivä osoitti myös sen, etteivät suuret rahasummat ole polttareissa se tärkein juttu, vaan ystävien kanssa vietetty aika. Meistä kaikkein paras ohjelmanumero oli itse asiassa sellainen, johon ei mennyt ollenkaan rahaa. Siitä lisää ensi kerralla!

Nyt voin kuitenkin sanoa jo sen, että polttareista jäi mulle ja toivottavasti morsiamellekin päällimmäisenä mieleen kaikki se välittäminen ja rakkaus, joka meidän kaveriporukan keskuudessa vallitsee. Yhteinen päivä toi sen esiin kauniilla tavalla, eikä isommalla budjetilla olisi ollut siihen vaikutusta.

<3 Maria

Kommentit (4)
 1. Pinja Mitrovitch
  8.5.2019, 23:39

  Heippa!
  Tätä oli mielenkiintoista lukea, sillä itse suunnittelemme par’aikaa ystäväni babyshowereita. Nämä ovat myös itsessään hyvin ”uusi jenkkijuhla”, joten järjestäjiä ja tapoja on joka lähtöön. Suunnittelun alkumetreillä nousee hyvinkin nopeasti esille budjetti, joka toki helpottaa ohjelman suunnittelua. Meillä osallistujia on 15 ja budjetti 25€ kappale. Tämä tuntuu nyt hullun isolta summalta, sillä 375€ yhdestä iltapäivästä, on aika tyyris hinta. Näihin juhliin saa toki palamaan rahaa, kunnon kakun maksaessa sen 100€, yhteinen lahjakortti 100€ ja tarjottaviin loput. Jäin kuitenkin tämän postauksen jälkeen miettimään, että pienempikin budjetti voisi hyvin riittää.

  <3Pinja // http://www.pinaycoco.fi

  1. Joo helposti kyllä palaa rahaa tällaisiin juttuihin, varsinkin jos ostaa vielä yhteislahjoja! Toisaalta siitä yhdestä iltapäivästä jää varmasti pitkäikäisiä muistoja kaikille osallistujille. Munkin täytyy itse asiassa järjestää myös yhdet baby showerit kesällä, joten kirjoitan varmaan niidenkin budjetista sitten myöhemmin 🙂

 2. Ihana muistutus siitä, ettei hyvään päivään tarvitse suuria rahasummia <3 Monesti suunnitelmat meinaavat kaatua siihen, ”ettei ole rahaa” tai sitä itse haluaa jättäytyä ulkopuolelle, koska tietää muiden olevan enemmän rahoissaan mitä itse (joka tarkoittaa omaan budjettiin sopimatonta ohjelmaa).

  Julkisen rahakeskustelun pitäis notkahtaa just enemmän tähän suuntaan, jossa puhutaan tilanteista kun rahaa ei vain ole! Nyt puhe on pitkälti sijoittamisessa ja jo hankitun rahan hallinnassa.

  Kiitos siis tästä 🙂

  1. Joo totta, usein rahasta puhuvat vain ne, joilla sitä riittää, mutta sehän koskettaa kuitenkin ihan kaikkia. Olisi tosiaan kiva, jos kukaan ei joutuisi jäämään polttareista tai muista tällaisista jutuista pois oman rahatilanteen takia. Me päädyttiin nyt siihen, että kaikki maksavat päivästä saman verran, mutta voisi olla solidaarista myös jakaa kulut osallistujien tulojen mukaan. Se tosin vaatii tosi avointa keskustelua rahasta ja voi olla vähän haasteellista 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *